Už šildymą siūloma mokėti visus metus | KaunoDiena.lt

UŽ ŠILDYMĄ SIŪLOMA MOKĖTI VISUS METUS

Energetikos ministerija svarstys galimybę leisti gyventojams už šildymą mokėti visus metus, o Aplinkos ministerija ieškos išeičių, kaip šilumos gamintojams patiekti daugiau medienos.

Premjerės patarėjas Dalius Krinickas sako, kad Valstybinė miškų urėdija valdo apie pusę Lietuvos miškų ir gali rinkai patiekti iki milijono tonų biokuro – tai, pasak jo, kiek sumažintų jo kainą biržoje.

Pasak jo, svarstoma galimybė leisti gyventojams už šildymą mokėti visus metus.

„Šilumos kaina būtų padalinta per visus metus, būtų mokama ne vien per šildymo sezoną, o ir  tada, kai nėra šildymo“, – BNS ketvirtadienį po šilumininkų, valstybės institucijų, Savivaldybių asociacijos ir premjerės susitikimo teigė D. Krinickas.

„Energetikos ministerija pateiks savo išvadas dėl papildomo šilumos sektoriaus reguliavimo, kad būtų galima subalansuoti kainos augimą: kad nebūtų staigaus šuolio ir nebūtų tokio poveikio vartotojams“, –  sakė D. Krinickas. 

Konkrečius pasiūlymus ministerijos įpareigotos pateikti per porą savaičių.

Jo teigimu, biokuro ir gamtinių dujų kainos biržoje pastaruoju metu yra išaugusios apie 40 proc.

„Tokia tendencija stebima jau kurį laiką, kad kainos grįžta į 2018 metų lygmenį ir tai gali turėti įtakos šilumos kainos kilimui ketvirtadaliu, lyginant su praėjusiu šildymo sezonu, t. y. apie 25 proc. gali padidėti kaina, jeigu išliks tokios pačios kuro kainos kilimo tendencijos iki šildymo sezono pradžios“, – BNS aiškino premjerės patarėjas.

Pasak D. Krinicko, ar įvyks dar vienas toks pasitarimas, priklausys nuo konkrečių siūlymų.

„Jeigu bus pakankamai aiškiai suformuluotos tam tikros iniciatyvos iki ministerijų ar Vyriausybės sprendimų ar įstatymų pataisų, jeigu tokių reikėtų, gal ir nebereikės papildomo pasitarimo“, – teigė jis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjas Tomas Kavaliauskas sako, kad savivaldybės tikrai bus pajėgios tiek priimti, tiek kompensuoti išaugusį poreikį.

„Savivaldybės vertina (kompensacijų už šildymą – BNS) gavėjus ir būstus. Socialinei paramai visa savivalda metams gauna per 223 mln. eurų, pernai ši suma nebuvo išnaudota. Šių metų tendencija  labai panaši“, – BNS sakė jis. 

Pasak jo, šilumos kainos didėjimas didžiausios įtakos turėtų, kai būsto plotas yra didesnis už  normatyvą: „ Augant kainai, nepasiturintiems gyventojams didėja mokestis už būsto viršnormatyvinį plotą“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) skaičiavimais, pabrangus šildymui, dėl kompensacijų galėtų kreiptis dar apie 7,4 tūkst. būstų savininkų, jiems papildomai reikėtų apie 5,2 mln. eurų.

Dabar paramos gavėjų yra apie 95 tūkst., arba 3,35 proc. visų Lietuvos gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

pastebejimas

susikiskit i subine tokius pasiulymus, nors vasara gali pailseti nuo jusu apgauliu net nezadu moketi vasara,jau seniai jus norit taip apmulkinti zmones, vagys prakeikti!

gal

susimažinkit algas sau?

Kaunietis

Uz sildyma mokesime visus metus tik ziemos kainomis ,tokia tai teisybe ir nereikia musu mulkinti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS