Gyventojams ramybės neduoda sprogimai | KaunoDiena.lt

GYVENTOJAMS RAMYBĖS NEDUODA SPROGIMAI

Kas keliolika minučių kiemuose pasigirstantys sprogimų atgarsiai iš proto varo tarp Šventosios ir Būtingės gyvenančius žmones. Paaiškėjo, kad dešimtį kilometrų sklindantys dunksėjimai atsirita iš akmenis skaldančios įmonės "Žemaitijos granitas".

Ėmė ruoštis karui

Palangiškių sodų bendrijoje "Darba", pasak gyventojų, sprogimų bangos jau kelinta diena drebina langus.

"Kas 20–30 minučių sudreba visa terasa. Šuo blaškosi, gyvūnams nepatinka sprogimai. Nežinome, kas vyksta. Ryte pabudęs gali pagalvoti, kad karas prasidėjo", – pasakojo vietos gyventojas Sigitas.

Ryte pabudęs gali pagalvoti, kad karas prasidėjo.

Paaiškėjo, kad nerimo būta ir kitų gyventojų galvose. Ne tik šių sodų atstovai kenčia akmenskaldžių triukšmą, sprogimų klausosi ir Būtingės kaimas.

Darbėnų seniūnijoje, Pasertupio kaime, įsikūrusios bendrovės "Žemaitijos granitas" akmens skaldykla nuo šių gyvenviečių nutolusi nuo 6 iki 10 km.

Daugiau nei 10  kilometrų nuo akmens skaldyklos nutolęs Kurmaičių kaimas taip pat girdi sprogimus.

Kadagynų kaime irgi atsigirsta sprogimų bangos.

Kai kurie Darbėnų seniūnijos kaimų gyventojai neištvėrę skambino bendruoju pagalbos telefonu, aiškindamiesi, kas kur sproginėja.

Sprogdins tris savaites

Įmonės "Žemaitijos granitas" vadovas Rimvydas Levanas nustebo išgirdęs, kad sprogimų aidai pasiekė net Būtingės kaimą.

"O tai Šventoji mūsų negirdi juk. Pats buvau kurorte, mėginau klausytis, ar girdisi", – stebėjosi R.Levanas.

Vyras tikino, kad akmenys bus sprogdinami dar dvi tris savaites.

"Per dešimtmečius pas mus susikaupė dideli kiekiai tokių akmenų, kurių negalime sutrupinti technologinėje linijoje. Tai didesni nei 60 cm skersmens akmenys. Ketinome dirbti du mėnesius, tačiau jau po pirmų dviejų savaičių kilo toks triukšmas, kad, tikėtina, nebetęsime darbų visą numatytą laikotarpį", – sakė R.Levanas.

Įmonės vadovas teigė, kad skaldykloje akmenis sprogdina sertifikuota kauniečių įmonė, ji turi tokiems darbams licencijas.

Bendrovė "Detonas" – vienintelė Lietuvoje, galinti atlikti tokius darbus.

Už akmenis mokėti tūkstančiai

"Užtrukome, kol paruošėme pylimus. Jie būtini dėl saugumo, skirti ir triukšmui sulaikyti. Mes juk šiuos akmenis pirkome iš vietos gyventojų, mokėdami 20–30 litų už toną. Didesnio gabarito rieduliai buvo kaupiami. Visa tai – mūsų įmonės įšaldyti pinigai, dešimtys tūkstančių eurų", – situaciją aiškino R.Levanas.

Įmonės vadovas stebėjosi pasipiktinimų banga ir tikino, kad įmonės teritorijoje esančiuose laikinuose nameliuose visi langai likę sveiki.

Kol kas įmonė nežada nutraukti veiklos. Sprogdinimai planuojami tris dienas iš eilės, tuomet bus daroma trijų dienų pertrauka, o vėliau sprogimų garsai vėl turėtų pasiekti gyventojų ausis.

Pertraukų metu įmonės darbininkai skubės išvalyti aikštelę nuo suskaldytų akmenų.

"Akmenų yra tiek, kad planavome ne tik pavasarį, bet ir rudenį juos sprogdinti", – pridūrė R.Levanas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

banditizmas .......

... paskutinius suvežtus iš laukų didžiuosius Lietuvos riedulius susprogdins eurų ištroškę .............. liks tik molis ir smėliukas Žemaitijos plotuose

tt

Vakar Klaipėdoje girdėjau du kartus tolimus sprogimus. Maniau, kad kariškių pratybos, bet KAM puslapyje nenurodo, kad šiuo metu kas nors vyktų. Dabar aišku iš kur. :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS