Že­mės ūkio mo­ky­mų or­ga­ni­za­to­riams ir klau­sy­to­jams – pa­ra­ma | KaunoDiena.lt

ŽE­MĖS ŪKIO MO­KY­MŲ OR­GA­NI­ZA­TO­RIAMS IR KLAU­SY­TO­JAMS – PA­RA­MA

  • 3

Sa­ko­ma, kad sto­vin­tis van­duo gen­da. Ly­giai taip ir ži­nios – jei jų neat­nau­ji­na­me, pa­sens­ta, tam­pa ma­žiau ak­tua­lios. No­rint to iš­veng­ti, bū­ti­na mo­ky­tis vi­są gy­ve­ni­mą. Ne­rei­kia sto­ti į uni­ver­si­te­tus ar ko­le­gi­jas – at­švie­žin­ti įgū­džius ga­li­ma ir lan­kant kur­sus ar se­mi­na­rus.

Ne­ma­žai ūki­nin­kams, miš­ki­nin­kams ar žem­dir­bių bend­ruo­me­nei skir­tų mo­ky­mų or­ga­ni­za­ci­jos ir įstai­gos ren­gia nau­do­da­mo­si Lie­tu­vos kai­mo plėt­ros 2014–2020 m. pro­gra­mos (KPP) prie­mo­nės „Ži­nių per­da­vi­mas ir in­for­ma­vi­mo veik­la“ veik­los sri­ties „Pa­ra­ma pro­fe­si­niam mo­ky­mui ir įgū­džiams įgy­ti“ fi­nan­si­ne pa­ra­ma. No­rin­čios tęs­ti ar pra­dė­ti vyk­dy­ti to­kią veik­lą įstai­gos šie­met vėl kvie­čia­mos teik­ti pa­raiš­kas Na­cio­na­li­nei mo­kė­ji­mo agen­tū­rai (NMA) iki rug­sė­jo 30 d. Pa­žy­mi­ma, kad pa­ra­mos ga­li kreip­tis ir mo­ky­mo kur­sų da­ly­viai, jiems ga­lio­ja tas pa­ts ter­mi­nas.

Ir miš­ki­nin­kams, ir dar­ži­nin­kams, ir bi­ti­nin­kams

Pa­gal veik­los sri­tį „Pa­ra­ma pro­fe­si­niam mo­ky­mui ir įgū­džiams įgy­ti“ pa­ra­ma tei­kia­ma tuo­met, kai pa­reiš­kė­jai pla­nuo­ja or­ga­ni­zuo­ti mo­ky­mo kur­sus pa­gal for­ma­lią Ūki­nin­ka­vi­mo pra­dme­nų mo­ky­mo pro­gra­mą ir (ar­ba) ne­for­ma­lio­jo žem­dir­bių tęs­ti­nio mo­ky­mo pro­gra­mas, ku­rios yra įtrauk­tos į vie­šo­sios įstai­gos Kai­mo vers­lo ir rin­kų plėt­ros agen­tū­ros su­da­ry­tą Že­mės, miš­kų, žu­vi­nin­kys­tės ūkio ir kai­mo plėt­ros sek­to­riaus da­ly­vių ne­for­ma­lio­jo tęs­ti­nio pro­fe­si­nio mo­ky­mo pro­gra­mų są­va­dą. Re­mian­tis šiuo są­va­du mo­ky­mai ga­lės bū­ti or­ga­ni­zuo­ja­mi pa­gal to­kias veik­los sri­tis kaip: komp­lek­si­nės pa­ra­mos (val­dy­mo) rei­ka­la­vi­mų, au­ga­li­nin­kys­tės, gy­vu­li­nin­kys­tės, so­di­nin­kys­tės, dar­ži­nin­kys­tės, vais­ta­žo­lių au­gi­ni­mo, ve­te­ri­na­ri­jos, bi­ti­nin­kys­tės, že­mės ūkio me­cha­ni­za­vi­mo, miš­ki­nin­kys­tės, ap­lin­ko­sau­gos, eko­lo­gi­jos ir kt., kar­tu pri­va­lo­mai į mo­ky­mo pro­gra­mą įtrau­kiant mo­ky­mus jau­nie­siems ūki­nin­kams pa­gal šias mo­ky­mo pro­gra­mas: komp­lek­si­nės pa­ra­mos rei­ka­la­vi­mai (val­dy­mo rei­ka­la­vi­mai), ag­ra­ri­nė ap­lin­ko­sau­ga ir kraš­to­vaiz­džio ge­ri­ni­mas, ap­lin­ko­sau­ga ir trę­ši­mo pla­na­vi­mas bei eko­no­mi­nės (ūki­nės) veik­los pla­na­vi­mas ir fi­nan­sa­vi­mo ga­li­my­bės.

Nu­ro­do­ma, kad pa­ra­mą ga­li gau­ti moks­lo ir stu­di­jų ins­ti­tu­ci­jos ir pro­fe­si­nio mo­ky­mo įstai­gos, ju­ri­di­niai as­me­nys, tu­rin­tys li­cen­ci­ją vyk­dy­ti for­ma­lų­jį pro­fe­si­nį mo­ky­mą, mo­ky­mo kur­sų da­ly­viai – ūki­nin­kai, jų par­tne­riai, ūkio dar­buo­to­jai, fi­zi­niai ar ju­ri­di­niai as­me­nys, už­sii­man­tys že­mės, mais­to ir miš­kų ūkio veik­la, įre­gist­ra­vę val­dą Lie­tu­vos Res­pub­li­kos že­mės ūkio ir kai­mo vers­lo re­gist­re, taip pat kai­mo vie­to­vė­se ūki­ne veik­la už­sii­man­tys že­mės val­dy­to­jai, la­bai ma­žų, ma­žų ir vi­du­ti­nių įmo­nių dar­buo­to­jai, tra­di­ci­niai ama­ti­nin­kai. Svar­bu, kad mo­ky­mai bū­tų or­ga­ni­zuo­ja­mi ne ma­žiau ra­jo­nų, sa­vi­val­dy­bių, nei nu­ro­dy­ta pa­ra­mos pa­raiš­ko­je, jei­gu už tai bu­vo gau­ta at­ran­kos ba­lų.

Kuo dau­giau ba­lų, tuo dau­giau šan­sų

Prio­ri­te­tai tei­kia­mi tiems, ku­rie įsi­pa­rei­go­ja ap­mo­ky­ti dau­giau as­me­nų. Į tai at­si­žvel­giant ski­ria­mi ir at­ran­kos ba­lai. Pa­vyz­džiui, jei pa­reiš­kė­jas nu­ma­to ap­mo­ky­ti dau­giau nei 300 da­ly­vių, jam su­tei­kia­mi 25 ba­lai, jei nuo 200 iki 300 įskai­ty­ti­nai – jis gau­na 15 ba­lų, jei nuo 100 iki 199 įskai­ty­ti­nai – ga­li­ma ti­kė­tis gau­ti 10 ba­lų.

Taip pat svar­bi pa­reiš­kė­jo pa­tir­tis įgy­ven­di­nant pa­na­šius pro­jek­tus. Jei pa­reiš­kė­jas šio­je sri­ty­je tu­ri dau­giau nei pen­ke­rius me­tus pa­tir­ties (iki pa­ra­mos pa­raiš­kos pa­tei­ki­mo die­nos), jam ski­ria­ma 15 ba­lų. Ver­ti­na­ma ir svei­kin­ti­na lek­to­rių, ku­rie ves­tų kur­sus, pa­tir­tis. Jei jie tu­ri di­des­nę nei tre­jų me­tų pa­tir­tį, skai­tant pa­na­šaus tu­ri­nio pa­skai­tas ar vyk­dant su pro­jek­to tu­ri­niu su­si­ju­sią ug­do­mą­ją, moks­li­nę ir švie­čia­mą­ją veik­lą, ski­ria­ma 20 ba­lų. Pro­jek­te nu­ma­čius or­ga­ni­zuo­ti mo­ky­mus, su­si­ju­sius su ge­ros ag­ra­ri­nės būk­lės rei­ka­la­vi­mų lai­ky­mu­si ūkio veik­lo­je, ag­ra­ri­ne ap­lin­ko­sau­ga ir kli­ma­to kai­ta, ga­li­ma pre­ten­duo­ti į 10 ba­lų. Pa­pil­do­mi ba­lai tei­kia­mi ir kai pa­reiš­kė­jas nu­ma­to mo­ky­mus or­ga­ni­zuo­ti ne vie­na­me, o ke­liuo­se skir­tin­guo­se Lie­tu­vos re­gio­nuo­se.

Kuo dau­giau ba­lų su­ren­ka­ma, tuo dau­giau šan­sų, kad pa­raiš­ka bus įver­tin­ta tei­gia­mai ir pa­reiš­kė­jas gaus pa­ra­mą. Ži­nant, kad pri­va­lo­mas ma­žiau­sias pro­jek­tų at­ran­kos ba­lų skai­čius – 40, tei­gia­mo įver­ti­ni­mo ti­kė­tis neat­ro­do sun­ku.

Pla­nuo­ja ap­mo­ky­ti ma­žiau­siai 2 tūkst. žmo­nių

Mo­ky­mus nau­do­da­mie­si fi­nan­si­ne pa­ra­ma pa­gal KPP prie­mo­nės „Ži­nių per­da­vi­mas ir in­for­ma­vi­mo veik­la“ veik­los sri­ties „Pa­ra­ma pro­fe­si­niam mo­ky­mui ir įgū­džiams įgy­ti“ jau ne vie­nus me­tus ren­gia Lie­tu­vos Res­pub­li­kos že­mės ūkio rū­mai (ŽŪR). Per vi­sus tuos me­tus or­ga­ni­za­ci­ja svar­bio­mis ir la­bai rei­ka­lin­go­mis ži­nio­mis pa­si­da­li­jo su ke­lio­mis de­šim­ti­mis ūki­nin­kų, miš­ki­nin­kų, so­di­nin­kų, dar­ži­nin­kų ir ki­tų že­mės ūkio sri­ties spe­cia­lis­tų. ŽŪR Kai­mo plėt­ros ir in­for­ma­vi­mo sky­riaus ve­dė­ja So­na­ta Ki­sie­lie­nė apie veik­los sri­tį „Pa­ra­ma pro­fe­si­niam mo­ky­mui ir įgū­džiams įgy­ti“ at­si­lie­pia vien tei­gia­mai: „Vie­na iš ŽŪR mi­si­jų yra kai­mo žmo­nių ir žem­dir­bių švie­ti­mas. Ji vi­siš­kai su­tam­pa su veik­los sri­ties „Pa­ra­ma pro­fe­si­niam mo­ky­mui ir įgū­džiams įgy­ti“ tiks­lais, to­dėl mo­ky­mus žem­dir­bių bend­ruo­me­nei or­ga­ni­zuo­ja­me ir ve­da­me ne vie­nus me­tus. Pa­raiš­ką pa­ra­mai tei­kia­me ir šie­met. Pla­nuo­ja­me su­reng­ti mo­ky­mus dau­giau kaip 2 tūkst. žmo­nių. Mo­ky­mų nau­da ir ak­tua­lu­mu nea­be­jo­ja­me. Nuo se­no ži­no­ma, kad to­bu­lė­ti ir mo­ky­tis bū­ti­na.“

ES taip pat pa­lai­ko ir ska­ti­na mo­ky­mo­si vi­są gy­ve­ni­mą idė­ją. Gy­ve­na­me spar­čiai be­si­kei­čian­čia­me pa­sau­ly­je, kur tech­no­lo­gi­jos to­bu­lė­ja ne me­tais, ne sa­vai­tė­mis, o tie­siog die­no­mis. Že­mės ūkis – ne išim­tis. Bū­ti­na mo­ky­tis ir to­bu­lė­ti, kad bū­tu­me kon­ku­ren­cin­gi, su­ge­bė­tu­me iš­lik­ti, siek­ti nau­jų tiks­lų. Ma­no­me, kad vis­ką ži­no­me, tik kai nie­kuo ne­si­do­mi­me, o kai iš­girs­ta­me kaž­ką nau­jo, su­pran­ta­me, kad ne­ži­no­me nie­ko. Sie­kiant iš­veng­ti to­kių si­tua­ci­jų, la­bai ska­ti­na­me ūki­nin­kus at­vyk­ti į mo­ky­mus ir se­mi­na­rus, ku­rių dau­gu­ma – ne­mo­ka­mi, – at­sto­vau­da­ma ŽŪR po­zi­ci­jai ir nuo­mo­nei kal­bė­jo S. Ki­sie­lie­nė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

: )

Tai kad tos moterys tipiškos žalios valstietės, bliamba, kada baigsis balsavimas su sąrašu-birute-maryte-ona-veronika-olga etc... Sorry.

Kodel

Kodel seminaruose vien moterys kur lygybes principas o gal pas moteris smegenu svoris mazesnis jas lengviui kvailinti

Tai

Kursai ir seminarai reikalingi darmajedu ir veltedziu islaikymui pasiziurejus su kokiu issilavinimu juos pravedineje pamatysit kad tai tiesa

SUSIJUSIOS NAUJIENOS