Valstybės kontrolė: Pensijų anuitetų fondo ataskaitos yra teisingos | KaunoDiena.lt

VALSTYBĖS KONTROLĖ: PENSIJŲ ANUITETŲ FONDO ATASKAITOS YRA TEISINGOS

Valstybės kontrolė atliko Pensijų anuitetų fondo 2021 m. ataskaitų rinkinio finansinį auditą. Jo rezultatai rodo, kad fondo ataskaitos visais reikšmingais atžvilgiais yra teisingos.

2004 m. Lietuvoje pradėjo veikti pensijų kaupimo sistema, leidžianti kaupti dalį valstybinio socialinio draudimo įmokos pensijų fonduose. Nuo 2020 m. liepos 1 d. II pakopos pensijų fonde sukauptus pinigus, jei jie viršija 10 tūkst. Eur, asmeniui išmoka Pensijų anuitetų fondą administruojanti Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (VSDFV).

Pensijų anuitetų fondo ataskaitų duomenimis, 2021 m. pabaigoje fondas turėjo 991 anuitetų gavėją, disponavo 15,3 mln. eurų turtu, fondo valdymo ir administravimo sąnaudos sudarė 0,3 mln. eurų.

„Nustatėme, kad tvarka, kuria vadovaujantis yra tvarkoma fondo valdymo ir administravimo sąnaudų apskaita, reglamentuoja ne visų VSDFV – kaip pensijų anuitetų mokėtojo – patiriamų sąnaudų kompensavimą. Dėl to dalis sąnaudų nėra registruojamos fondo apskaitoje ir atitinkamai nėra įvertinamos apskaičiuojant jo veiklos rezultatus. Siekiant teisingos fondo sąnaudų apskaitos, rekomendavome šią tvarką papildyti. Rekomendaciją valdyba numatė įgyvendinti iki rugsėjo pabaigos“, – sako Laura Janulevičienė, Finansinio audito 2-ojo departamento vyresnioji valstybinė auditorė.

Valstybės kontrolė, vadovaudamasi Valstybės kontrolės ir Pensijų kaupimo įstatymais, Pensijų anuitetų fondo valstybinį auditą atliks kiekvienais metais. Šio fondo metinis ataskaitų rinkinys kartu su Valstybės kontrolės atlikto šio ataskaitų rinkinio audito išvada paskelbiami VSDFV interneto svetainėje ne vėliau kaip iki kitų ataskaitinių metų birželio 1 dienos.

Šiuo metu Valstybės kontrolė taip pat atlieka Pensijų sistemos pokyčių vertinimą. Jame vertinama, ar vykdomi pensijų sistemos pokyčiai yra orientuoti į didesnį pajamų pakeitimą ar į skurdo mažinimą senatvėje. Šio vertinimo rezultatai bus paskelbti liepos mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS