Turgavietėse – patikrinimai: už dyką dalijantiems plastikinius maišelius gresia baudos | KaunoDiena.lt

TURGAVIETĖSE – PATIKRINIMAI: UŽ DYKĄ DALIJANTIEMS PLASTIKINIUS MAIŠELIUS GRESIA BAUDOS

  • 22

Rugpjūčio mėnesį Aplinkos apsaugos inspekcija vykdo patikrinimus Lietuvos turgavietėse, siekiant patikrinti, ar prekybininkai neatlygintinai nedalija lengvų plastiko maišelių. Už pažeidimus gresia baudos, praneša LNK.

„Visą rugpjūčio mėnesį bus tikrinami prekiautojai, ar neatlygintinai nedalija lengvų plastiko maišelių“, – su patikrinimais supažindino Aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausioji specialistė Gintarė Vingelienė.

Tiesa, maišelius, kurie yra iki 15 mikronų storio, galima duoti nemokamai. Kaip aiškina inspektoriai, įstatyme bauda už dykai duodamus maišelius numatyta tik tuomet, kai jie yra nuo 15 iki 50 mikronų storio.

„Fiziniam asmeniui gresia įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 60 eurų, juridinio asmens vadovui arba atsakingam asmeniui – nuo 100 iki 200 eurų. Juridiniam asmeniui, pagal aplinkos apsaugos įstatymą, bauda nuo 1 000 iki 3 000 eurų“, – pažymėjo G. Vingelienė.

Tačiau aplinkosaugos specialistai įsitikinę, kad baudos – nėra geriausia išeitis.

„Kaip tai yra daroma ir kokiomis priemonėmis: ar vien botago principu – baudų, mokesčių, draudimų, ar diegiamos įvairiausios paskatos, kad pasirinkimas nebūtų paremtas baime?“ – retoriškai klausė Žaliosios politikos instituto vadovė Ieva Budraitė.

Be reikalo dauginti visa tai pasaulyje... Jau ir taip baigiame uždusti.

Prekybininkų atstovai piktinasi, kad tokia akcija mažų mažiausiai nesąžininga. Esą kur kas didesni teršėjai – prekybos tinklai.

„Tai, kas vykdoma iš valstybės pusės: perteklinė kontrolė, vaikščiojimas, ieškojimas adatos šieno kupetoje, bandymas smulkiajame versle įžvelgti kažkokių aplinkos teršėjų. Visų pirma, reikia žvelgti objektyviai ir suprasti, kad turgavietės Lietuvos rinkoje yra labai maža dalis“, – piktinosi Turgaviečių ir prekybos asociacijos vadovas Vytenis Butkevičius.

Aplinkosaugos specialistai taip pat laikosi nuomonės, kad inspekcija turi kur kas svarbesnių darbų.

„Šiai institucijai uždavinių yra kur kas didesnių – nuo brakonierių gaudymo iki pramoninės taršos stebėsenos ir pažeidimų kontrolės. Ar tikrai tikslinga nukreipti ribotus valstybės išteklius tikrinti turgaus prekeivius dėl plastikinių maišelių..?“ – stebėjosi I. Budraitė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Turgaus lankytojai aiškina, kad jiems maišelis nereikalingas. Dauguma, eidami apsipirkti į turgų, atsineša savo maišelių.

„Be reikalo dauginti visa tai pasaulyje... Jau ir taip baigiame uždusti“, – teigė sutikta moteris.

„Nežinau, tausokime gamtą ir taip esame žiauriai apsišiukšlinę“, – jai antrino kita.

„Daug kartų tą patį naudoju“, – pasidalijo pašnekovė.

Specialistai negaili pagyrų tokiems žmonėms. Tačiau aiškina, kad plastiko naudojimas Lietuvoje vis dar pernelyg didelis. Kasmet vienam žmogui tenka apie 52 plastikinius maišelius.

„Vokietijoje vienam žmogui tenka dvigubai mažiau. Tikrai yra kur pasistiebti ir pasistengti, sutaupyti“, – akcentavo I. Budraitė.

Aplinkosaugininkai sako, kad tikslas ne nubausti, o mokyti. Šį kartą lieka nepamokę nė vieno prekeivio.

„Pamatėme, kad prekiautojai atsakingi, neatlygintinai dalija lengvus maišelius, kurių storis iki 15 mikronų“, – patikros rezultatais pasidalijo Aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausioji specialistė G. Vingelienė.

Aplinkos apsaugos inspekcijos reidas turgavietėse planuojamas visą šį mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Anonimas

mūsu seimas moka tik apdėt mokesčiais ir švaistyt pinigus .

Petras

Debilai - juk vis vien vartotojas sumoka. Taigi gali pasakyti, kad padarė 1 cnt nuolaidą prekėms, o maišelis kainuoja 1 cnt. O aplamai tai terorizmas prieš žmones. Pažiūrėkit prekybcentriuose vis didėja pakuotos produkcijos kiekis, t.y. krūvos sunkai sverenčio plastiko. Kam jūs iš žmonių išsidirbinėjat? O jei pasauliniu mąstu žiūrint, šūda ir nieko ta Lietuva išmeta, plis mes nemetam šiuūkšlų į Baltijos jūrą, kaip pv.z indija ar Amerija verčia į vandenyną.

Lietuva

be baudų ir draudimų - Lietuva be ateities
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS