FNTT vadovas apie „BaltCap“ istoriją: per porą mėnesių baigsime vertinimą ir pateiksime pasiūlymus | KaunoDiena.lt

FNTT VADOVAS APIE „BALTCAP“ ISTORIJĄ: PER PORĄ MĖNESIŲ BAIGSIME VERTINIMĄ IR PATEIKSIME PASIŪLYMUS

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) direktorius Rolandas Kiškis sako, kad „BaltCap“ istorijos įkarštyje pradėtas atlikti vidinis tarnybinis patikrinimas turėtų leisti per porą mėnesių pateikti tam tikrus siūlymus susijusius su veiklos efektyvinimu, finansiniais resursais ir veiklos funkcionalumu. Anot jo, pasiūlymai gali būti ir teisėkūriniai.

„Apie ikiteisminį tyrimą atskirai nekalbėsiu, kalbant apie vidinį vertinimą, galvoju, kad per porą mėnesių tam tikrus atsakymus su pasiūlymais, galbūt teisėkūriniais, vidinių procedūrų pasiūlymais, tiek veiklos efektyvinimo, tiek resursų prasme, tiek per veiklos funkcionalumą, turėsime“, – trečiadienį Seime po uždaro Antikorupcijos komisijos posėdžio žurnalistams kalbėjo R. Kiškis.

„Į vertinimą žiūrime kompleksiškai, ir vienas iš siūlymų gali būti susijęs ir su finansiniu resursu“, – pabrėžė jis.

R. Kiškis aiškino atėjęs į komisijos posėdį tam, kad paaiškintų kokius veiksmus buvusio „BaltCap“ partnerio Šarūno Stepukonio istorijos kontekste atlieka FNTT.

„Mes atėjome paaiškinti, kokias procedūras, kokius vertinimus atliekame mes, FNTT, kokius vidinius procesus peržiūrime, tiek kas liečia kalbant apie pinigų plovimo prevenciją, tiek apie pačių ikiteisminių tyrimų efektyvumą, vertiname resursų klausimą ir t. t. Pasakiau ką atlieka tarnyba ir kada tikimės vertinimo“, – aiškino FNTT vadovas.

ELTA primena, buvęs „BaltCap Infrastructure Fund“ partneris Š. Stepukonis vasarį buvo sulaikytas Vilniuje. Jis įtariamas pasisavinęs apie 40 mln. eurų kapitalo fondo lėšų, bent dalį kurių galėjo pralošti kazino.

Mes atėjome paaiškinti, kokias procedūras, kokius vertinimus atliekame mes, FNTT, kokius vidinius procesus peržiūrime, tiek kas liečia kalbant apie pinigų plovimo prevenciją.

 

Vilniaus miesto apylinkės teismui patenkinus prokuratūros prašymą ir leidus įtariamajam Š. Stepukoniui užsegti apykoję, penktadienio popietę buvęs „BaltCap“ partneris paleistas į laisvę.

Tyrimą dėl Š. Stepukonio veiklos kontroliuoja Europos Prokuratūra, jį atlikti pavesta Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT). Europos prokuroras Darius Karčinskas ketvirtadienį kreipėsi į teismą, prašydamas pratęsti Š. Stepukonio suėmimą dar mėnesiui.

Dėl Š. Stepukonio atliekami du ikiteisminiai tyrimai. Pirmajame jis įtariamas dėl maždaug 27 mln. eurų „BaltCap“ fondų lėšų pasisavinimo. Prokuratūros teigimu, daugiau nei 20 mln. eurų Š. Stepukonis galėjo pralošti. Tuo metu kita dalis pinigų galėjo būti prarasta rizikingose investicijose per platformą „Interactive Brokers“.

Antrasis ikiteisminis tyrimas atnaujintas pradėjus pirmąjį. Vilniaus apygardos prokuratūra dar 2022 metais buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą iš bendrovės „Paysera LT“ gavus informacijos apie į Š. Stepukonio sąskaitą iš Lenkijos įmonės pervestus 3,9 mln. eurų. Pasak prokuratūros, tada nustatyta, kad pinigai buvo pervesti vykdant akcijų pardavimo sandorį, tad tyrimas nutrauktas.

Š. Stepukonis įvairiais laikotarpiais vadovavo infrastruktūros fondo bendrovėms Lietuvoje ir buvo projektų bendrovių Lenkijoje valdybos pirmininkas. Juridinių asmenų registro duomenimis, Lietuvoje jis yra buvęs „BaltCap Infrastructure Fund“ bendrovių „Investicijų uostas“, „Knowledge investment“, „Moelta“, „Nullus“, „Safe community“, „Urban Revitalisation“, „Vėjo sesės 1“, „Venetus capital“, „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ ir „Žvirgždaičių energija“ vadovu.

Tuo metu Lenkijos registre Š. Stepukonis nurodomas kaip buvęs bendrovių „Izim SP“, „Deuteros Izim Edu“, „EN Efficiency PL“, „Protos Izim Edu“ ir „Tritos Izim Edu“ valdybos pirmininkas. Kaip nurodoma „BaltCap“ tinklapyje, „Izim“ yra speciali portfelio įmonė, kurios tikslas – kelti pragyvenimo lygį Lenkijos miestuose atnaujinant viešąją infrastruktūrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Cha

Cha cha cha...

Laikas

Pradėti tirti pensijų fondų veiklą. Kiekvienais metais fondų valdytojai išsimoka apie 70 mln €.

Fontomasai

Jus nejuokinkit žmonių su savo tyrimais, apsišiko ant visos Lietuvos, laikas užleisti kėdę....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS