Žuvies produktuose – ir parazitai: reikalavimų neatitiko kas dešimtas mėginys | KaunoDiena.lt

ŽUVIES PRODUKTUOSE – IR PARAZITAI: REIKALAVIMŲ NEATITIKO KAS DEŠIMTAS MĖGINYS

  • 3

Per 11 šių metų mėnesių Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) inspektoriai prekybos įmonėse atliko 7 392 patikrinimus, kurių metu nustatyta daugiau kaip 80 tonų neatitikusių reikalavimų žuvies produktų (šviežių, sušaldytų, sūdytų, rūkytų, konservuotų ir kt.).

Daugiausiai pažeidimų užfiksuota dėl tinkamumo vartoti terminų, netinkamų laikymo sąlygų, kokybės, ženklinimo ir produktų saugos, praneša VMVT.

Patikrinimų metu taip pat buvo atrinkti mėginiai laboratoriniams tyrimams dėl mikrobinės ir parazitologinės taršos, veterinarinių vaistų liekanų, cheminių teršalų, policiklinių aromatinių angliavandenilių, fosforo rūgšties, anglies monoksido, histamino, konservantų ir aplinkos teršalų.

Ištyrus 440 mėginių, reikalavimų neatitiko 40. Lietuvoje pagamintų rūkytų atlantinių lašišų, geltondryžės riebžuvės ir silpnai sūdytų atlantinių silkių su aliejumi mėginiuose buvo aptikta mikrobinė tarša Listeria monocytogenes bakterijomis, o atlantinių menkių kepenėlių konservuose iš Norvegijos ir sušaldytose argentininėse jūrinėse lydekose iš Ispanijos - rasta negyvų parazitų lervų.

Smulkaus verslininko pagaminto rūkyto paprastojo karšio mėginyje buvo nustatytas nežymiai padidėjęs policiklinių aromatinių angliavandenilių kiekis, kuris susidarė rūkymo metu.

Visais atvejais nesaugius žuvininkystės produktus buvo uždrausta tiekti rinkai - nurodyta juos saugiai sunaikinti.

Dažniausiai pasitaikę neatitikimai - kai prekiauta žuvininkystės produktais su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, šie terminai iš viso nenurodyti ar nurodyti neteisingai. Atsekamumo pažeidimai - kai negalima atsekti, kur žuvis buvo sugauta, pateikiama netiksli ženklinimo informacija ant pakuočių. Laikymo sąlygų pažeidimai - kai žuvis laikoma netinkamoje temperatūroje, nesilaikant gamintojo nurodymų.

LNK reportaže galima pamatyti, kaip atpažinti šviežią žuvį.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ops

Skanaus ir gero apetito!

nuostaba

Prisiminkime, kad žmonės už tokį niekalą moka TIKRUS pinigus...ir dar privalo "džiaugtis" didesnėmis kainomis! O vargšai verslininkai nenustoja verkti...

Kai po teismo

Kai po teismo sprendimo kysininkus veterinarijos tarnyboje apramino tai ir prasidejo veterinariniai neatitikimai sitiek metu grazulio koldunais ir susvinkusiais maisto produktais zmonis nuodija ir nieko pinigines baudas susimokes ir vel is pradziu juos i kalejima privalejo sodinti ir baudomis apkrauti matyt teisejai vel saldainiukus pasidalino sovitmeciu zmones snekejo jeigu nori vogti reikia puse milicijai atiduoti laikai keiciasi bet nesikeicia senos taisykles

SUSIJUSIOS NAUJIENOS