Galvos skausmas dėl šlako | KaunoDiena.lt

GALVOS SKAUSMAS DĖL ŠLAKO

Bendrovėje "Fortum Klaipėda" po atliekų deginimo proceso susidarančias tonas šlako išgabena į Dumpių sąvartyną. Specialistų teigimu, šią Vakarų Europoje plačiai naudojamą statybinę medžiagą ir pas mus galima būtų pritaikyti keliams tiesti ar krantinėms statyti, tačiau aplinkosaugininkai leidimų tam išduoti neskuba.

Kaip panaudoti po atliekų sudeginimo susidarančias tonas šlako, rūpi ne tik bendrovei "Fortum Klaipėda", bet ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centrui (KRATC), kuriam iki 2030 m. sąvartynuose privaloma sumažinti šalinamų atliekų kiekį iki 10 proc.

Pasak KRATC atstovės Ramunės Šličienės, šlaką būtų galima panaudoti sąvartyno rekultivacijai bei naujų atliekų tvarkymo zonų statybai, keliams ant sąvartyno kaupo įrengti, įvairiems sąvartyno teritorijoje esantiems šlaitams formuoti, šalinamoms atliekoms perdengti.

Jau atliktos poveikio aplinkai, susijusio su šlako laikymu ir perdirbimu, vertinimo procedūros – pateikta paraiška Aplinkos apsaugos agentūrai leidimams gauti, tačiau atsakymo iš aplinkosaugininkų laukiama 10 mėnesių. Kol kas – jokių žinių. O šlakas kasdien vis kaupiamas ir užpildo sąvartyną be praktinės naudos.

Tad KRATC laukia sprendimo ir kartu atlieka įvairius bandymus, kaip panaudoti šlaką. Artimiausiu metu sąvartyne ketinama iš jo tiesti eksperimentinį kelią ir stebėti jo atsparumą.

Pasak "Fortum Klaipėda" vadovo Tomo Eikino, per parą iš išgauto šlako išimama 8 t juodųjų metalų ir atiduodama į metalo perdirbimo įmonę uostamiestyje.

"Šiuo metu 55 tūkst. t šlako nukeliauja į KRATC, šlake yra maždaug pusantro procento juodųjų metalų, kuriuos mums pavyksta pašalinti", – sakė T.Eikinas.

"Fortum Klaipėda" termofikacinė jėgainė, degindama nepavojingas komunalines atliekas po antrinio rūšiavimo ir nepavojingas gamybos atliekas, gamina šilumos ir elektros energiją. Šilumą tiekia bendrovei "Klaipėdos energija", o elektrą parduoda į bendrą elektros sistemą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS