Aptars Rusijos fondo ieškinį dėl kompensacijos buvusiam „Snoro“ akcininkui | KaunoDiena.lt

APTARS RUSIJOS FONDO IEŠKINĮ DĖL KOMPENSACIJOS BUVUSIAM „SNORO“ AKCININKUI

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) su Lietuvos banko ir Finansų ministerijos atstovais aptars Rusijos investuotojų užsienio šalyse gynimo fondo inicijuotą bylinėjimąsi tarptautiniame arbitraže dėl daugiau nei 1 mlrd. eurų kompensacijos žlugusio „Snoro“ banko pagrindiniam akcininkui Rusijos piliečiui Vladimirui Antonovui už jo neva patirtą žalą, Lietuvai nacionalizavus banką.

Dėl to komiteto nariai sutarė trečiadienį. Padėtį aptarti pasiūlė liberalas Kęstutis Glaveckas.

„1,1 mlrd. eurų pateiktas ieškinys, tai dideli pinigai. Kokios rizikos ten yra? Reikia informacijos“, – kalbėjo parlamentaras. 

K. Glaveckas taip pat pabrėžė, kad „Snorą“ auditavusi bendrovė „Ernst & Young Baltic“ „išsisuko“ nuo finansinės atsakomybės.

„Reikėjo paduoti ją į teismą ir išsireikalauti nuostolius“, – teigė K. Glaveckas. 

„Gera mintis. (...) Gali grėsti žala (Lietuvai – BNS) (...) Pasikviesime Lietuvos banką, finansų ministrą“, – pareiškė komiteto vadovas Stasys Jakeliūnas. 

„Bet nesinorėtų leistis į dar vieną „Snoro“ tyrimą, bet išklausyti informaciją galime“, – pridūrė S. Jakeliūnas.

Vėliau BNS jis sakė, kad komitetas norėtų gauti informaciją apie ieškinio pagrįstumą, kada ir kokią informaciją Lietuva turės pateikti, kiek procesas gali tęstis ir ar yra rizikos, kad Lietuvai teks mokėti kompensaciją. 

Pasak jo, su Lietuvos banko ir Finansų ministerijos atstovais tai tikimasi aptarti  tikriausiai birželį. 

„Kol kas data nėra nutarta, matyt, birželį, kai bus pateikti atsiliepimai (arbitražui – BNS), dabar jie ruošiami, tai mes nenorėtume veltis į tą procesą. Greičiausiai, kai jie parašys atsiliepimą ir pristatys tada ir mums“, – BNS teigė S. Jakeliūnas  

Rusijos investuotojų užsienio šalyse gynimo fondas pateikė ieškinį Tarptautinių prekybos rūmų (International Chamber of Commerce, ICC) arbitražo teismui Paryžiuje. Apie ieškinį pranešusio portalo lrytas.lt teigimu, preliminari prašomos kompensacijos suma siekia 1,1 mlrd. eurų. 

„Ernst & Young Baltic“ auditavo 2009-2010 metų „Snoro“ veiklą, ji turėjo audituoti ir 2011 metų veiklą, tačiau tų metų pabaigoje banko veikla buvo sustabdyta, o bankas nacionalizuotas.

„Ernst & Young Baltic“ 2014 metais taikiai susitarė su „Snoru“ ir jo bankroto administratoriui išmokėjo 11,6 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

vitas

Puiku,kad ta kacapu banka nacionalizavo,daugiau ju firmos nelenda i Lietuva,o tai kaip tarakonai lindo ir per stoga ir per pamatus.Geras smugis kacapams i ziauna,tas snoro nacionalizavimas.

tai

magnute su vosilausku prisidirbo ir mokes negi pensinikai?....

Anonimas

KUR PAZVELGSI TEN KONSERVAI PRISIDIRBE,O IDOMU KAS MOKES TUOS MILIARDUS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS