Valdantieji opozicijos priemonių paketą vadina „infliacijos kurstymo“ pataisomis | KaunoDiena.lt

VALDANTIEJI OPOZICIJOS PRIEMONIŲ PAKETĄ VADINA „INFLIACIJOS KURSTYMO“ PATAISOMIS

Seimo valdantieji penktadienį sukritikavo opozicijos inicijuotą antiinfliacinių priemonių paketą ir teigia siejantys jį su kitąmet vyksiančiais savivaldos rinkimais.

Šiame pakete yra numatytos pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos, didesnis neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD), mažesni akcizai kurui ir didesnės pensijos.

Parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas sako, kad visas infliacijos pažabojimo priemones reikia apsvarstyti. 

Tačiau, pasak jo, kai kurie užmojai gali per daug kainuoti, todėl reikalinga analizė, kokį siūlymai turės realų poveikį kainoms, kiek kainuos valstybės biudžetui ir kaip paveiks socialinę atskirtį

„Ankstesniais skaičiavimais toks lengvatų paketas šildymo sezonui valstybės biudžetui kainuotų apie 78 mln. eurų“, – BNS teigė M. Majauskas.  

M. Majausko teigimu, kainoms reikšmingai išaugus, biudžeto netekimai galėtų būti ir dar didesni.

„Tai savaime nereiškia, jog šis ar panašūs siūlymai neturėtų būti svarstomi. Atvirkščiai –  esamomis aplinkybėms visos idėjos turi būti atidžiai vertinamos. Priimant sprendimą svarbu atsižvelgti į tai, kokį turės realų poveikį kainoms, kiek kainuos valstybės biudžetui ir kaip paveiks socialinę atskirtį. Tuo pačiu, esant ribotiems valstybės resursams, prasminga svarstyti ir kokie galimi alternatyvūs sprendimo būdai“, – sakė politikas. 

Laisvės frakcijos vadovas, Biudžeto ir finansų komitete dirbantis Vytautas Mitalas teigia, jog tradiciškai opozicija siūlo išlaidauti nesvarstydama nei apie pasekmes, nei iš kur paimti papildomų pinigų.

„Opozicija šiuo paketu nori ir daug pavalgyti, ir kartu sulieknėti, o gyvenime toks dalykas neatsitinka vienu metu“, – BNS penktadienį sakė V. Mitalas.

Opozicija šiuo paketu nori ir daug pavalgyti, ir kartu sulieknėti.

„Man rodos šį paketą reiktų vadinti ne antiinfliaciniu, o infliacijos pakurstymo paketu“, – pridūrė jis.

„Pavyzdžiui, sumažinus akcizą dyzeliui jis geriausiu atveju atpigs 4 centais už litrą, nes tiek mūsų akcizas skiriasi nuo minimalaus ES akcizo, o biudžetas neteks 100 mln. eurų“, – kalbėjo parlamentaras.

Pasak Seimo pirmininkės pavaduotojo, konservatoriaus Jurgio Razmos, opozicija „iš oro“, neatsižvelgiant į galimybes, siūlo taikyti įvairias lengvatas, didinti pensijas.

„Tokiais siūlymais žmonėms sudaromas įspūdis, tarsi yra tų pinigų kažkur padėta, bet bloga Vyriausybė jų neduoda, o štai geroji opozicija įregistruos projektus ir visi bus priversti jų duoti“, – BNS sakė J. Razma.

„Tai labiau panašu į populizmą, į veikimą prieš savivaldybių rinkimus, bandant žmonėms sukelti tam tikrus lūkesčius, bet ne į norą objektyviai vertinti mūsų viešųjų finansų galimybes“, – pridūrė jis.

J. Razma sakė dar nagrinėsiantis konkrečius opozicijos siūlymus, tačiau nematantis daug perspektyvų juos paremti.

„Panašu, kad dėl įspūdžio reikia kuo didesnių dydžių, bet kuo jie didesni, tuo mažesnė tikimybė rasti viešųjų pinigų jiems patenkinti“, – sakė politikas.

Antiinfliacinių priemonių paketą opozicija nutarė rengti po pirmojo dialogo su valdančiaisiais grupės posėdžio antradienį.

Ši grupė suburta spręsti konfliktui tarp valdančiųjų ir opozicijos, kilusio Seimui svarstant opozicijos inicijuotą interpeliaciją žemės ūkio ministrui.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Pagonis

Šį valdžia beviltiška. Ir dar tokiu sudėtingų laikotarpiu. .

jo

valdanciuju sukis - po manes kad it tvanas...

šikau aš ant tų valdančiūjų

palaikau opoziciją, jei įgyvendins savo pažadus balsuosiu už opoziciją
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS