Pasisakė apie grūdų keliavimo schemas: greičiausiai čia – žmonių susiklaidinimas | KaunoDiena.lt

PASISAKĖ APIE GRŪDŲ KELIAVIMO SCHEMAS: GREIČIAUSIAI ČIA – ŽMONIŲ SUSIKLAIDINIMAS

  • 2

Pastarąsias kelias valandas pasienyje su Lenkija vyksta lenkų ūkininkų žadėtas protestas. Lenkų pareigūnai kartu su muitininkais stabdo ir tikrina, ką iš Lietuvos į Lenkiją įveža įriedantys vilkikai. Ūkininkai tik stebi šį procesą. Tikrinimų tikslas – sužinoti, kiek į Lenkiją iš Lietuvos pusės patenka rusiškų ir ukrainietiškų grūdų.

Lenkijos pasienyje, buvusiame Kalvarijos-Budzisko poste, jokių kelių blokavimų nėra. Viskas vyksta civilizuotai. Lenkijos pareigūnai stabo iš Lietuvos važiuojančius sunkvežimius. Lengvieji automobiliai, keleivinis transportas – nestabdomi. Stabdomi didieji sunkvežimiai, tikrinamas krovinys, dokumentai, nes lenkų ūkininkai įsitikinę, kad galimai padirbtais dokumentais į Lenkiją ir Vakarų šalis keliauja rusiški ir ukrainietiški grūdai. Kol kas sulaikyto, ilgiau sustojusio krovinio nėra. 

Plačiau apie situaciją tiesiai iš pasienio punkto kalbėjo Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas ir vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– V. Vitkauskai, Ką galėtumėte bendrais bruožais pasakyti apie šią akciją? Buvote susitikę su lenkų kolegomis ir tais pačiais ūkininkais, galbūt pavyko priimti kokį bendrą sprendimą? Galbūt akcija nesitęs visą savaitę?

– Manau, kad akcija gali tęstis, aišku, priklauso nuo to, koks entuziazmas bus ūkininkų tarpe, o jų tikrai nėra daug, apie 20. Bet geriausia žinia, kad visa procedūra vyksta labai sklandžiai. Mes nepamatėme nei vieno sustojimo, kuris truktų ilgiau nei viena minutę. Labai gerai suorganizuota Lenkijos procedūra. Eilės absoliučiai jokios nematome. Galbūt šiandien ta diena, kai daugiau transporto nukreipiama į aikštelę, bet iš tikrųjų gal kas penktas sunkvežimis net neužsuka į ją, leidžiama važiuot tiesiai, tai tas džiugina. Kiek šnekėjom su ūkininkais, kol kas jie patenkinti. Manau, situacija kontroliuojama ir neturėsim didelės spūsties, kaip tikėjomės. 

– Viceministre,  tai ūkininkai nekeičia savo nuomonės ir reikalavimų, ar vis dėlto švelnina situaciją? Kokios nuotaikos?

– Procedūra sklandi, nuotaikos pakankamai neblogos. Kiek tęsis akcija priklausys nuo Lenkijos vadovybės, ministrų ir abiejų pusių tam tikrų susitarimų. Jeigu viskas vyktų taip, kaip šiandien, tai kažkokio didelio ažiotažo aš nematau. Iš teisėsaugos pusės, esam kalbėję su jų vietiniais pareigūnais, policijos ir sienos apsaugos, iš esmės pasiūlėme pagalbą, jeigu jos reikėtų, tai kol kas tikrai kažkokio didelio įsitraukimo iš mūsų nėra. Ryte Vilniuje turėjome tokį koordinacinį pasitarimą, kiek pajėgų reikia, kokie būtų mūsų veiksmai, jeigu atsirastų eilės, bet gera žinia, kad kelias neužblokuotas.

– Kokios yra sutelktos policijos pajėgos? Kiek papildomai pareigūnų iškvietėte į darbą?

– Kol kas skaičiais nepasakysiu, bet papildomai  įsitraukė dvi apskritys. Kol kas kitų pagalbos nereikia. Tai Alytaus vyriausiasis policijos komisariatas ir Marijampolės. Nėra taip, kad mes komandiruojam pareigūnus iš kitų apskričių.

– Pone, V. Vitkauskai, ar yra bent preliminariai žinoma, kiek tų ukrainietiškų ar rusiškų grūdų iš Lietuvos keliauja į Lenkiją? 

– Aš manau, problema ne tame, kad keliauja, o tas kaltinimas, kad yra kažkokios nelegalios schemos. Visas šitas susibūrimas yra apie tai. Keliauja 0,8 proc. mūsų ukrainietiškų grūdų, tai – labai mažas skaičius. Tai tos schemos, apie kurias kalba organizatoriai, mes tikrai nematom. Greičiausiai čia toks žmonių susiklaidinimas, jie tiki tuo ką daro, bet tas tikėjimas nepagrįstas jokiais faktais.

– Kas atsitiktų, jeigu jie aptiktų tų grūdų ir įrodytų, kad jie yra rusiški ar ukrainietiški, nejaugi jie išverstų tuos sunkvežimius?

– Manau, kad šitoje aikštelėje jie nenustatys grūdų kilmės, norint tą padaryti reiktų siųsti į laboratoriją Jungtinėje Karalystėje, o tai užtruktų. Tai mes suprantam, kad čia turbūt neįmanoma, čia daugiau toks parodomasis veiksmas, susirūpinimas, noras, kaip nors kontroliuoti procesą ir neva įtikinti valdžią, kad susiimtumėme ir labiau kontroliuotumėme tą srautą. Kaip matom kontrolės – tikrai daug, ir tos schemos, kaip minėjau, jos tikrai neegzistuoja ir turėtų viskas išsispręst.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nustokit durninti

Grudai yra is jankiu supirktu zemiu Ukrainoje zeme ukrainos bet grudai uzsienio kapitalistu!

Schemos

primityvios ir akivaizdzios. Grudai is Ukrainos i Lietuva,o is cia,jau performinti - i Lenkija ir kitas ES salis! Dabar jau cia sumala ir i ES veza miltus. Kad ne taip akivaizdu butu. O 2rniams skelbia,kad "rusiski". Tik ne visi lenkai 2rni!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS