Teisėjų atlyginimai nekyla nuo 2008-ųjų: ministrė siūlo išgyventi su tuo, ką turi | KaunoDiena.lt

TEISĖJŲ ATLYGINIMAI NEKYLA NUO 2008-ŲJŲ: MINISTRĖ SIŪLO IŠGYVENTI SU TUO, KĄ TURI

  • 52

Teisėjo mantija – jau nebe tokia patraukli, kaip anksčiau. Teisėjai skundžiasi, jog jau daugiau kaip dešimt metų jiems nekeliami atlyginimai, pasakojama LNK reportaže.

„Nuo pat 2008 metų sunkmečio teisėjo atlyginimai nėra grąžinti į tą pačią poziciją, kada kito viešojo sektoriaus atlyginimai buvo padidinti jau keletą kartų“, – kalbėjo Lietuvos teisėjų asociacijos valdybos narys Evaldas Pašilis.

Esą, net nežiūrint į geriausiai uždirbančius advokatus, teisėjai dažnai uždirba mažiau ir už prokurorus ar aukštus policijos pareigūnus.

„Pavyzdžiui, generalinės prokuratūros departamento prokuroras gauna šiek tiek didesnį atlyginimą už Apeliacinio teismo teisėją. Lygiai taip pat ir Kriminalinės žvalgybos pareigūnai“, – tęsė E. Pašilis.

Žemiausios instancijos teismo teisėjas, neturintis tarnybos valstybei stažo, uždirba beveik 1,7 tūkst. eurų į rankas. Lietuvos Aukščiausiojo teismo teisėjas uždirba beveik tūkstančiu daugiau, tačiau jis taip pat turi būti sukaupęs net 30 metų teisėjo darbo patirtį.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras sako, kad teisėjų atlyginimai galėtų būti didesni.

„Tiesa turi visokių pagundų. Mes kartais pajuokaujame, kad jeigu nenuperka valstybė, mokesčių mokėtojai, tai gali nupirkti kas nors iš šalies. Nesakau, kad taip yra, tačiau kartais pasitaiko“, – teigė S. Šedbaras.

Teisėjų atstovai tikina, kad didesnių atlyginimų teisėjai tikrai nusipelnė.

„Pavyzdžiui, civilines bylas teisėjai nagrinėja greičiausiai Europos Sąjungoje, o jiems skiriamas finansavimas yra maždaug antras nuo galo“, – kalbėjo E. Pašilis.

S. Šedbaras atkreipia dėmesį, kad jau ima trūkti teisėjų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Atrankose nebedalyvauja daug norinčių jaunų teisininkų, ypač turinčių praktikos. Šis rodiklis yra labai svarbus, kad profesija pasidarė nebepatraukli“, – teigė S. Šedbaras.

Teismai yra nepriklausoma institucija. Virš jos nėra jokios ministerijos, tačiau finansus šalyje valdo Vyriausybė, o finansų ministrė pažadų nebarsto. Esą, šių metų biudžetas patvirtintas. Visos institucijos turi išgyventi su tuo, ką turi.

„Visą laiką reikia vertinti kontekstą. Atlyginimus reikėtų vertinti ne tik pagal tai, kurį laiką nebuvo didinti atlyginimai, bet ir pagal tai, kaip atrodo kiti viešojo sektoriaus atlyginimai, kad nebūtų didelių disbalansų“, – teigė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Sprendimus dėl finansavimo žada rudenį.

„Vyriausybė šiuo metu svarsto viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio reformą, kaip galima būtų padaryti teisingesnę sistemą, tad galima bus svarstyti ir teisingumo sferos darbuotojų atlyginimus“, – tęsė G. Skaistė.

Rašyti komentarą
Komentarai (52)

"ačiū" teisėjams

kur tulpės Masiulis? Mockus? Kurlianskis? galima minėti ir minėti

TSRS anekdotas \\\\\.../////

Ateina žydelis darbintis į deficitinių prekių sandėlį,jam sako:-atlyginimas tik 60 rublių į mėn.,žydelis nustebo:-ui dar ir alghą mokhėsit?_____Tas labai aktualu "mūsų teisėjams".

Arvydas Brunius

Tiems teisejams aferistam kurie teise Venckiene pakelkit algas jie to nusipelne!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS