Tyrimas: moterų ir vyrų atlyginimų atotrūkis per pusmetį sumažėjo 3 proc. | KaunoDiena.lt

TYRIMAS: MOTERŲ IR VYRŲ ATLYGINIMŲ ATOTRŪKIS PER PUSMETĮ SUMAŽĖJO 3 PROC.

  • 2

Vyrai Lietuvoje vidutiniškai per mėnesį uždirba 12 proc. daugiau nei moterys, šis atotrūkis nuo kovo sumažėjo 3 procentiniais punktais, rodo kredito biuro „Creditinfo Lietuva“ atlikta analizė.

Rugpjūtį vidutinis vyrų atlygis siekė 2072 eurus iki mokesčių, moterų – 1848 eurus, rodo „Sodros“ pateikti 77 veiklos rūšių duomenys. Anot jų, vyrų atlyginimai buvo didesni 68-iose srityse.

Didžiausias atotrūkis tarp vyrų ir moterų atlyginimų toliau išlieka oro transporto (vyrų – 4850 eurų, moterų – 3145 eurų), finansų paslaugų (atitinkamai 4547 ir 3204 eurai), azartinių žaidimų ir lažybų organizavimo (3052 ir 1767 eurai) bei pagrindinių buveinių ir konsultacijų įmonėse (3922 ir 2922 eurai).

Pasak „Creditinfo Lietuvos“, moterų atlyginimai šiemet augo 68-iose, o vyrų – 60-tyje sričių.

„Creditinfo Lietuvos“ vadovas Aurimas Kačinskas sako, kad norint detaliau įvertinti skirtumus būtina tirti kiekvieną įmonę atskirai.

„Vertinant kiekvienoje srityje mokamus vyrų ir moterų vidutinius atlyginimus būtina individualiai tirti kiekvienos įmonės situaciją – koks joje yra skirtingų lyčių darbuotojų santykis, kokiose pozicijoje jie dirba“, – pranešime sako A. Kačinskas.

Šiemet kovą atotrūkis tarp atlyginimų buvo 15 proc. (vyrų – 1897 eurai, moterų – 1649 eurai). 2021 metais, kai „Sodra“ pradėjo skelbti vyrų ir moterų darbo užmokestį, jis siekė 13 procentų.

Nuo 2021 metų gegužės „Sodra“ viešina tik tų įmonių, kuriose yra ne mažiau nei aštuoni darbuotojai, o iš jų yra ne mažiau negu po keturis vyrus ir moteris, atlyginimų skirtumus. Pateikiant duomenis nėra atsižvelgiama, kiek įmonėje dirba vyrų, o kiek moterų, ir kokias pareigas eina skirtingų lyčių darbuotojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tokia priežastis

moterys pradėjo dirbti santechnikais, šaltkalviais, tekintojais, o jei rimtai, tai pasimeilino savo vadovui ir alga jau didesnė

Tai

ir vyrams uz "laiminga pabaiga" mokes tiek,kiek moterims!?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS