Tyrimas atskleidė, kiek Baltijos šalių gyventojai kasdien išleidžia pinigų | KaunoDiena.lt

TYRIMAS ATSKLEIDĖ, KIEK BALTIJOS ŠALIŲ GYVENTOJAI KASDIEN IŠLEIDŽIA PINIGŲ

  • 7

„Citadele“ banko apklausos parodė, kad per dieną kasdienėms išlaidoms lietuviai ir estai išleidžia labai panašiai – nuo 11 iki 30 eurų, latviai – iki 10 eurų. Latviai daugiau savo išlaidas planuoja, tačiau ir uždirba šiek tiek mažiau. Daugiau apie atliktų tyrimų rezultatus LNK reportaže pasakojo banko „Citadele“ atstovė Rūta Ežerskienė.

– Kiek Baltijos šalių gyventojai kasdien išleidžia pinigų?

– „Citadele“ banko apklausos parodė, kad Baltijos šalių gyventojai šiek tiek skirtingai išleidžia kasdienėms reikmėms. Lietuviai ir estai išleidžia šiek tiek didesnę sumą, latviai – mažesnę. Apie penktadalis gyventojų Lietuvoje sako išleidžiantys nuo 11 iki 30 eurų kasdienėms reikmėms. Estai labai panašiai, latvių dauguma išleidžia iki 10 eurų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

– Kaip manote, kodėl latviai išleidžia mažiau?

– Čia galimos kelios priežastys. Viena priežastis – pragyvenimo lygio skirtumai tarp estų, lietuvių ir latvių. Kita, kad galbūt latviai susiplanuoja būtiniausias išlaidas ir sumoka kartą per mėnesį, dėl to stabiliau ir nuosekliau išleidžia kasdien. Tai pat dalis išleidžia šiek tiek mažiau norėdami atsidėti ateičiai.

– Sakėte, lietuviai ir estai išleidžia labai panašiai. Ar galima pasakyti, kurie vidutiniškai šiek tiek daugiau išlaidauja?

– Skirtumas labai mažas, nuo tam tikrų sumų. Pavyzdžiui, nuo 30 iki 50 eurų – 1 proc. skirtumas. Nesakyčiau, kad čia yra labai dideli skirtumai tarp lietuvių ir estų.

– Gal klausėte, kokios tos kasdienės išlaidos? Ką perka?

– Mūsų rekomendacija yra visuomet pirmiausia susiplanuoti svarbiausias ir būtiniausias išlaidas – būsto nuomą, būtiniausius mokesčius ir pan. Tuomet kasdienės išlaidos yra skirtos laisvalaikiui, galbūt nekasdieniam maistui ir pan. Šias išlaidas gyventojai ir išvardija. Tačiau atkreipčiau dėmesį, kad šiuo metu yra vasaros sezonas, turime ilgesnes dienas ir vakarus, nuotaika gerėja, saulės daugiau, dėl to gyventojai, net psichologiškai, yra linkę išleisti šiek tiek daugiau nei įprastais mėnesiai. Dėl to atkreipčiau dėmesį, kad labai smagu atsipalaiduoti ir turėti daugiau laisvalaikio, tačiau svarbu nepamiršti ir savo finansinės gerovės, ją planuoti, nuolatos peržiūrėti kasdienes išlaidas ir, jeigu reikia, ten, kur galima, jas pakoreguoti.

Tie, kurie pinigus leidžia rečiau, tie daugiau sutaupo ir jų išlaidos yra labiau planuojamos.

– Sakėte, latviai tikėtina labiau planuoja, mažiau išleidžia. Tai ar galima sakyti, kad lietuviai ir estai ne taip gerai planuoja?

– Aš gal nepalyginčiau taip tiksliai, kurie geriau planuoja. Tačiau psichologiškai dažniausiai yra taip, kad tie, kurie šiek tiek mažiau uždirba, jie linkę labiau planuoti, nes reikia didesnę dalį atsidėti būtiniausioms išlaidoms. Tą parodė ir mūsų tyrimai su didžiausią dalį išleidžiančiais gyventojais, kai lyginome šalis. Lietuvoje ir Estijoje tie, kurie išleidžia, pavyzdžiui, virš šimto eurų kasdienėms išlaidoms, sudarė keletą procentų, o Latvijoje jie nesudaro nei vieno procento.

– Ar daug apklausoje buvo tokių, kurie vieną, du kartus per savaitę, vieną kartą į mėnesį leidžia pinigus, o kasdien visai neleidžia?

– Čia yra pasirinkimo klausimas ir tie, kurie pinigus leidžia rečiau, tie daugiau sutaupo ir jų išlaidos yra labiau planuojamos.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Jo jo

tik skubėkit rinkt duomenis kiek kas turi pinigų:D) Paskui Shimon lėkit pasakyt kad lietuviai per daug turtingi ir kad nesuktu galvos dėl kasdie kylančiu kainų - svarbu kuo daugiau pinigų iš žmoniu paimt. Kaip ten pasakė Sioma Ghentvilas apie lietuvių pinigus?:D)

Atrado darbą...

gyventojų kišenių tikrintojai. Gėda ir skaityti... ...esame persekiojami kiekviename žingsnyje. KOKTU !!!

?????

Išlaidauja? Ką reiškia " išlaidauja" ?Čia naujas bajeris? Kai tokios kosminės kainos, tai už 30 eurų nusipirkęs maisto, beveik per dieną ir suvalgai. Tai čia reiškia " išlaidauja" ? Nu kokių dar nesąmoningų tyrimų jie prigalvos? Tyrinėkit iš kurios norit pusės, maistas žvėriškai brangus, mokesčiai didžiuliai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS