Užimtumo tarnyba: moterys vis dar dirba mažiau apmokamus darbus | KaunoDiena.lt

UŽIMTUMO TARNYBA: MOTERYS VIS DAR DIRBA MAŽIAU APMOKAMUS DARBUS

  • 1

Kai kurios profesijos yra tinkamos tik moterims, o kitos – tik vyrams. Tokie ir panašūs stereotipai pamažu nyksta, tačiau darbo rinkoje lygybės ieškoti neverta. Profesijų, kurios šiuo metu dominuoja tarp vyrų, yra daugiau nei tų, kurios populiarios tarp moterų. Dažniausiai vadinamosios vyriškos profesijos yra paklausesnės darbo rinkoje, o siūlomas darbo užmokestis – didesnis. Tačiau moterų daugiau dirba tose veiklos srityse, kur reikia daugiau bendravimo, saugumo ir ryšio su kitu žmogumi.

Užimtumo tarnyba išskyrė profesijų pogrupius (profesijas), kuriose daugiau nei 90 proc. darbo ieškančių sudaro viena ar kita lytis. Tarp vyrų tokių profesijų buvo 48, moterų – 42.

Moterys daugiausiai dirba slaugos ir akušerijos, mitybos specialistėmis, ikimokyklinio ir pradinio ugdymo mokytojomis, socialinėmis darbuotojomis, buhalterėmis, apskaitos ir buhalterijos tarnautojomis, raštinės darbuotojomis, sekretorėmis, archyvų tvarkytojomis, bankų kasininkėmis ir giminiškų profesijų tarnautojomis, bibliotekininkėmis, personalo ir profesinio orientavimo specialistėmis, socialinėmis pedagogėmis, gydytojo odontologo padėjėjomis ir burnos higienistėmis.

Paslaugų darbuotojų grupėje „moteriškomis“ profesijomis galima vadinti kirpėjus, kosmetikus, gyvūnų (augintinių) higienos ir priežiūros darbuotojus, parduotuvių pardavėjus ir kasininkus, vaikų priežiūros darbuotojus, mokytojų ir asmens sveikatos priežiūros padėjėjus.

Kvalifikuotų darbininkų ir operatorių grupėje profesijų, kurias daugiausiai įgijo darbo ieškančios moterys, yra nedaug. Tai – floristės, siuvėjos, siuvimo ir siuvinėjimo mašinų operatorės.

Nekvalifikuoto darbo grupėje populiariausios moterų profesijos – biurų, viešbučių ir kitų įstaigų valytojos bei kambarinės, virtuvės pagalbininkės, skalbėjos ir lygintojos rankomis.

Feminizuotoms profesijoms siūlytas darbo užmokestis neretai mažesnis nei toms, kurios dominuoja tarp vyrų. Praėjusiais metais beveik trims iš keturių (71,4 proc.) vadinamųjų moteriškų profesijų siūlytas darbo užmokestis – mažesnis nei vidutinis Užimtumo tarnybos darbo skelbimuose nurodomas mėnesio atlygis. Tarp vyrų populiarių profesijų buvo kiek mažiau nei trečdalis (31,3 proc.).

Nemažas skirtumas ir tarp profesijų, kurių atstovams vidutinis siūlytas darbo užmokestis nesiekė 1000 Eur/mėn. (prieš mokesčius). Tarp vyrų dominuojamų profesijų tokių buvo vos 6,3 proc., tarp moterų – beveik kas antra (47,6 proc.).

Daugiausia vyrų dirba statybos vadovais, meistrais ir brigadininkais, elektros ir elektronikos inžinieriais, sistemų administratoriais, kompiuterių tinklų specialistais, elektros inžinerijos technikais, mechanikos inžinerijos technikais, statybos darbų meistrais ir brigadininkais, laivų mechanikais, orlaivių pilotais, telekomunikacijų inžinerijos specialistais, pagalbos IT ir ryšių sistemų naudotojams technikais, IT ir ryšių paslaugų srities vadovais.

Kvalifikuotų darbininkų grupei priklausančios paklausios profesijos – statybininkai, mūrininkai, betonuotojai, dažytojai, suvirintojai, skardininkai, elektrikai, įrankininkai, elektromechanikai ir elektromonteriai, metalo ir medienos apdirbimo staklių derintojai ir operatoriai, autobusų vairuotojai, operatoriai, sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojai – vėlgi labiau populiarios tarp vyrų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

siaip

jei moteris nori daugiau uzdirbti turi uzmirsti vaikus, arba turi dirbti savarankiskai sau kazka, arba turi susirasti ziauriai gera darba, kad darbdavys moketu ziauriai gera alga, kad galeciau vaika vos keliu menesiu duoti kokiai auklei, kaip france 3 men. i pirmin y darba, pas mus tik po 2 metu arba geriausiu atveju po 1 metu,,,bet labai retai...tad siai dienai turime tik tris iseitis. augant ekonomikai niekas tu vaiku nebenores, arba atisiduodi darbui arba dirbt sau...pingu reikia visur, NT, transportui,maistui,gyvenimo dziaugsmui kad surpastum jog egzistuoji (saslykas kieme,kavine,ar koks baseinas ir pan.) drabuziai ir t.t. mano zmona ieskojo darbo po vaiku auginimo, su aukstuoju issilavinimu ir t.t. niekas nenori imti, o jei ka randa tai koks PC su vos 600-650 eur, fabrikas su 600-650 EUr ir pan...apgailetina alga...geda lietuvos verslui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS