Atsinaujinantys šaltiniai – daugiabučių ateitis | KaunoDiena.lt

ATSINAUJINANTYS ŠALTINIAI – DAUGIABUČIŲ ATEITIS

  • 6

Pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos naujausio kvietimo reikalavimus renovuojami namai, kurių plotas viršija 1500 kv. m, turi įsirengti saulės jėgaines, gaminančias elektrą namo bendrojo naudojimo reikmėms. Energinį efektyvumą didinančių priemonių įsirengimas saugo ne tik gyventojų piniginių turinį nuo didelių mokesčių, bet ir aplinką nuo taršos.

Šiuo metu įgyvendinami dar daugiau kaip 1500 daugiabučių atnaujinimo projektų ir dalyje jų planuojama įdiegti alternatyvius energijos šaltinius. Alternatyvūs energijos šaltiniai įdiegti beveik 80-yje daugiabučių namų modernizavimo projektų. Vienas iš jų, esantis Marijampolėje, buvo pripažintas geriausiu 2019 metų renovacijos projektu. Čia energijos poreikis po priemonių įdiegimo sumažėjo daugiau kaip 80 proc., tokius sutaupymus leido pasiekti gyventojų pasirinkta geoterminio šildymo sistema.

Saulės jėgainės

Lietuvos saulės energetikos asociacijos duomenimis, saulės jėgainės yra efektyvus ir patogus būdas taupyti išlaidas elektrai: per 7 metus jėgainės įrengimo kaštai pasidengia, o toliau elektrą gyventojai gauna beveik nemokamai. Tai ilgalaikė investicija, nes saulės moduliai net ir po 25 metų išlaiko 90 proc. galios.

Tipiniame daugiabutyje name bendroms reikmėms per metus sunaudojama apie 3000 kWh elektros. Lietuvos sąlygomis 1 kW saulės elektrinės per metus pagamina apie 1000 kWh elektros. Tai reiškia, kad namui reikia 3 kW galios saulės elektrinės, kurios galutinė kaina su montavimu apytiksliai siektų 3-4 tūkst. Eur.

Pasak Lietuvos saulės energetikos asociacijos, tokią saulės elektrinę įsirengti nesudėtinga, ją nesunkiai turėtų sumontuoti bet kuri profesionali saulės sistemų montuotojų įmonė. Dažniausiai ji imasi ir prižiūrėti šią jėgainę – kartą per metus apžiūrėti kabelius ir jungtis, patikrinti, ar normaliai veikia kontaktai ir įtampos keitiklis. Tai gali atlikti kiekvienas elektrikas, susipažinęs su saulės elektrinėmis.

Skatinama įsirengti ne tik saulės jėgaines

„Statant saulės jėgainę, galima kartu įsidiegti šilumos siurblį, kurio darbui naudojama jėgainės pagaminama elektra. Tai dažna praktika, nes toks variantas ekonomiškai patrauklus – sumažėja mokesčiai tiek už šildymą, tiek už elektrą“, – pastebi Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.

Įsirengti alternatyvius energijos šaltinius šildymui labiausiai yra skatinami tie daugiabučiai, kurie nėra prijungti prie centralizuoto šilumos tiekimo. Tačiau pasinaudoti papildomai teikiama parama gali ir daugiabučiai, gaunantys šilumą centralizuotai.

Šio kvietimo metu, gyventojams nusprendus, gali būti diegiamos alternatyvių energijos šaltinių priemonės, o reikalavimas įsirengti saulės jėgaines taikomas, jei daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projektas pradėtas rengti po 2020 m. vasario 5 d. ir jei daugiabutyje yra techninės galimybės saulės jėgainei įrengti. Tokiems projektams ir priemonėms gali būti skiriama papildoma iki 30 proc. parama Klimato kaitos programos lėšomis.

Paraiškos daugiabučiams renovuoti gali būti teikiamos Būsto energijos taupymo agentūrai (paraiškos priimamos visuose regioniniuose padaliniuose) tiesiogiai arba naudojantis pašto ir pasiuntinių teikiamomis paslaugomis iki 2021 m. birželio 1 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Žilvinas Ručys

nepamirškit kad šitas nusikaltimas su renovacija skirtas tam kad jūs taptumėte bankų ikaitais ir netaptumėte pvz verslininkais ar verslo konkurentais , nes po paskolos renovacijai , jūsų gyvenimas tampa prastesnis su įsipareigojimais , ir automatiškai paskolos kitkam-gyvenimui bus sunkiau gauti .

Žilvinas Ručys

nereik jokios ateities ir jokių renovacijų , užtenka padaryti grindinį šildymą vandeniu su temperatūros reguliatoriu ir skaitliuku ( su galimybe prijungti iš krano ir panaudoti dar kart ) ir virš lango įrengiant elektrinio grindinio šildymo infraraudonaisiais spinduliais juostas , kurios kaitina lango stiklą , taip gaunate šilumos barjerą , na iki visiškos idilijos su pigia šiluma lauko sieną apšiltinti vienu iš paminėtu būdų ir pašiltintos langinės . Vat ir viskas pigu , efektyvu , sveika vien tik tuo kad šildant grindimis kojoms šilta . O renovacija skirta sukiršint , apvogti žmones , na ir pseudo ekologijai .

Anonimui Pydarui

smegenų plovimas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS