Vyriausybinė komisija turės dar kartą vertinti „Alvorą“ | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBINĖ KOMISIJA TURĖS DAR KARTĄ VERTINTI „ALVORĄ“

Vyriausybinė strateginius sandorius tikrinanti komisija dar kartą turės įvertinti, ar Lietuvos vamzdynų statybos bendrovė „Alvora“ gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui.

Tokį sprendimą trečiadienį priėmė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK).

„Penkiais balsais už ir keturiems (komiteto nariams) susilaikius, komitetas nusprendė kreiptis į nacionaliniam saugumui svarbių objektų vertinimo komisiją, kad būtų dar kartą įvertintas laimėjusio rangovo atitikimas nacionaliniam saugumui. Tai naujas patikrinimas“, – po komiteto posėdžio Seime žurnalistams pranešė konservatorius Laurynas Kasčiūnas.   

Anot jo, informacija, susijusi su „Alvora“, kurią komitetui pateikė Valstybės saugumo departamentas „nebuvo žinoma politiniame lygmenyje“.

„Kalbame apie komisiją, kuri iš esmės yra techninio lygmens, tai nėra politikai, bet jų sprendimas gali būti kartais labai politinis“, – pridūrė L. Kasčiūnas.

NSGK uždarame posėdyje trečiadienį dar kartą domėjosi sprendimais dėl GIPL rangovo konkurso laimėtojo.

„Alvora“ kartu su partnere „Šiaulių dujotiekių statyba“ laimėjo konkursą už beveik 90 mln. eurų statyti strateginį Lietuvai dujotiekį į Lenkiją (GIPL).

Premjero patarėjas: Seimo narių kreipimasis neatitinka įstatymų

Vyriausybės atstovai sako, kad Seimo komiteto sprendimas kreiptis į vyriausybinę komisiją pakartotinai patikrinti dujotiekio į Lenkiją rangovo konkursą laimėjusią bendrovę „Alvora“ neatitinka teisinės bazės.

Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Arnoldas Pikžirnis atkreipė dėmesį, kad pagal įstatymą dėl sandorių patikros į komisiją gali kreiptis tik prezidentas, Vyriausybė ir Valstybės saugumo departamentas, taip pat, gavusi naujos informacijos, inicijuoti patikrą galia pati komisija.

„Vertiname dalies Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narių (NSGK) narių išreikštą rūpestį, bet privalome atkreipti dėmesį, kad siūlant ir priimant tokius įpareigojančius sprendimus derėtų laikytis egzistuojančios teisinės bazės“, – BNS trečiadienį sakė A. Pikžirnis.

„Šiandieninė teisinė bazė neleidžiat NSGK įpareigoti komisijos atlikti sandorių patikros“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS