VMI trikdžiai: kasos aparatų duomenys sistemos nepasieks | KaunoDiena.lt

VMI TRIKDŽIAI: KASOS APARATŲ DUOMENYS SISTEMOS NEPASIEKS

Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) nespėjus pasiruošti priimti elektroninių kasos aparatų duomenų didelėse prekybos, viešojo maitinimo vietose veikiantys įrenginiai nuo 2023-ųjų sausio dar negalės tiesiogiai perduoti informacijos Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), nors įstatymas tai numato.

Kasos aparatų gamintojų, importuotojų ir aptarnavimo įmonių asociacijos teigimu, išmaniųjų kasos aparatų bandymas  prasidėjo gruodžio 13-ąją, tačiau išaiškėjo daug spragų, kurias reikės ištaisyti. 

VMI pripažįsta, kad tokių įrenginių posistemio i.EKA demo versijos atvėrimas atidėtas neapibrėžtam laikui. 

„Šiuo metu (...) vykdome reikiamus informacinių technologijų infrastruktūros konfigūravimo darbus. Juos užbaigus VMI greitu metu atvers i.EKA demo aplinkoje – kasų diegėjų bandymams, o vėliau ir realioje aplinkoje, kuri skirta kasų kasdieniam naudojimui“, – BNS teigė VMI i.EKA projekto vadovas Žilvinas Germanavičius.

Yra daugybė duomenų, jie yra griežtos atskaitomybės, todėl sistema turi veikti be jokiu trukdžių.

Nuo sausio naują kasos aparatų darbo tvarką turėjo naudoti apie 2,8 tūkst. įmonių, kurių pajamos 2021 metais viršijo 300 tūkst. eurų. Jose naudojama daugiau nei 38 tūkst. kompiuterinių kasos aparatų. 

Kasos aparatų diegėjai: yra trikdžių

Penkias įmones, prižiūrinčias apie 70 proc. visų kasos aparatų, vienijančios Kasos aparatų gamintojų, importuotojų ir aptarnavimo įmonių asociacijos prezidentas Mindaugas Kiela BNS sakė, kad bandymai pradėti tik gruodžio 13-ąją, nors to tikėtasi vėliausiai spalį. 

„Dabar galime testuotis, ar teisingai veikia mūsų prietaisai, ar suvaikšto duomenys iš aparatų į VMI (...) Jeigu viskas gerai, sausio 1-ąją startuos kai kurie, kurie labiau pasiruošė, kurie stipresni, kurie turi didesnes galimybes, stipresnį informacinių technologijų sektorių ar padalinius, o tie, kurie turi ribotas galimybes, gal ilgiau užtruks“, – teigė M. Kiela. 

Jis taip pat informavo, kad pirmosios bandymų dienos parodė, jog kasos aparatų „smegenys“ gerai neveikia.

„Kolegos optimistiškai nėra nusiteikę, sako, kad reikės daug ką taisyti, daug iškyla klausimų dėl programavimo, į juos reikia atsakyti, todėl mažiausiai mėnesį užtruks“, – sakė M. Kiela.

„Asociacijos nariai sako, kad klientai, kurie dalyvavo įvairiuose renginiuose, susijusiuose su išmaniųjų kasos aparatų diegimu, teigia, kad ne visi funkcionalumai iš VMI pusės veiks, kai kurie bus paleisti tik balandžio mėnesį“, – pridūrė jis.

Pasak M. Kielos, labiausiai išmaniaisiais kasos aparatais rūpinosi prekybos tinklai. 

„Su jais tuo klausimu dirbama seniausiai – jie sugeneruoja didžiausią dalį apyvartos. Matematiškai 20 proc. prekybininkų įmonių sugeneruoja 80 proc. apyvartos mažmeninėje rinkoje“, – tvirtino M. Kiela.

Verslininkai: tiekėjai ne visur spės įrengti aparatus 

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovas Emilis Cicėnas sako, kad degalinės patyrė problemų apsirūpinant išmaniaisiais kasos aparatais, nes VMI jiems per vėlai nustatė reikalavimus.

„Ne visas vietas tiekėjai spės įrengti – atvežti pačius aparatus“, – BNS teigė E. Cicėnas.

Jis pritarė VMI sprendimui atidėti išmaniųjų kasos aparatų startą. 

„Ar protinga reikalauti likus kelioms savaitėms iki termino, kad visi per galvas persiverstų ir nuo sausio startuotų. Yra daugybė duomenų, jie yra griežtos atskaitomybės, todėl sistema turi veikti be jokiu trukdžių“, – teigė E. Cicėnas.

„Ir VMI turi būti pasirengusi priimti duomenų srautą, ir verslas turi turėti protingą laiką pasiruošti, apmokyti žmones, ką daryti atsiradus sutrikimams“, – kalbėjo jis.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė teigė, kad vaistinės iš VMI yra gavusios visus techninius reikalavimus. Pasak jos, dalis vaistinių yra atsirinkusios tiekėją ir šiuo metu derina sutartis, jos iki šių metų pabaigos turėtų būti pasirašytos.

„Kita dalis vaistinių jau yra pasirašiusios sutartis dėl kasos aparatų pervedimo nuo fiskalinio bloko prie krypto modulio“, – BNS nurodė ji.

Vaistinių atstovės teigimu, tolesni darbai bus galimi tik tuomet, kai VMI parengs bandomąją aplinką, nes tik tada paslaugų tiekėjai galės pradėti įgyvendinti programavimo darbus.

Pasak K. Nemaniūtės-Gagės, kasos aparatų pertvarkymo darbai vaistinėms kainuos daugiau kaip 350 tūkst. eurų. 

Šiuo metu Lietuvoje yra apie 1,3 tūkst. vaistinių, kiekvienoje iš jų vidutiniškai yra 2-3 kasos aparatai.

Tuo metu didžiųjų prekybos tinklų atstovai sako, kad iš dalies jau yra pasiruošę įgyvendinti pokyčius.

Prekybos tinklo „Rimi“ atstovė Gabrielė Šerėnienė informavo, kad pasiruošimas įvesti elektroninius kasos aparatus vyksta intensyviai, sprendžiami įvairūs techniniai ir organizaciniai klausimai, kad naujovė galėtų startuoti.

„Konsultuojamės su Metrologijos tarnyba ir numatome, kad diegimas vyks palaipsniui – per 2023-uosius metus jis bus pilnai užbaigtas“, – BNS teigė ji.

Tinklo „Lidl Lietuva“ atstovė Lina Skersytė teigė, kad prekybininkams, turintiems sutartis su sertifikuotu paslaugų teikėju, leidžiama šį pokytį įgyvendinti per kitus metus ir tai planuojama padaryti laiku.

„Norfa“, pasak jos atstovo Dariaus Ryliškio, yra sudariusi preliminarias sutartis su įrangos diegėjais, jie su VMI derina veiksmus, įgyvendinimo terminus ir kitus klausimus.

„Iki“ atstovė Vaida Budrienė BNS teigė, kad 238 parduotuvės, kuriose įrengta daugiau negu 1,4 tūkst. kasos aparatų, pasiruošusios įgyvendinti įstatymus. 

VMI duomenimis, iš viso Lietuvoje daugiau nei 43 tūkst. mokesčių mokėtojų įregistravę ir naudoja daugiau nei 101 tūkst. kasos aparatų.

Seimas 2021 metų gegužę paankstino išmaniųjų kasos aparatų diegimą didelėse įmonėse. Jos įpareigotos aparatus įdiegti nuo 2023-ųjų sausio, o smulkios įmonės – nuo 2024-2025 metų.  

VMI prognozuoja, kad naudojant šiuos aparatus verslas sutaupytų 70 mln. eurų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS