Vyriausybės komisija įvertino sinchronizacijos projektus: du iš jų bus baigti šiemet | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖS KOMISIJA ĮVERTINO SINCHRONIZACIJOS PROJEKTUS: DU IŠ JŲ BUS BAIGTI ŠIEMET

Vyriausybėje pirmadienį vykusiame Sinchronizacijos komisijos posėdyje buvo įvertinta Lietuvos energetikos sistemos sinchronizacijos su žemyninės Europos elektros tinklais projektų įgyvendinimo pažanga. Du projektus ketinama pabaigti šiemet: išplečiama jungtis „LitPol Link“ ir optimizuojamas Šiaurės rytų Lietuvos tinklas. Dar 3 iš 15 sinchronizacijos projektų jau užbaigti.

Posėdyje buvo pristatytas Lietuvos elektros energetikos sistemos (LEES) sinchronizacijos projekto įgyvendinimo ir LEES saugumo ir patikimumo stiprinimo veiksmų ir priemonių integruotas planas, kuriuos buvo nuspręsta sistemiškai peržiūrėti, suderinti ir įtraukti į vieną dokumentą.

„Pandemija gali pakoreguoti kai kurių techninių darbų terminus, tačiau galutinis terminas liktų nepakitęs. Lietuva ir toliau dės visas įmanomas pastangas, kad sinchronizacija būtų užbaigta kaip ir planuota – iki 2025 metų pabaigos“, – sakė premjerė I. Šimonytė.

Ruošiantis naujos elektros jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos statyboms, jau padaryti visi svarbiausi Baltijos šalių sinchronizacijos projekto „Harmony Link“ parengiamieji darbai – užbaigtas teritorijų planavimas, atliktas jūros dugno tyrimas, parengta Baltijos jūros trasos studija, pasirašyta sutartis dėl jungties projekto vykdymo ir tikslinių konsultacijų, šiuo metu vyksta jungties kabelio įrengimo pirkimas.

Praėjusią savaitę energijos kaupimo įrenginių sistemos projektą įgyvendinanti „EPSO-G“ įmonių grupės bendrovė „Energy cells“ pasirašė sutartį dėl 200 MW (megavatų) galios ir 200 MWh (megavatvalandžių) talpos įrenginių sistemos projektavimo, gamybos ir įrengimo. Tai vienas didžiausių tokio tipo projektų Europoje, kuris bus įgyvendintas iki 2022 metų pabaigos.

Iki šių metų pabaigos daugelį sinchronizacijos projektų įgyvendinanti „Litgrid“ užbaigs „LitPol Link“ plėtros projektą – tam liko išbandyti paskutinį iš trijų naujų 600 MVA (megavoltamperų) galios autotransformatorių. Jie reikalingi, kad po sinchronizacijos 2025 m. „LitPol Link“ jungtis galėtų veikti visu galingumu ir sinchroniniu režimu su Lenkijos tinklais. Šalia Alytaus esanti elektros infrastruktūra – kertinė visam sinchronizacijos projektui, kadangi būtent per „LitPol Link“ jungtį bus sinchronizuojamas Baltijos šalių ir žemyninės Europos elektros tinklų dažnis.

Šiemet „Litgrid“ taip pat užbaigs dar vieną iš penkiolikos sinchronizacijos projektų – optimizuos Šiaurės rytų Lietuvos tinklus ir parengs juos darbui sinchroniniu režimu su žemyninės Europos tinklais. Šio projekto svarbiausi tikslai buvo atnaujinti Utenos ir Ignalinos perdavimo tinklo mazgą ir perkelti valdomą šuntinį reaktorių iš Ignalinos į Elektrėnus. Šiuo metu projekte užbaigiami paskutiniai likę smulkūs darbai.

Sinchronizaciją Europos Komisija pripažino prioritetiniu energetikos projektu. Sinchronizacija svarbi kuriant bendrą Europos elektros rinką, užtikrinant saugų elektros perdavimą ir energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos (IPS/UPS) sistemų. Projektas taip pat turės įtakos glaudesniam ekonominiam Baltijos šalių ir Lenkijos bendradarbiavimui Europos energetikos srityje.

Vyriausybės Sinchronizacijos komisija buvo įkurta 2021 metais. Ministrės pirmininkės vadovaujama komisija koordinuoja Lietuvos energetikos sistemos sinchronizacijos su žemyninės Europos elektros tinklais projekto įgyvendinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Stanislav

Kiek mokėsime už elektrą...??

SUSIJUSIOS NAUJIENOS