V. Vasiliauskas: banko pardavimas konkurencijos nepadidins | KaunoDiena.lt

V. VASILIAUSKAS: BANKO PARDAVIMAS KONKURENCIJOS NEPADIDINS

  • 0

Vieno iš Lietuvos bankų pardavimas konkurencijos rinkoje nepadidintų, teigia Lietuvos banko (LB) vadovas.

„Vien pasikeitus savininkui, bankų skaičius išliktų nepakitęs, todėl finansinių paslaugų rinkoje nei koncentracijos, nei konkurencijos lygis niekaip nepasikeistų“, – BNS sakė LB valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, komentuodamas Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Stasio Jakeliūno pareiškimą, kad vienas iš dviejų šalyje veikiančių švediškų bankų – SEB arba „Swedbank“ – ilgainiui turėtų būti parduotas.

Pasak V. Vasiliausko, joks juridinis ar fizinis asmuo neprašo Lietuvos banko leidimo įsigyti kurį nors iš šių bankų. Centriniam bankui taip pat nėra žinoma, kad būtų atsiradęs potencialus jų pirkėjas.

„Mūsų nuomone, kai nėra nei realaus pirkėjo, nei asmens parodžiusio bent pirminius ketinimus pirkti, pirkimo-pardavimo sandorio pasekmių svarstymas neturi pagrindo nei prasmės“, – pabrėžė V. Vasiliauskas.

„Valstietis“ S. Jakeliūnas trečiadienį pareiškė, kad Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse yra per didelė Švedijos kapitalo bankų koncentracija, todėl ją reikėtų mažinti.

„Gali būti rekomendacija tokia, kad vienas iš Švedijos bankų galėtų arba turėtų būti ilgainiui parduotas valstybei, kurioje yra euras kaip namų valiuta, kokiam nors strateginiam bankui (....) Mes esame dar vis priklausomi nuo Švedijos bankų sistemos, yra vienas iš rizikos veiksnių“, – trečiadienį žurnalistams teigė S. Jakeliūnas.

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas Mantas Zalatorius nustebo, kad tokius siūlymus teikia politikai, o ne bankų savininkai.

„Tai yra jo nuomonė, tačiau parduoti ar neparduoti vieną ar kitą bendrovę, sprendžia jos akcininkai, ne bet koks Lietuvos pilietis ar Seimo narys. Manau, reikia atsakingiau pagalvoti, ar reikia tokius pareiškimus, kartais nepamatuotus daryti, reikia pagalvoti, kokias pasekmes gali sukelti tokie pasakymai“, – BNS teigė M. Zalatorius.

„Tokias, apie kokias mes net neįsivaizduojame, bet apie pasekmes spekuliuoti nenoriu“, – pridūrė jis.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas S. Jakeliūno pareiškimą pavadino „kliedesiais“, griaunančiais pasitikėjimą Lietuvos bankais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS