Ž. Mauricas: pinigų išleidžiame daugiau, bet prekių įsigyjame mažiau | KaunoDiena.lt

Ž. MAURICAS: PINIGŲ IŠLEIDŽIAME DAUGIAU, BET PREKIŲ ĮSIGYJAME MAŽIAU

Pasirodžius birželio mėnesio mažmeninės prekybos duomenims, banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas pastebi, kad nepaisant išlaidų augimo, prekių šalyje įsigyjama 3,3 proc. mažiau, nei tą patį praėjusių metų mėnesį.

„Jau antrą mėnesį iš eilės metinis mažmeninės prekybos augimas Lietuvoje yra neigiamas, t.y. mes nuperkame mažiau prekių nei nupirkdavome prieš metus“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašo Ž. Mauricas.

Tačiau ekonomistas pažymi, kad lietuvių išlaidos per šiuos metus augo.

„Pinigų šioms prekėms pirkti mes išleidžiame gerokai daugiau (2022 m. birželio mėn. išleidome 13,2 proc. daugiau nei 2021 m. birželio mėn.) dėl reikšmingai pakilusių prekių (ypač maisto) kainų“, – tęsė jis.

Jau antrą mėnesį iš eilės metinis mažmeninės prekybos augimas Lietuvoje yra neigiamas.

„Tad pinigų išleidžiame daugiau, bet prekių įsigyjame mažiau“, – aiškino Ž. Mauricas.

Anot jo, prastėjantys gyventojų lūkesčiams, išliekant aukštai infliacijai, kylant palūkanų normoms, tebesitęsianti Rusijos invazijai Ukrainoje, didesnės išlaidos paslaugoms bei auganti pasaulinės recesijos grėsmė lems, kad ateityje toliau mažės gyventojų noras išlaidauti.

„Lietuvoje mažmeninės prekybos augimas išliks neigiamoje zonoje bent iki šių metų pabaigos (tikėtina, kad iki kitų metų pavasario ar net vasaros). Tiesa, išleista pinigų suma vargu ar sumažės, nors augimas taip pat turėtų sulėtėti ir šių metų pabaigoje grįžti į vienaženklę zoną“, – svarstė Ž. Mauricas.

Per birželį mažmeninės prekybos įmonių apyvarta sumažėjo 1,2 proc., maitinimo ir gėrimų teikimo įmonių apyvarta – 5,8 proc., trečiadienį pranešė Statistikos departamentas.

Išankstiniais duomenimis, mažmeninės prekybos įmonių apyvarta (be PVM) 2022 m. birželį sudarė 1 mlrd. 598 mln. EUR to meto kainomis ir, palyginti su 2022 m. geguže, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, palyginamosiomis kainomis sumažėjo 1,2 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

skiep

tikrai keista,negi kainos pakilo,Maurice?

ponams ekonomistams ir zurnalistams

maziau skleiskite panikos del kazkokiu recesiju ir pan. Pas lietuvius indeliai žvėriškai didžiuliai, kurie siekia apie 20 milijardu...issivaizduojat kaip LT ekonomika paaugtu jei bet trecdalis sios sumos butu tiesiog per metus ilieta i rinka, na NT, savo gerbuviui, namu remontui, sklypu prieziurai, savo sveikatai, naujiems drabuziams, irankiams, technikai, baldams, automobiliams, ir t.t. saules elektrininems ir t.t. tai zveriskai didziulis pinigu kiekis butu, bet kaip tik ekonimistai ir zurnalistai be reikalo kelia tokias panikas, zmones vercia dar labiau taupyti tuos nuvertejancius eurus ir kaip tik sukelti toki sioki toki tycini sastingi ekonomikos, o kaip tik tokiu metu LT ekonomikai ir reikia kad pinigai suktusi, jie nestovetu tuose bankuose o suktusi ir suktusi, nes dabar jau ypac daug kas nebezino kur deti pinigu tai krypto burbului duoda, tai atiduoda kas per pazintis kokiam, tai atiduoda siaip kazkam perveda ir t.t. uz nieka ir pan...

:)))

o arklys su oziuku ploja is dziaugsmo - surenkama daugiau pvm... bus drasiai galima sert daugiau nelegalu...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS