Valstybės kontrolė: ekonomika turėtų būti skatinama ne kompensacijomis | KaunoDiena.lt

VALSTYBĖS KONTROLĖ: EKONOMIKA TURĖTŲ BŪTI SKATINAMA NE KOMPENSACIJOMIS

  • 2

Lietuvos ekonomikos augimui lėtėjant ji turėtų būti skatinama investicijomis, o ne kompensacijomis, teigia Valstybės kontrolė.

Įstaigos Biudžeto stebėsenos departamento vadovė Jurga Rukšėnaitė teigė, kad pastaruoju metu Lietuva tarp Baltijos šalių skyrė mažiausiai lėšų investicijoms, kurios skatintų ekonomikos augimą.

„Dėl geopolitinio neapibrėžtumo ir ekonomikai esant žemiau savo potencialaus lygio valdžios sektoriaus deficitas yra galimas, tačiau, pakilus palūkanų normoms, valdžios sektoriaus finansų valdymas reikalauja didesnio apdairumo. Turėtų būti orientuojamasi į ekonomikos atsparumą didinančias investicijas, o ne į visus gyventojus nukreiptas kompensacijas“, – pranešime teigė J. Rukšėnaitė.

Anot Valstybės kontrolės, geresni nei tikėtasi rudenį 2022 metų vidaus vartojimo, tarptautinės prekybos rodikliai ir Kinijos atsivėrimas po pandemijos metu taikytų priemonių prisideda prie palankesnių 2023 metų pasaulio ekonominės raidos perspektyvų. Be to, vienu didžiausių iššūkių laikyta energetikos krizė paveikė ES, taigi ir Lietuvos, ekonomiką mažiau, nei buvo prognozuota rudenį.

Pernai augusią Lietuvos ekonomiką pasivijo perkamosios galios sumažėjimas ir tai atsiliepė prastesniam nei tikėtasi 2022 metų ketvirtojo ketvirčio rezultatui, kuris per metus sumažėjo 0,4 proc. Neigiamą įtaką realiojo BVP pokyčiui turėjo sumažėjęs grynasis eksportas ir smukusios namų ūkių vartojimo išlaidos.

Anot Valstybės kontrolės, tokį vartojimo pokytį lėmė tai, kad infliacija aplenkė spartų atlyginimų augimą, kuris augo nepaisant karo Ukrainoje bei energetinės krizės.

Įstaiga teigia, jog vangesnė nei tikėtasi vidaus ir užsienio paklausa ir 2022 metų ketvirtojo ketvirčio ekonominė raida skatina atsargiau vertinti 2023 metų Lietuvos realiojo BVP augimo perspektyvas.

Finansų ministerijos prognozuojamas realiojo BVP augimas 2023 metais – 0,5 proc. Teigiama, jog ekonomikos plėtrą, tikėtina, palaikys investicijos ir namų ūkių vartojimo išlaidos. Taip pat numatoma, kad šiais metais grynasis eksportas BVP augimą veiks neigiamai. Infliacijos tempo mažėjimui įtaką darys gerėjanti situacija energetikos rinkose, aukšta palyginamoji bazė, lėtėjanti ekonomikos plėtra ir įtampos mažėjimas tiekimo grandinėse.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

O kodel

ta "ekonomika" turetu buti "skatinama",jei egzistuoja "laisva rinka",viska "sureguliuojanti"!?? Ir kodel verslu deleguotos valdzios del to neatsiklausia "suvereno - tautos",jei jau pas mus "demokratija"!?? O gal jau laikas pripazinti,kad visa tai - tebuvo pasakos kvailiu apiplesimui realizuoti?

o

reikia 1 pasalint visa sia paradoksine saika su visom institucijom ir tautai pastacius savo zmones gyvent pagal konstitucija atsiribojant nuo /eurovertybiu/ kurias vakarai kartu su nato mums ciniskai iremino be tautos sutykimo kas jiems iprasta daryt su visom salim ir pagal karmos desni pas juos pacius vyksta D velniava kuria deja jie patys ir uzsitarnavo tik nenor pripazint ka ir matome is interneto kuri nevisi turi o kt netur tam laiko o kadangi cia NP tai palyginus su vakarais tylu ir ramu /kolkas/ DD nes si saika pries dingdama ir ruosia cia pekla visais veiksmais dargi latviai su estais iki to nedasiryto kodel juos nelyginat juk ejom i BK isvien matosi GEDA nebado akiu nes dolcais uzlipdytos ???=0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS