Sparčiai daugėja užsieniečiams išduodamų leidimų dirbti | KaunoDiena.lt

SPARČIAI DAUGĖJA UŽSIENIEČIAMS IŠDUODAMŲ LEIDIMŲ DIRBTI

Vien per šių metų liepą ir rugpjūtį užsieniečiams išduota daugiau nei devyni tūkst. leidimų dirbti ir sprendimų dėl darbo atitikties.  Šis skaičius viršija viso pirmo pusmečio rodiklius, kai galimybės dirbti Lietuvoje buvo sudarytos 8073 trečiųjų šalių piliečiams. Išduotų leidimų dirbti ir priimtų sprendimų dėl darbo atitikties skaičius net 7,6 karto didesnis nei pernai per du vasaros mėnesius (1208).

Užimtumo tarnyba iki rugpjūčio 31 dienos iš viso darbdaviams išdavė 17299 dokumentus, leidžiančius trečiųjų šalių piliečiams dirbti Lietuvoje. Didžiąją dalį – 10565 sudaro leidimai dirbti, dar  priimti 6734 sprendimai dėl užsieniečių darbo atitikties darbo rinkos poreikiams.

Šiemet jau išduota 4,1 karto daugiau dokumentų, leidžiančių užsienio valstybių piliečiams dirbti Lietuvoje nei 2020 m. Tai – didžiausias Užimtumo tarnybos išduotų leidimų dirbti ir sprendimų skaičius nuo 2017 metų.                                                                                                                                                             

„Transporto ir logistikos įmonėms nuo gegužės 20 dienos iki rugpjūčio 31 dienos suteikta 11754 leidimų dirbti ir sprendimų dėl darbo atitikties užsieniečiams tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojais“, – teigė Užimtumo tarnybos Priemonių įgyvendinimo organizavimo skyriaus trečiųjų šalių piliečių įdarbinimo koordinatorė Ernesta Varnaitė.

Paslaugų sektoriuje gegužę pasibaigus nustatytai kvotai, darbdaviai, norintys įdarbinti tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojus užsieniečius, dėl to dabar privalo kreiptis į Užimtumo tarnybą, kad gautų leidimus dirbti arba sprendimus dėl darbo atitikties nurodytiems trečiųjų šalių piliečiams.

Per liepą ir rugpjūtį pagal profesijas, be jau nurodytos tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojo profesijos, daugiausiai išduota leidimų dirbti ir sprendimų dėl darbo atitikties virėjams (216), pakavimo įrangos operatoriams (150), elektromonteriams (115), staliams (66).

Nuo kovo 1 dienos šalies darbdaviai turi pareigą teikti Lietuvoje dirbančių užsieniečių (LDU) pranešimus ne tik apie dirbančius užsieniečius iš trečiųjų šalių, bet ir iš ES valstybių. Į šį skaičių įtraukiami visi užsieniečiai, įskaitant ir tuos, kurie atleisti nuo pareigos Užimtumo tarnyboje gauti leidimą dirbti ar spendimą dėl darbo atitikties.

„Sodra“ duomenimis, apie Lietuvoje dirbančius užsieniečius per šių metų aštuonis  mėnesius darbdaviai per „Sodra“ informacinę sistemą EDAS pateikė 47144 nustatytos formos LDU pranešimus apie dirbančius užsieniečius. Iš jų –  44241 buvo įmonėse pagal darbo sutartis dirbantys ir 2903 – komandiruoti užsieniečiai.

Per tą patį 2020 metų laikotarpį darbdaviai per „Sodra“ informacinę sistemą EDAS pateikė 13599 nustatytos formos LDU pranešimus apie dirbančius užsieniečius, iš jų 12358 – apie įmonėse pagal darbo sutartis dirbančius užsieniečius, 1241 – apie komandiruotus užsieniečius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

pagaliau

verslininkų daugiametis planas pildosi. Tik va kaip toliau bus tai labai įdomu.Kiek bus nuolat ilgai dirbančių?Kiek bus apgautų? Kiek bus tokių kurie norės savo bosui galvą nupjaut?:D:D

Anonimas

cia tie kurie dirbs uz 500 eu ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS