Statybos įmonėse – darbuotojų stygius: lietuviai į statybas nesiveržia, tenka samdyti užsieniečius | KaunoDiena.lt

STATYBOS ĮMONĖSE – DARBUOTOJŲ STYGIUS: LIETUVIAI Į STATYBAS NESIVERŽIA, TENKA SAMDYTI UŽSIENIEČIUS

  • 3

Pernai darbuotojų trūko daugiau nei pusei Lietuvos darbdavių, daugiausiai – pramonės įmonėse. Dažniausiai su tokia problema susiduria statybos bendrovės, praneša Info diena.

„Betonuotojų, apdailininkų – tame skaičiuje: staliai, plytelių klojėjai, dažytojai. Klojame kelius ir statome tiltus – darbuotojų irgi trūksta“, – sakė „YIT Lietuva“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas.

Pašnekovas sakė, kad sprendžiant šio trūkumo problemą teko samdyti kitas įmones ir nuomotis darbuotojus. Bendrovėje dirba per 40 baltarusių – betonuotojų, dirbančių statomuose projektuose. Tuo tarpu, mūsų šalies jaunuoliai dirbti į statybas esą nesiveržia.

Tačiau dažnu atveju, ateinančių čia dirbti lūkesčiai būna aukštesni nei kvalifikacija. Ar įmanoma išmatuoti, nuo kokios atlygio sumos darbuotojas pagal savo turimą kvalifikaciją turėtų pradėti dirbti? „Tai priklauso nuo išdirbio. Visi darbai statybose yra daugiau mažiau pamatuojami – kiek kvadratų plytelių gali suklijuoti, koks išdirbis gali būti vykdant monolito darbus ir panašiai“, – teigė K. Vanagas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Kaip minėta, įmonėje dirba per 40 baltarusių. Ar atvykę užsieniečiai kiek nors gelbėja padėtį, – pašnekovo teiravosi žurnalistai. „Tikrai gelbėja. Jei ne jie, būtų tikrai sudėtinga. Taip yra, kad pas mus dirba baltarusiai, bet neturime ukrainiečių. Tačiau tikrai nesame prieš juos nusiteikę. Ukrainiečiai taip pat yra pas mus dirbę“, – kalbėjo „YIT Lietuva“ generalinis direktorius, pridurdamas, kad baltarusiai darbo rezultatais nors nedaug, tačiau aplenkia lietuvius.

Užsieniečiai, sakė pašnekovas, atrodytų, yra labiau motyvuoti nei mūsiškiai. Jie esą savo noru dirba ilgesnes dienas, o jei užsibrėžia, pavyzdžiui, padaryti vieną aukštą per savaitę, ateis į darbą net šeštadienį.

Paklaustas, ar 2022 metai bus lengvesni už 2021-uosius, K. Vanagas svarstė, kad veikiausiai taip tikrai nebus, nes darbų nusimato nemažai. O darbuotojų, spėjo jis, greičiausiai taip pat trūks.

„Jeigu darbų bus daug, tai tas dar tęsis. O jei stos ir projektų bus mažiau Lietuvoje – statybų sektorius susitrauks, tada bus kitaip. Bet yra ir kitos pramonės šakos, kuriose dirba tiek baltarusiai, tiek ukrainiečiai. Manau, kad darbo jie čia tikrai ras“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pabandykite

isidarbinti statybose ar furistu - suzinosite,kaip "truksta" tu vergu...

mokek nuormalu atlyginima..

visi verzsis pas tave dirbt .....

LP

Mokekit normalius atlyginimus, apmokekit virsvalandzius, viska rodykit oficialiai ir turesit lietuviu darbe. Norite kad vergautu - ieskokit vergu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS