V. Šapoka nemato rizikų dėl vairuotojo pažymėjimo tapatybei nustatyti | KaunoDiena.lt

V. ŠAPOKA NEMATO RIZIKŲ DĖL VAIRUOTOJO PAŽYMĖJIMO TAPATYBEI NUSTATYTI

Nenoras pripažinti vairuotojo pažymėjimo dokumentu, patvirtinančiu tapatybę, yra kliūtis Lietuvai siekiant tapti finansinių technologijų (fintech) lydere ES, sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Jis viliasi, kad Seimas nuspręs, jog vairuotojo pažymėjimo pakanka asmens tapatybei nustatyti.

„Tiek „Google“ grįžimas, tiek kitų bendrovių iš Jungtinės Karalystės atėjimas yra Seimo rankose. Daugelyje šalių yra savaime suprantamas dalykas, kad vairuotojo pažymėjimo užtenka, kad būtų galima atlikti pavedimą ar atsidaryti sąskaitą. Manau, kad po diskusijų šitam pasiūlymui bus pritarta“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ antradienį kalbėjo finansų ministras.

Jo teigimu, būtų keista, jei toks sprendimas nebūtų patvirtintas ir nepasinaudotume istoriniu šansu.

„Nedaug trūksta, kad būtume pirmi visoje ES“, – sakė ministras.

Komentuodamas Seimo biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Stasio Jakeliūno pasiryžimą stabdyti šį pataisų priėmimą Seime, nes, pasak jo, neįmanoma tinkamai užtikrinti pinigų plovimo prevencijos, V. Šapoka sakė, kad natūralu, jog kyla diskusijų.

„Turėdami tokį tarptautinį pripažinimą, Lietuvoje, manau, gebėsime susitarti“, –sakė finansų ministras.

Jo teigimu, inovacijos visada yra susijusios su rizikomis, tačiau tiesiog reikia mokėti jas tinkamai valdyti.

ELTA primena, kad Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pataisas vairuotojo pažymėjimą laikyti tinkamu asmens tapatybei nustatyti, yra pasiūlęs Socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

Taip pat įstatyme siūloma įtvirtinti, kad finansų įstaigos ir kiti įpareigotieji subjektai kliento tapatybės nustatymui galėtų naudoti ir asmens tapatybės dokumentus, kuriuose nėra nurodyta pilietybė.

Pasak pataisų rengėjo, Europoje yra „plačiai paplitusi“ praktika naudoti vairuotojo pažymėjimą kaip tapatybės dokumentą, ir įstatymo pakeitimai, ypač „Brexit“ kontekste, esą padidintų Lietuvos konkurencingumą.

BFK yra pritaręs siūlymui, nors Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos atstovas komiteto posėdyje (FNTT) pabrėžė, kad, be pilietybės nurodymo asmens dokumente, saugumo užtikrinti negalima.

Gruodžio 20 d. Seimas balsuodamas sprendė, ar pritarti pataisoms, tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija įstatymo projektą siūlė išbrauti iš darbotvarkės.

BFK pirmininkas S. Jakeliūnas komentuodamas sakė, kad jį siūloma išbraukti, nes informacija vis dar renkama.

„(...) šis įstatymas būtent susijęs su ta informacija, apie kurią viešai diskutuojame dėl „Revolut“. Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymas reikalingas dėl „Revolut“ veiklos, taip pat kitų institucijų, todėl, kaip minėjau, frakcijos vardu siūlau išbraukti šį įstatymo projektą“, – sakė Seimo narys.

Prie šių pataisų Seimas turėtų grįžti pavasario sesijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Ir iš kur toks AKLAS ministeris nudribo?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS