Vilniečiai apie išaugusias kainas: gyvenk ir žvenk – jei sunku, reikia labiau pasistengti | KaunoDiena.lt

VILNIEČIAI APIE IŠAUGUSIAS KAINAS: GYVENK IR ŽVENK – JEI SUNKU, REIKIA LABIAU PASISTENGTI

  • 3

Kaip skelbia Eurostatas, birželio mėnesį infliacija Lietuvoje buvo viena didžiausių Europos Sąjungoje. Šiuo metu ji siekia 20,5 proc. Ar kainų šuolis jau jaučiamas ir ko žmonės atsisako pirmiausia? LNK žurnalistai kalbino vilniečius.

„Neseniai grįžau iš užsienio, pagal „Erasmus“ programą buvau išvykęs į Kroatiją, tai kainos [Lietuvoje] padidėjo gerokai, skirtumas yra ženklus. Kroatijoje kainos pusantro karto didesnės nei buvo Lietuvoje prieš išvykstant. (...) Pamažu stengiuosi taupyti, atsisakau prekių, kurios nėra būtinos, pavyzdžiui, saldumynų“, – juokėsi Vilniuje kalbintas praeivis.

Kai kuriems išaugusi infliacija įtakos nedaro.

„Atvirai pasakius, nekreipiu dėmesio. Yra, kaip yra, tai ką aš dabar padarysiu? Leidžiu tiek, kiek galiu, moku skaičiuoti pinigus“, – kalbėjo taksi vairuotojas.

„Jaučiasi [infliacija], bet kaip ir nelabai svarbu. Gyvenk ir žvenk. Jei kažkas sunkiau, reikia tiesiog labiau pasistengti“, – savo požiūrį dėstė praeivis.

„Taip, pajutome kainų augimą. Paprasčiausi produktai, pavyzdžiui, pienas, tikrai labai pabrango ir šildymas brangiau. Visas susideda. Laisvalaikio kol kas neribojame, vasara. (...) Dabartinė situacija gąsdina, nes karas Ukrainoje ir baisu, kad kuo toliau, tuo bus blogiau“, – nerimavo kalbinta moteris.

Juk galime išgyventi, palyginus su karą išgyvenančiais žmonėmis. Mes padedame Ukrainai ir kartu kenčiame.

Kiti džiaugiasi, kad pas mus bent jau nėra karo, o pakilusias kainas ištverti galima, tereikia kantrybės.

„Situacija iš tikrųjų sudėtinga, bet žinant pasaulinę situaciją (karą Ukrainoje) nieko nepadarysi, kad kainos auga. Mes turime tam nusiteikti ir tam tikrą periodą išlaukti. Juk galime išgyventi, palyginus su karą išgyvenančiais žmonėmis. Galime gyventi ir nieko tokio. Mes padedame Ukrainai ir kartu kenčiame“, – sakė vilnietė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Kainos pakilo visur: maisto parduotuvėse, prekybos centruose, drabužių, kosmetikos parduotuvėse, statybinių prekių parduotuvėse. (...) Kai ko daugiau, kai ko mažiau sunaudoji. Kitaip neįmanoma“, – kalbėjo praeivė.

Kainos labiausiai šoktelėjo kavinėse. Vakar buvau paprastoje kavinėje ir sumokėjau tiek pat, kiek moku prabangiame restorane Ispanijoje.

Rečiau Lietuvoje viešintys emigrantai taip pat stebisi iškilusiomis kainomis, o ypač viešojo maitinimo įstaigose.

„Aš gyvenu Ispanijoje ir atvažiuoju čia tik kartą per metus, tad matau, kad kainos pabrango. Susiveržti diržų netenka, bet žinant, koks Lietuvoje minimalus atlyginimas, yra skirtumas. Aš manau, kad žmonės tiesiog stengiasi daugiau dirbti. (...) Kainos labiausiai šoktelėjo kavinėse. Vakar buvau paprastoje kavinėje ir sumokėjau tiek pat, kiek moku prabangiame restorane Ispanijoje. Man atrodo, tai nėra logiška, bet vėlgi, jeigu egzistuoja, reiškia žmonės turi pinigų susimokėti“, – samprotavo moteris.

Užsienio turistai, kurie Lietuvoje lankosi ne pirmą kartą, taip pat pastebėjo, kad kainos čia pakilo.

„Turiu pripažinti, kad didelio dėmesio neatkreipiau, bet esu girdėjęs, kad lietuviai ne taip dažnai kažkur išeina, stengiasi nevalgyti mieste taip dažnai, kaip anksčiau. Aš pats dažniausiai renkuosi mažesnes vietas, kur kainos mažesnės. Aš atvykau iš Danijos, kur tikrai labai brangu. Neseniai buvau Londone, kur nuomos kainos – beprotiškos, bet man atrodo, kad Lietuva labai keičiasi“, – kalbėjo Danijos pilietis.

Kažkas kaltina pakilusias kuro kainas.

„Turbūt kuras už viską atsako ir generuoja visų kitų kainų kilimą. Kai yra biudžetas, kurį reikia skaičiuoti, tai tu jau esi įpratęs skaičiuoti ne dėl to, kad šiandien kažkas pabrango, bet nuolat. Sako, kad turi tie, kas moka skaičiuoti. Pandemija labai daug išmokė – atpratino nuo nereikalingų dalykų, parodė, kas yra nebūtina, tad dabar daug lengviau“, – komentavo vilnietė ir pridėjo, kad rečiau eina į restoranus, o grožio procedūras darosi pati arba kliaujasi draugėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jūs čia rimtai?

Gyvena ir žvengia ant laktos paskui,nes schema tokia-išsiėmę verslo liudijimus arba individualios veiklos pažymas,vaidina manikiūristes,dizaineres,autopardavėjus,prekybą iš namų ir t.t.o realiai stumdo narkatą už tai ir žvengas ima iš tų,kurie dirba.

tai kad

pas lietuvius babkiu pilna pritaupe, kodel kainu nekelti? lietuviai niekur nemoka investuoti tik i NT, aisku, tegul,,,bet ir tai ne visi i NT investuoja, paziurekite kiek is bobiuciu ir dieduku isvilioja, keturžiankles kartais penkiaženkles net sumas, tai i krypto, tai draugas koks tai dar kas paskambina ar apsimeta, bet zmones babkiu turi, tai faktas, todel ir lietuviai nelabai ka ir jaucia, kai prades santaupos tirpti, neteks darbo ar darbai sustos, tada prades tikrai verkti, nes vidurine klase LT visiskai nieko nejaucia, namai, butai nuomai ir t.t.

gyvenk ir žvenk asile

žurnalistai, formuodami nuomonę, kaip visada parenka durniausius pašnekovų komentarus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS