Davikliai konteineriuose: „Kauno švara“ atliekų tvarkymui pasitelkia išmaniuosius sprendimus | KaunoDiena.lt

DAVIKLIAI KONTEINERIUOSE: „KAUNO ŠVARA“ ATLIEKŲ TVARKYMUI PASITELKIA IŠMANIUOSIUS SPRENDIMUS

  • 8

Mišrių ir kitų atliekų konteinerių ištuštinimas laiku yra neatsiejama patogios gyventojų kasdienybės, miesto ir aplinkos bei efektyvaus atliekų tvarkymo dalis. Kaip žinia, laikinojoje sostinėje šiuo svarbiu procesu rūpinasi „Kauno švara“, kuri šiemet žada inovatyvias naujoves – daviklius, kurie matuos konteinerių užsipildymo lygį ir tokiu būdu praneš kiek konteineryje yra atliekų.

Išbandoma praktiškai

Atliekų surinkimas ir tvarkymas yra tarsi nematoma, viena svarbiausių paslaugų ir kertinių miesto patogaus, saugaus ir tvaraus funkcionavimo dedamųjų. Žinoma, nematoma, kol pakankamai gerai veikia.

Visa tai – didelis „Kauno švara“ indėlis. Bendrovė kiekvienais metais pristato bent po kelias naujoves, palengvinančias ir patobulinančias darbo efektyvumą ir kokybę. Kalbant tik apie atliekų surinkimą, bendrovė tikisi jau artimiausiu metu nuo žodžio „pakankamai“ pereiti prie „visiškai optimizuoti“.

Mieste jau įrengti pirmieji konteineriniai davikliai, skirti atliekų užsipildymo lygiui konteineryje matuoti. Išbandžius, sustygavus TFS 2 solo daviklių sistemą ateityje šios inovacijos atsiras visuose „Kauno švara“ aptarnaujamuose pusiau požeminiuose konteineriuose.

Šiuo metu Kaune jau yra sumontuota 250 daviklių, kurių pagalba galima stebėti ir valdyti atliekų vežėjų darbą, nukreipti šiukšliavežes ten, kur konteineriai jau dalinai užpildyti. Programa ne tik persiunčia visus duomenis belaidžiu ryšiu, tačiau ir pažymi konteinerius atitinkama spalva bei prognozuoja kada atliekų konteineris bus pilnas.

Planai: ilgainiui davikliai bus sumontuoti visuose Kauno pusiau požeminiuose atliekų konteineriuose / „Kauno švaros“ nuotr.

„Tikimės, kad jau greitu metu sumontuosime iš viso virš 1600 daviklių. Jų, žinoma, pakaks visiems Kauno mieste stovintiems pusiau požeminiams atliekų konteineriams“, – sakė „Kauno švaros“ viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa.

Klaidų tikimybei sumažinti, konteineryje montuojamas daviklis su trimis ultragarsiniais jutikliais. Jie padeda situaciją įvertinti objektyviau, jeigu į konteinerį įmestas didelis objektas arba atliekų susikaupimas didesnis tik vienoje konteinerio pusėje.

Tikslas – visiškai optimizuoti

Šių daviklių pagalba, mūsų sekančios atliekų vežimo dienos maršrutai būtų formuojami pagal vakare/naktį užfiksuotą konteinerių užsipildymo lygį.

Pasitelkti išmaniąsias technologijas nuspręsta abipuse „Kauno švaros“ ir Kauno miesto savivaldybės iniciatyva.

„Pagrindinis tikslas – tapti pirmu Lietuvos didmiesčiu visiškai optimizavusiu atliekų tvarkymo sistemą“, – teigė Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė. „Kitaip tariant – užtikrinti modernų atliekų tvarkymo procesą, kuris užtikrintų, kad atliekų konteineriai niekada nebūtų perpildyti“, – pritarė J. Tumpa.

Šios sistemos pagalba konteinerių užsipildymas matuojamas kas keturias valandas.

„Šių daviklių pagalba, mūsų sekančios atliekų vežimo dienos maršrutai būtų formuojami pagal vakare/naktį užfiksuotą konteinerių užsipildymo lygį“, – aiškino J. Tumpa.

Anot „Kauno švara“ atstovo, ši sistema ateityje ne tik optimizuos atliekų surinkimo procesą, bet ir sumažins logistinius kaštus ir leis bendrovei būti socialiai atsakinga aplinkosauginiu aspektu.

Maršrutai pagal realią situaciją

Iki šiol konteineriai buvo tuštinami konkrečiomis savaitės dienomis, nepaisant atskirų konteinerių užsipildymo situacijos, skaičiuojant vidutiniškai per kiek laiko jie užsipildo

„Pasitaiko situacijų, kad gyventojai skundžiasi perpildytu popieriaus-kartono atliekų konteineriu, o nusiuntus į vietą šiukšliavežį, paaiškėdavo, kad konteineris tuščias ar apytuštis, o jo anga tiesiog užkimšta didžiule nesulankstyta ir nesuplėšyta kartono dėže. Iš esmės, tai kompleksinė problema, kadangi mūsų darbuotojai turi beprasmiškai eikvoti savo darbo laiką, keisti iš anksto suplanuotus maršrutus, trikdyti gyventojų rutiną užstatydami kiemų įvažas ir t.t. O būtų užtekę pasiųsti vieną specialistą ar susisiekti su namo administratoriumi ir pašalinti kliūtį“, – pasakojo J. Tumpa.

Įrengti davikliai padės išvengti situacijos, kai vieni konteineriai tuštinami pustuščiai, o kiti – perpildyti anksčiau nei įprastai. Šiuo metu įrengti davikliai analizuoja per kiek laiko užsipildo kiekvienas konteineris, koks būtų optimalus atliekų tuštinimo dažnis. Kaip žinia, kiekvienas pusiau požeminis konteineris užsipildo skirtingai ir nėra konkrečios žymos visiems konteineriams, todėl įdiegiant šią naujovę reikia analizuoti įvairius gaunamus rodmenis, pagal kiekvieną konteinerį ir metų laiką. Būtent todėl komunalininkai prašo gyventojų supratimo ir kantrybės.

Planai: ilgainiui davikliai bus sumontuoti visuose Kauno pusiau požeminiuose atliekų konteineriuose / „Kauno švaros“ nuotr.

„Mūsų siekiamybė – kad gyventojai perpildytus konteinerius pamirštų visam laikui, todėl į šią sistemą dedame didelis viltis, intensyviai dirbame ir bandome nustatyti optimalų konteinerių užsipildymo lygį. Eksperimentuojant gali pasitaikyti ir laikini atliekų tuštinimo sutrikimai, todėl tai pastebėję – informuokite mūsų specialistais”, – pridūrė J. Tumpa.

Jeigu pastebėjote, kad mišrių komunalinių atliekų konteineriai persipildę, informuokite „Kauno švara“ atstovus el. paštu – kokybe@svara.lt, o jeigu rūšiavimo konteineriai – antrines@svara.lt.

GALERIJA

  • Planai: ilgainiui davikliai bus sumontuoti visuose Kauno pusiau požeminiuose atliekų konteineriuose
  • Davikliai konteineriuose: „Kauno švara“ atliekų tvarkymui pasitelkia išmaniuosius sprendimus
  • Planai: ilgainiui davikliai bus sumontuoti visuose Kauno pusiau požeminiuose atliekų konteineriuose
  • Planai: ilgainiui davikliai bus sumontuoti visuose Kauno pusiau požeminiuose atliekų konteineriuose
„Kauno švaros“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Zita

Gal reikėtų daviklių , kurie parodytų , kad reikia konteinerius išplauti, išdezinfekuoti.Baisi smarvė ir purvini dangčiai ir aplink juos. O tiek daug buvo žadėta!!!!

taip

kas norit vergaut eikite i svara

Kostas

O kokiu davikliu svarai reikia kad nuo Ukmerges -18 is miskelio izveztu nuo pernai gulincius maisus su lapais dar ir uz masinu aiksteles pupso keli tpfu ant jusu reklaminiu straipsniuku tpfu nevalos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS