Už skolintas lėšas būstus perkančioms jaunoms šeimoms siūloma notarinė lengvata | KaunoDiena.lt

UŽ SKOLINTAS LĖŠAS BŪSTUS PERKANČIOMS JAUNOMS ŠEIMOMS SIŪLOMA NOTARINĖ LENGVATA

  • 0

Už skolintas lėšas būstus perkančioms jaunoms šeimoms nebereikės mokėti notarams už nekilnojamo turto įkeitimą, siūlo Teisingumo ministerija.

Tai numatyta naujuose notarų įkainiuose. Šis teisės aktas pateiktas derinti Finansų ministerijai. 

„Po konstruktyvių diskusijų su Notarų rūmais nutarėme, kad bus mažinama dalis įkainių socialiai jautrioms grupėms. Vyriausybei ir man asmeniškai labai svarbi ši grupė žmonių, kuri nori kurti ateitį Lietuvoje: čia gyvena, dirba, augina vaikus. Todėl jaunoms šeimoms, už skolintas iš kredito įstaigų lėšas perkančioms pirmąjį būstą, įkeitimo sandoriai pas notarą bus tvirtinami nemokamai“, – Teisingumo ministerijos pranešime cituojamas ministras Elvinas Jankevičius.

Minėta lengvata galės pasinaudoti šeimos, kuriose vienas iš sutuoktinių yra iki 36 metų, ir būsto vertė neviršija 87 tūkst. eurų.

Pernai sudaryta 11 tūkst. 506 hipotekos sandorių, kurių objektas yra gyvenamasis būstas iki 87 tūkst. vertės.

Lietuvos banko duomenimis, maždaug pusė naujų būsto paskolų gavėjų yra 25–35 metų gyventojai.

Taip pat siūloma atleisti nuo atlyginimo mokėjimo notarui visus globojamus nepilnamečius, paveldinčius turtą po savo tėvų ar senelių mirties.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, šeimose yra 5186 globojami ar rūpinami vaikai, socialinės globos įstaigose – 2367 vaikai, šeimynose – 386 vaikai, globos centruose – 125 vaikai.

Teisingumo ministerija informavo, kad notaro įkainiai bus mažinami per pusę ir už paveldėto turto po sutuoktinio, tėvų (įtėvių), vaikų (įvaikių), senelių, vaikaičių mirties pasidalijimo ar santuokoje įgyto turto padalijimo sutarčių patvirtinimą.

Pavyzdžiui, santuokoje įgytą turtą galima padalinti bet kada, kai sutuoktiniai to pageidauja. Tokiu atveju pas notarą sudaroma santuokoje įgyto turto padalijimo sutartis, už kurios patvirtinimą notarui mokamas mokestis, priklausantis nuo turto vertės. Įsigaliojus naujam teisniam reglamentavimui toks mokestis sumažėtų dvigubai.

„Šios lengvatos tikslas yra finansinės naštos mažinimas asmenims, sudarantiems sandorius tarp artimų giminaičių, išplečiant įkainių lengvatų, skirtų šeimos santykiais susijusiems asmenims, skaičių“, – rašoma pranešime.

Sumažinti įkainiai būtų taikomi taip pat tvirtinant įgaliojimus seneliams ir vaikaičiams. Šiuo metu tokiomis lengvatomis naudojasi tik sutuoktiniai, tėvai (įtėviai), vaikai (įvaikiai).

Jeigu pakeitimams pritars Finansų ministerija, šie įkainiai bus taikomi nuo 2020 metų sausio 1 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS