Tyrimas: kiek lietuviams kainuos Joninių naktis? | KaunoDiena.lt

TYRIMAS: KIEK LIETUVIAMS KAINUOS JONINIŲ NAKTIS?

  • 2

Vasaros karštinei įsisiūbavus, vis daugiau Lietuvos gyventojų pradeda galvoti apie ilgai lauktas atostogas ir artėjančias vasaros šventes. Svarbu ne tik susidėlioti veiklos planą, bet ir įvertinti savo finansines galimybes. Visuomenės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai” atlikta apklausa atskleidė populiariausias mūsų šalies vasaros šventes ir kokią pajamų dalį gyventojai ketina joms skirti.

Tyrimo duomenimis, lietuviai aktyviausiai linkę švęsti tris vasaros šventes: Jonines, Valstybės dieną – liepos 6-ąją – ir Žolines. Joninės – populiariausia šventė, kurią mini net du trečdaliai (67 proc.) suaugusių šalies gyventojų. Antros pagal populiarumą yra Žolinės, kurias švenčia kas antras (48 proc.), o iš šių trijų vasaros švenčių mažiausiai populiari yra Valstybės diena. Ją švenčia kiek daugiau nei trečdalis (36 proc.) apklaustųjų.

Paaiškėjo, kad Joninės yra itin svarbi šventė jaunimui iki 30 m. – net trys iš keturių apklaustųjų niekada nepraleidžia paparčio žiedo ieškojimo. Šią progą aktyviai mini ir septyni iš dešimties dirbančių šalies gyventojų.

Antroje vietoje pagal populiarumą esančios Žolinės patraukliausios vyresniems žmonėms nuo 50 m., o Valstybės dieną aktyviausiai mini didmiesčių gyventojai su aukštuoju išsilavinimu ir šeimos pajamomis, viršijančiomis 1200 Eur per mėnesį.

Nė vienos iš visų trijų švenčių nemini penktadalis (22 proc.) šalies gyventojų. Į šią grupę patenka respondentai su nebaigtu viduriniu išsilavinimu, bedarbiai, pensininkai ir namų šeimininkės. 

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad penktadalis (20 proc.) mūsų šalies gyventojų vasaros šventėms yra pasiruošę išleisti daugiau nei 30 Eur, o panaši dalis (19 proc.) – daugiau nei 60 Eur. Mažesnę pinigų sumą (iki 30 Eur) šventėms paskirti linkę 17 proc. apklaustųjų.

Pasak bendrovės UAB „Credit Service", valdančios vartojimo kreditų prekės ženklą „Vivus.lt", direktorės Giedrės Štuopės, šiemet gyventojų skiriamos lėšos šventėms yra kuklesnės dėl įvairių ekonominių priežasčių.

„Kylančios maisto, gėrimų bei pramogų kainos atsiliepia ir gyventojų šventimo įpročiams. Vis dažniau pastebima, kad žmonės linkę atsargiau išlaidauti ir šventes mini pasirinkdami alternatyvas: šventinį pasivaikščiojimą mieste ar ramų šeimos poilsį gamtoje nuosavoje sodyboje”, – teigia finansų ekspertė.

Apklausa atskleidė, kad daugiau nei pusė (55 proc.) suaugusiųjų Lietuvos gyventojų įvairioms vasaros išlaidoms – atostogoms, pramogoms ir šventėms – planuoja naudoti turimas santaupas, o beveik keturi iš dešimties (37 proc.) yra pasiruošę naudoti lėšas iš paskutinės algos ar pensijos. Likusieji respondentai ketina skolintis iš giminių ar pažįstamų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kad

Koks skirtumas, kiek išleis.

Hahaha

Kiek išleisi tiek ir kainuos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS