„Avia Solutions Group“ pralaimėjo bylą su Vyriausybe dėl plėtros Vilniaus oro uoste | KaunoDiena.lt

„AVIA SOLUTIONS GROUP“ PRALAIMĖJO BYLĄ SU VYRIAUSYBE DĖL PLĖTROS VILNIAUS ORO UOSTE

Teismas galutinai atmetė verslininko Gedimino Žiemelio valdomos aviacijos verslo grupės „Avia Solutions Group“ skundą dėl Vyriausybės ir vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos sprendimų blokuoti jos plėtrą Vilniaus oro uoste.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) praėjusį trečiadienį atmetė antrinės grupės bendrovės „VA Reals“ skundą ir paliko nepakeistą Vilniaus apygardos administracinio teismo 2022 metų vasario sprendimą. LVAT teisėjų kolegija taip pat netenkino įmonės prašymo kreiptis į Konstitucinį Teismą ir Europos Sąjungos Teisingumo Teismą (ESTT) dėl prejudicinio sprendimo.

„Pirmosios instancijos teismas išsamiai ištyrė visas bylos aplinkybes, tinkamai įvertino byloje esančius įrodymus ir taikė materialiosios teisės bei proceso teisės normas, priėmė motyvuotą ir teisingą procesinį sprendimą. Dėl to pirmosios instancijos teismo sprendimas paliekamas nepakeistas, o apeliacinis skundas atmetamas“, – rašoma LVAT nutartyje.

Ginčas teismuose nagrinėtas uždaruose posėdžiuose, tačiau nuasmeninta LVAT nutartis paviešinta. 

„VA Reals“ teismų prašė panaikinti 2021 metų kovo 17 dienos Vyriausybės nutarimą ir vasario 25 dienos vyriausybinės komisijos sprendimą dėl bendrovės pripažinimo neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų.

Pirmosios instancijos teismas išsamiai ištyrė visas bylos aplinkybes, tinkamai įvertino byloje esančius įrodymus ir taikė materialiosios teisės bei proceso teisės normas, priėmė motyvuotą ir teisingą procesinį sprendimą.

 

„VA Reals“ teigimu, komisijos sprendimas ir Vyriausybės nutarimas yra neteisėti, neatitinka proporcingumo principo, nepagrįsti ir nelogiški, iš jų negalima suprasti, kokiomis aplinkybėmis remiantis priimti ir kaip šias aplinkybes ji galėtų paneigti, rašoma LVAT nutartyje.

Įmonė teismams teigė, jog ji ketino rekonstruoti Vilniaus oro uoste esantį angarą, tačiau 2021 metų vasarį vyriausybinė komisija pripažino įmonę keliančia riziką nacionaliniam saugumui ir neleido įgyvendinti projekto.

Tuometinis „Avia Solutions Group“ direktorių valdybos narys Vygaudas Ušackas 2021 metų kovą BNS sakė, kad sprendimas nepritarti oro uosto angaro rekonstrukcijai grindžiamas politiniais motyvais ir nepagrįstomis prielaidomis.

Portalas 15min.lt 2021 metais yra rašęs, kad Vyriausybei galėjo užkliūti ne tik grupės ryšiai su Rusijos oligarchu, „Rostec“ vadovu Sergejumi Čemezovu, statant oro uostą Maskvoje, bet ir galimos sąsajos su Rusijos bendrove „Aeroflot“ ir farmacijos gamykla Baltarusijoje. 

Investicijos Vilniaus oro uoste yra vyriausybinės komisijos dėmesio akiratyje, nes oro uostai įtraukti į pirmos kategorijos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių sąrašą.

Pastaraisiais metais Lietuvos nacionalinio saugumo institucijos atsargiai vertino „Avia Solutions Group“ investicijas dėl jos ankstesnės veiklos Maskvos Žukovskio oro uoste ir aviacijos verslo Rusijoje.

Grupė teigė dar 2018 metais nutraukusi visas sąsajas su Žukovskio oro uosto projektu, o jos veiklos blokavimą vadino „raganų medžiokle“ ir ragino žvalgybą paviešinti visą turimą informaciją.

„Avia Solutions Group“ teigė, kad investicijos į „Fl Technics“ angaro rekonstrukciją būtų siekusios 7 mln. eurų, tai būtų sukūrę 200 naujų darbo vietų.

Tai ne pirmas kartas, kai Vyriausybė dėl nacionalinio saugumo blokavo grupės plėtrą Vilniaus oro uoste. 2015 metais vyriausybinė komisija nusprendė, kad „FL Technics“ plėtra jo teritorijoje neatitiktų nacionalinio saugumo interesų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Gerai

dar yra kas pasirūpina kad toki neįlistų į Lietuvos strateginius objektus, nors lendama įkyriai ir visokiais būdais.

:)))

parodykit nors viena kas laimejo byla pries isprotejusuo arklio vyriausybe?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS