Vyriausybė siūlo supaprastinti viešuosius pirkimus | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ SIŪLO SUPAPRASTINTI VIEŠUOSIUS PIRKIMUS

  • 0

Vyriausybė trečiadienį pritarė viešųjų pirkimų proceso supaprastinimui. Pakeitimams dar turės pritarti Seimas.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad Viešųjų pirkimų ir kitų įstatymų pakeitimais keičiama viešųjų pirkimų politika. Pasak jos, šiuo metu per daug laiko skiriama biurokratijai ir procedūroms, tačiau per mažai – pirkimo pasiruošimui.

„Suteikiame perkančiajai organizacijai daugiau laisvės ir diskrecijos, nustatome galimybę tikslinti pasiūlymo dokumentus ar duomenis apie atitiktį pirkimo dokumentų reikalavimams, numatome galimybę keisti pirkimo sąlygas pratęsiant pasiūlymų pateikimo terminą“, – Vyriausybės posėdyje sakė ministrė.

„Keičiasi Viešųjų pirkimų tarnybos vaidmuo. Tarnyba yra nepriklausoma, nepavaldi mūsų ministerijai, bet ji pagaliau save suvokia kaip konsultantę, o ne kaip baudėją“, – pridūrė ji.

Tiekėjams būtų leidžiama pasiūlymų dokumentus ar duomenis, išskyrus tuos, kurie daro įtaką pasiūlymų eilei. Be to, supaprastintuose pirkimuose leidžiama keisti pirkimo sąlygas pratęsiant pasiūlymų pateikimo terminą. Taip pat būtų galima nutraukti pradėtas pirkimo procedūras, jei pirkimo dokumentuose padaryta esminių klaidų.

Taip pat siūlomas lankstesnis požiūris į pirkimų skaidymus dalimis, atsisakomi papildomi ribojimai dėl bendros pirkimo sutarties pakeitimų vertės. Atliekant supaprastintas skelbiamas derybas leidžiama paraiškų teikimo etapą, taip pat numatoma daugiau galimybių tiesiogiai sudaryti sutartis. Be to, leidžiama vertinti ne visų dalyvių, o tik laimėtojo atitikimą nacionaliniam saugumui.

Reikalaujama nustatyti vidaus kontrolės tvarką, kuri apimtų visą pirkimų procesą, be to, įpareigojama perkančiąsias organizacijas paskirti asmenis, atsakingus už sutarties vykdymą. Tuo metu visi pirkime dalyvavę asmenys viešinami pirkimo procedūrų ataskaitoje.

Viešųjų pirkimų tarnybai būtų suteikiama nuomonės viršenybė prieš kitas institucijas, ten kur neperžengiamos jų kompetencijos ribos, o strateginis veiklos planas būtų derinamas su politikos formuotojais.

Taip pat tikslinamos Koncesijų įstatymo nuostatos dėl tiekėjo pašalinimo iš pirkimo ar koncesijos: suteikiama teisė institucijai, įvertinus informaciją apie pažeidimą, spręsti, ar tiekėją šalinti iš koncesijos suteikimo, ar ne.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS