Vykdantiems individualią veiklą ir pajamas deklaruojantiems ūkininkams – gera žinia | KaunoDiena.lt

VYKDANTIEMS INDIVIDUALIĄ VEIKLĄ IR PAJAMAS DEKLARUOJANTIEMS ŪKININKAMS – GERA ŽINIA

Individualią veiklą vykdantiems asmenims ir pajamas deklaruojantiems ūkininkams nuo šių metų priklausys didesnės ligos, motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos, bus greičiau kaupiamas pensijų socialinio draudimo stažas.

To priežastis - šiais metais individualią veiklą vykdantys žmonės ir pajamas deklaruojantys ūkininkai įmokas „Sodrai“ moka nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų.

Kaip skelbia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, praėjusiais metais šie žmonės „Sodrai“ mokėjo 37,9 proc. dydžio įmokas nuo 50 proc. apmokestinamųjų pajamų. Šiais metais individualią veiklą vykdantys asmenys ir pajamas deklaruojantys ūkininkai „Sodrai“ moka 19,5 proc. dydžio įmokas nuo 90 proc. apmokestinamųjų pajamų.

Tai reiškia, kad nors mokestinė našta individualiai dirbantiems asmenims ir pajamas deklaruojantiems ūkininkams išliko panašaus lygmens, tačiau išmokas jie gaus didesnes - tai lemia apmokestinamosios bazės išplėtimas.

Šiems žmonėms taip pat greičiau kaupsis pensijų socialinio draudimo stažas. Mokant įmokas nuo pusės deklaruojamų pajamų per metus susikaupdavo pusės metų pensijų socialinio draudimo stažas, o įmokas mokant nuo 90 proc. - stažas kaupiasi greičiau.

„Socialinis draudimas - garantija, kad susirgę būsime gydomi poliklinikoje ir gausime ligos išmokas, kad susilaukus vaiko bus kompensuojama dalis prarastų pajamų, o sulaukę senatvės gausime pensiją. Norint gauti išmokas, įmokas reikia mokėti tam tikrą nustatytą laiką, o visa sistema yra grįsta solidarumu. Tai reiškia, kad, skirtingai nuo privataus sektoriaus, socialinio draudimo įmokos nedidėja net jei žmogus serga dažnai ar jį ištinka sunki liga. Ši sistema padeda pasirūpinti žmonėmis, kurie esant ligai ar auginant vaiką negali dirbti ir gauti pajamų“, - teigė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Praėjusiais metais individualią veiklą vykdančiais asmenimis buvo registruota 136 tūkst. žmonių, iš kurių įmokas vidutiniškai per mėnesį mokėjo apie 18,7 tūkst. Ūkininkais buvo registruoti 18,3 tūkst. gyventojų, iš kurių vidutiniškai įmokas per mėnesį mokėjo 3,7 tūkst.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

T

Niekada

SUSIJUSIOS NAUJIENOS