Sąskaitas už elektrą gavę verslininkai: darosi silpna, nepažįstame tokių skaičių | KaunoDiena.lt

SĄSKAITAS UŽ ELEKTRĄ GAVĘ VERSLININKAI: DAROSI SILPNA, NEPAŽĮSTAME TOKIŲ SKAIČIŲ

  • 19

Dėl stipriai išaugusių energetinių ir komunalinių mokesčių kainų įmonės sako esančios priverstos ieškoti būdų sutaupyti: darbo laiką trumpina prekybos centrai, jų pavyzdžiu seka kavinės bei restoranai, tikina LNK.

Kraupsta nuo sąskaitų

„Darosi šiek tiek silpna, tada toks būna: „Nepažįstu šitų skaičių“... Iš tikrųjų perskaičiuoju skaičius, kiek ten jų yra“, – prisipažino restorano „Cozy“ vadovė Milda Tamulaitienė.

Taip reaguojama į gautas sąskaitas už elektrą.

„Už dujas buvo 300–400 eurų. dabar yra 1600–1800 eurų, elektra buvo apie 2 tūkst. eurų, dabar yra 10–11 tūkstančių eurų“, – sakė M. Tamulaitienė.

„Galvojam darbo valandas trumpinti, elektrą, vandenį taupyti“, – sakė „Kačių“ kavinės direktorius Tautvydas Bitinas.

Restoranai pripažįsta nebegalintys slėpti, jog kainos meniu neabejotinai augs.

„Mes kainų nuo pavasario nekėlėme. Dabar, be abejo, kelsim, nes viskas brangsta. Žiūrėsim, galvojame trumpinti darbo valandas, bet vėlgi, žiūrėsim, koks srautas, kaip eis žmonės. Pakelsime kainas – žiūrėsim, kaip žmonės reaguos“, – sakė T. Bitinas.

Barmenai, padavėjai pradės indus plautis patys kažkokiu metu. Ten, kur buvo poilsio minutė, ji bus labai tikslingai nukreipta į darbo minutę.

Kiti priversti imtis radikalesnių sprendimų – net ir atleisti darbuotojus, didinti darbo krūvį.

„Kol kas  taupome darbuotojų sąskaita. Maksimaliai mažiname darbuotojų kiekį. Po vasaros visą laiką restoranuose būna tų „vasarinių“ darbuotojų, kurie mus rudenį palieka ir jiems pakaitos nebeieškome. Didelę dalį darbų prisiimu aš, dirbu padavėja, bare. Mūsų savininkas – indų plovykloje. Barmenai, padavėjai pradės indus plautis patys kažkokiu metu. Ten, kur buvo poilsio minutė, ji bus labai tikslingai nukreipta į darbo minutę“, – su pokyčiais supažindino „Cozy“ vadovė.

Nemažai restoranų sostinėje nusprendė nebegaminti dienos pietų ar užsidaryti sekmadieniais. Dar labiau baiminamasi, kas bus žiemą. Kai šildymo sąskaitų sulaukę klientai pradės dar labiau taupyti, restoranai taps prabangos ženklu.

Nuotaikos Vilniuje išties liūdnos.

„Prognozės, kaip supratau, yra nelabai kokios“, – sakė T. Bitinas.

„Kas neturi „lašinuko“, tam nieko gali ir nepavykti. Manau, kad tie restoranai, kurie arba  trumpiau dirbo, arba ne taip sėkmingai, arba nespėjo susiformuoti savo klientų rato, jie tikrai labai silpni šituo metu ir tikrai tų bankrotų bus“, – nuomonę išsakė M. Tamulaitienė.

Tai, kad verslai jau užsidarinėja, buvo galima suprasti ir dėl kito šuolio.

„Kaip bebūtų keista, bet labai daug norinčių dirbti, labai daug žmonių siunčia CV. Rugpjūčio pabaigoje iš viso nebuvo  kam dirbti. Dabar – masė. Suprantame, kad kiti savo darbuotojus atleidžia. O mes irgi negalime priimti tiek, kiek yra norinčių“, – pastebėjimais dalinosi T. Bitinas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše: 

Širvintose – kita situacija

Tačiau aktualijos 30 km. Nuo Vilniaus – Širvintose, atrodo kiek kitaip. Nors suprantama, kad kainos taip pat čia kandžiojasi, yra neramu dėl žiemos, tačiau daugybė restoranų, su kuriais LNK žurnalistė kalbėjosi telefonu, pabrėžė, kad kol kas viskas yra tikrai gerai, klientų netrūksta, o ir gelbėja tai, kad konkurentų čia nėra tiek daug, todėl ir branginti maisto nereikia. Kopūstų sriuba vis dar kainuoja vieną eurą.

„Darbo užtenka. Kol kas labai kainų nepasikėlę, bijome prarasti paskutinius klientus. Kažkaip sukamės. Pataupome, išjunginėjame šviesas, kai neturime klientų“, – sakė Širvintų kavinės „Lelija“ vedėja Rita Burakovienė.

Dienos pietūs Širvintų „Lelijoje“ kainuoja keturis eurus, sriuba – vienas euras. Apie užsidarymą minčių nėra.

„Mes tai nekalbame, o kaip kiti – nežinau“, – atviravo R. Burakovienė.

Niekas nebrango, viskas yra labai puikiai. Reikia turėti kišenėje pinigėlių, gerą pensiją ir jokių problemų

„Niekas nebrango, viskas yra labai puikiai. Reikia turėti kišenėje pinigėlių, gerą pensiją ir jokių problemų“, – juokėsi kalbintas praeivis.

Prieš mažiau nei metus Širvintose duris atvėręs „Alkanas briedis“ dėl elektros kainų dar nepasninkauja. Džiugina tai, kad išaugusias elektros kainas čia galima skaičiuoti dar procentais, ne kartais.

„Gavome sąskaitas, sąskaitos padidėjusios, bet bandome taupyti. Trumpiname darbo laiką. Pirmadienį sutrumpinome iki 15 val., o visas kitas dienas – po valandą. Ir stengiamės valdyti pinigų srautus. Nedaryti didelių investicijų, laukiame geresnių laikų“, – sakė restorano „Alkanas briedis“ vadovas Mykolas Lučiūnas.

Džiaugiamasi, kad Širvintose klientų sumažėjimo taip pat kol kas nejaučiama. Verslai apie bankrotus nekalba, atsidaro net ir naujų vietų.

„Širvintose dar neteko girdėti, kad užsidaro, bet Vilniuje pažįstami tikrai gavę sąskaitas sprendė, ką daryti. Yra ir kas užsidarė. Privalumai – kad žymiai mažiau konkurencijos“, – sakė M. Lučiūnas.

„Restorane ir turi būti prabanga. Kartais sau leisti nueiti į restoraną nematau nieko blogo. Nėra taip, kad būtų be galo sunku. Galbūt žmonės daugiau skundžiasi negu kad taip yra“, – pasisakė restorane apsilankiusi pora.

Prieš kelerius metus atidarytas Širvintų sporto centras irgi nusiteikęs itin optimistiškai, sostinės sporto klubams pradėjus uždarinėti sales, kelti kainas.

„Mes gyvename geromis nuotaikomis. Pas mus klientai atvažiuoja, sulaukiame daug svečių ir iš aplinkinių rajonų: Vilniaus, Ukmergės, iš visos Lietuvos. Esame neseniai atsidarę, tai tikrai patrauklūs. Pas mus viskas gražu, nauja, švaru“, – džiaugėsi Širvintų sporto centro direktorė Alina Zapolskienė.

Čia sąskaitos už elektrą pasikeitė nuo 5 tūkst. iki 15–17 tūkst. eurų. Bet apsilankymo kaina kilo 3–4 eurais.

„Gal kokiame Vilniuje tų pasiūlų yra daugiau. Jei ne sporto klubas, gal koks teatras ar dar kažkas. Širvintose nelabai pasirinksi, kur nueiti. Gal tikrai nauja, patrauklu, gražu, švaru – gal tas labai vilioja žmones“, – svarstė A. Zapolskienė.

Neabejojama, kad daug pokyčių restoranų versle reiktų laukti nuo kitų metų – kai bus didinama mėnesinė alga iki 840 eurų „popieriuje“ ir maitinimo įstaigoms išsilaikyti bus dar sunkiau. 

GALERIJA

  • Sąskaitas už elektrą gavę verslininkai: darosi silpna, nepažįstame tokių skaičių
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Mat.

Manau matematikai turėtų įsikišti i skaičiavimo reikalu.Man keista kaip skaičiuoja jie ,iš kur atsirado pas energetikus kainoje po kablelio penki skaičiai,pavz.1 kw = 0.24768.Gal paaiškins ,kas kas ???Nebuvo niekada tiek skaičių po kablelio pripažinta ir niekada nebuvo taip skaičiuojama.Kodel nekelia niekas šio klausimo.As žinau kada ir kaip reikia skaičiuoti .

TO AI

YRA KOMPENSACIJOS,VVISKAS PAFARYTA,TIK JAU NEVERKITE

aha

elektra atpigo 31 proc.šią savaitę,dujos-13
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS