Trijų šalių atstovai Vilniuje sutarė ieškoti sprendimų dėl rusiškų grūdų draudimo | KaunoDiena.lt

TRIJŲ ŠALIŲ ATSTOVAI VILNIUJE SUTARĖ IEŠKOTI SPRENDIMŲ DĖL RUSIŠKŲ GRŪDŲ DRAUDIMO

Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos parlamentų ir ūkininkų atstovai sutarė ieškoti bendrų sprendimų dėl rusiškų grūdų importo į Europos Sąjungą (ES) ar jų gabenimo per ES teritoriją draudimo.

Trijų šalių parlamentarų bei žemdirbių atstovų susitikime Vilniuje penktadienį sutarta, kad deklaracijos tekstas bus suderintas raštu. Vienas svarbiausių jos punktų – siekis uždrausti rusiškos ir baltarusiškos žemės ūkio produkcijos importą.

„Artėjame prie bendro sutarimo. Pačiai deklaracijai visos pusės pritaria, tačiau kai kurias sąvokas dar reikės nugludinti, kad visoms pusėms tiktų“, – politikų ir žemdirbių susitikime teigė Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius.

„Tai yra tikras juodraštis, bet iš tokių dokumentų gali gimti geros iniciatyvos“, – sakė Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Pasak jo, visų valstybių atstovai linkę pritarti tokios produkcijos importo draudimui, o ne didesniam apmokestinimui.   

„Ar mokesčiai, ar draudimas rusiškiems grūdams? Visi pasisakiusieji sutinka, kad reikėtų uždrausti rusiškų grūdų prekybą į ir per ES, sureguliuoti žemės ūkio produkcijos srautus, naudojant Ukrainos ūkininkų tiekiamą produkciją“, – susitikime Vilniuje teigė V. Pranckietis. 

ES institucijos ir valstybės taip pat raginamos svarstyti rusiškos ir baltarusiškos kilmės žemės ūkio produkcijos tranzito per ES teritoriją uždraudimą.

Deklaracijoje taip pat būtų numatytas įsipareigojimas šalims suvaldyti nesąžiningą prekybą, ieškoti intervencinių grūdų pirkimų Ukrainoje būdų bei teikti pagalbą Ukrainai siekiant atkurti rinkas, turėtas iki karo.

Briuselis penktadienį pradėjo svarstyti Europos Komisijos (EK) pasiūlymą įvesti importo muitus rusiškiems ir baltarusiškiems grūdams. Lietuva siūlo juos taikyti ir šios kilmės daržovėms bei žuvies produkcijai.  

Kovą Lietuva kartu su Latvija, Estija, Lenkija ir Čekija paragino EK išanalizuoti galimybę apriboti Rusijos ir Baltarusijos kilmės maisto produktų importą į Bendriją. 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Pirkėjas

Labai gerai kad eina grūdai iš RUSIJOS o ne iš kokių ukrų benderovcų fašistų apkrėsti radiacija, stengiuosi kiek galima daugiau pirkti RUSIJOS produktus

Pilstymas iš tuščio į kiaurą

Kaip jūs atpažinsite tuos grūdus, mulkiai? Ta prasme, kur rusiškas o kur ne? Lygtais nežinotumėt kaip galima dokumentus ir vežimus sutvarkyt :D) Čia nenudažysi kaip saliaros žaliai, čia grūdas ir bus grūdas. Ir nesvaikit kad pagal kokybės ar veislės rūšį išsiaiškinsit - užsikrušit juodai betirdami o naudos bus kaip iš ožio pieno :D)

čia ieškoti - uždrausti ir viskas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS