Statybos bendrovėms – įtarimai konkursuose derinus veiksmus | KaunoDiena.lt

STATYBOS BENDROVĖMS – ĮTARIMAI KONKURSUOSE DERINUS VEIKSMUS

Keletas statybų bendrovių, tarp kurių yra ir Vilniaus įmonė „Irdaiva“, dalyvaudamos viešuosiuose pirkimuose galėjo derinti veiksmus, susitariant, kad dalyviai pasitrauks iš konkurso, taip užtikrindami pergalę konkrečiai įmonei.

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) laikinasis vadovas Šarūnas Rameikis ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad tyrime figūruoja 12 bendrovių.

„Tarnyba atliko didelės apimties ikiteisminį tyrimą, kuris buvo neviešo pobūdžio, buvo bendradarbiaujama su Viešųjų pirkimų tarnyba, kuri taip pat didelį indėlį įdėjo. Jis buvo susijęs su viešaisiais pirkimais būtent statybų sektoriuje ir buvo analizuojama daug bendrovių, kurios laimi pirkimus būtent Lietuvoje. Mūsų tyrime figūruoja apie 12 ūkio subjektų, šiai dienai įteikti pranešimai apie įtarimus 7 fiziniams asmenims. Tyrimas yra atliekamas dėl trijų projektų, iš kurių du buvo įgyvendinti“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė Š.Rameikis.

Anot jo, galima sukčiavimo konkursuose schema buvo tokia, kad įmonės susitardavo tarpusavyje, kas pasitrauks ir kurios bendrovės laimės.

„Tos bendrovės laimėdavo konkursus, viešuosius pirkimus. Ar tai būtų Europos Sąjungos finansuojami projektai, ar biudžeto finansuojami projektai. Iš tiesų, kaip matėme ir įtarėme, būdavo slapti susitarimai, kad tam tikri ūkio subjektai pasitrauktų iš konkursų, o laimėtų viena iš tų bendrovių“, - teigė FNTT vadovas.

Perklaustas, ar įmonės derino veiksmus tarpusavyje, jis teigė, kad taip galėjo būti: „Mes įtariame, kad galėjo taip būti“.

FNTT atliko daugiau nei 30 kratų, tirdama galimus pažeidimus konkursuose. Pasak Š.Rameikio, kratų metu rastos didelės grynųjų pinigų sumos.

„Galime patvirtinti tikrai didelės pinigų sumos ir siekia ne vieną šimtą tūkstančių eurų“, - tvirtino jis.

BNS žiniomis, tarp paimtų daiktų buvo ir palydoviniai telefonai, be to, privačiame banko seife rasta 400 tūkst. eurų grynais. Be to, tarp tiriamų bendrovių jau anksčiau minėtos „Irdaiva“ ir „Teisa“ ir, neoficialiais duomenimis, tyrime figūruoja bendrovės „Infes“ bei „Litcon“.

Kovo pabaigoje FNTT atliko kratas Vilniaus statybų bendrovėje „Irdaiva“, o jos vadovą ir vienintelį savininką Irmantą Kubilių sulaikė.

Vasario pradžioje Turto bankas, remdamasis FNTT informacija, nutraukė Sporto rūmų rekonstrukcijos konkursą, kuriame vieninteliu kvalifikaciją atitikusiu dalyvių buvo pripažintas „Irdaivos“ vadovaujamas konsorciumas. FNTT duomenimis, vienas Turto banko viešojo pirkimo komisijos narių Tomas Lukoševičius tuo pačiu metu dirbo ir „Irdaivoje“.

„Irdaivos“ vadovas I.Kubilius tuomet BNS patvirtino, jog T.Lukoševičius buvo įsidarbinęs įmonėje terminuotam laikui, tačiau jis esą neatskleidė, jog dirba ir valstybės įmonėje. Anot jo, T.Lukoševičius nedarė įtakos konsorciumo pasiūlymui konkurse.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) praėjusių metų pabaigoje pareiškė, jog Turto bankas turės iš naujo svarstyti konkurso biudžetą bei konsorciumo pasiūlytą kainą, kuri pasirodė per didelė ir siekė 27,79 mln. eurų.

Be to, pernai rugsėjį VPT pranešė įtarianti, kad „Irdaiva“ neremontavo Respublikinės Kauno ligoninės, nors laimėjo rangos konkursą, o 2,7 mln. eurų vertės užsakymą perleido jame nedalyvavusiai bendrovei. Tuomet tarnybos vadovė Diana Vilytė sakė, kad tokiu būdu buvo pakeista esminė sutarties sąlyga – sutarties šalis, tai yra rangovas.

Kauno ligoninės 2014 metais skelbtą konkursą „Irdaiva“ laimėjo kartu su partnerėmis - inžinerinių sprendimų bendrove „Fima“, Kauno statybų bendrove „Kaminta“ bei „Vėsa ir partneriai“. Tačiau FNTT nustatė, jog nė viena bendrovė remonto neatliko, o darbus perleido įmonei „Niskama“, kuri už tai „ Irdaivai“ sumokėjo 478 tūkst. eurų, bei įmonei „Struktūra“, kuri konkurse pasiūlė mažiausią 2,03 mln. eurų kainą, tačiau jos nesugebėjo pagrįsti ir buvo pašalinta iš konkurso. VPT teigimu, darbų aktai rodo, jog „Struktūra“ atliko darbų už 1,53 mln. eurų.

I.Kubilius yra kaltinamasis Visagino merės Dalios Štraupaitės byloje, tačiau Panevėžio apygardos teismui antradienį jau penktą kartą nepavyko pradėti nagrinėti šios bylos. Vienas iš advokatų pranešė, kad I.Kubiliaus atžvilgiu atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai kitoje byloje, todėl jis neatvyko į posėdį.

VPT duomenimis, „Irdaiva“ 2008-2016 metais gavo 136,2 mln. eurų vertės užsakymų, o konsorciumose - dar 145,7 mln. eurų.

„Irdaiva“ 2015 metais uždirbo 2,261 mln. eurų grynojo pelno - 2,2 karto daugiau nei 2014 metais, jos pajamos per metus smuko 18,9 proc. iki 47,803 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Wolfas

Ką, tik dabar sužinojot kad taip daroma? Labai jau buvo didelė Polišinelio paslaptis....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS