„Ignitis grupė“ sumažinti skolą tikisi per artimiausius metus | KaunoDiena.lt

„IGNITIS GRUPĖ“ SUMAŽINTI SKOLĄ TIKISI PER ARTIMIAUSIUS METUS

  • 1

Dėl rinkoje itin pabrangusių dujų ir elektros „Ignitis grupės“ skolai šiemet per 9 mėnesius išaugus iki 1,5 mlrd. eurų, įmonės atstovai jos ženklaus sumažėjimo tikisi per artimiausius kelerius metus.

„Ignitis grupės“ valdybos narys ir finansų vadovas Jonas Rimavičius sako, kad iš valstybės biudžeto padengus anksčiau  susikaupusią nepriemoką iki šių metų pabaigos įmonės skola gali sumažėti 100–200 mln. eurų.

„Trumpuoju laikotarpiu, iki metų pabaigos, ji sumažės ne taip reikšmingai, sakykime, apie 100–200 milijonų eurų, dėl to, kad iki metų pabaigos iš valstybės biudžeto bus padengti reguliaciniai skirtumai“, – devynių mėnesių veiklos rezultatų pristatyme antradienį sakė J. Rimavičius.

Padengti „Igničio“ nepriemoką, susidariusią šiemet sausį-birželį, iš valstybės biudžeto pavasarį Seimo sprendimu skirta 365 mln. eurų. Pagal birželį Finansų ministerijos ir „Igničio“ pasirašytą sutartį skola bendrovei dalimis išmokama iki šių metų pabaigos.

Pasak  J. Rimavičiaus, ilguoju laikotarpiu susikaupusią skolą mažins kartu mažėsiantis grupės apyvartinio kapitalo poreikis.

„Ilgainiui pagerėjimą lems žymiai sumažėjęs apyvartinis kapitalas, kuris šiuo metu viršija 1 milijardą eurų. Istoriškai jis siekė apie 100 milijonų eurų ir, kaip jau minėjau, tvarų jo lygį matome artimesnį istoriniam nei šiandieniniam“, – kalbėjo J. Rimavičius.

„Didesnis apyvartinio kapitalo ir skolos sumažėjimas tikėtinas per artimiausius keletą metų“, – sakė jis.

Pasak J. Rimavičiaus, mažėjant apyvartiniam kapitalui, skolą augins investicijos į žaliąją gamybą ir tinklus: „Šie faktoriai padengs vienas kitą ir lems artimiausių metų skolos tendencijas“.

„Ignitis grupė“ antradienį pranešė, kad dėl ekstremalios situacijos biržose grupės apyvartinis kapitalas sausį-rugsėjį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo 2,2 karto iki 1,069 mlrd. eurų.

Jo augimą lėmė nustatytas mažesnis negu faktinės kainos biržoje visuomeninio tiekimo elektros tarifas, taip pat sustabdytas Rusijos gamtinių dujų pirkimas.

Apyvartinio kapitalo augimas lėmė neigiamą laisvųjų pinigų srautą per 9 mėnesius – 626,6 mln. eurų. Išaugusiu koreguotu EBITDA buvo finansuojama tik nedidelė apyvartinio kapitalo dalis – didžioji jo dalis padengta kredito linijomis pasiskolinus apie 719 mln. eurų. Dėl to grupės grynoji skola išaugo iki 1,5 mlrd. eurų.

„Ignitis grupės“ apyvartinis kapitalas pirmąjį šių metų pusmetį siekė 812,5 mln. eurų – 10,6 karto daugiau nei tuo pačiu metu pernai (76,4 mln. eurų), rodo grupės ataskaitos.

Grupės vadovas Darius Maikštėnas anksčiau teigė, jog augant apyvartinio kapitalo poreikiui kai kurių Europos šalių energetikos kompanijos patiria finansinių sunkumų – jos dirba nuostolingai, o įmones tenka gelbėti šalių vyriausybėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jonas

25% privataus akcininkų paketo dalis turi sugrįžti i valstybės akcijų paketą.Kitaip negali būti.Nėra ir nebus jokios konkurencijos ..O patekusius apgaulės būdu i nepriklausomo tiekėjo nasrus turi valstybė juos išlaisvinti.Nes suklaidino žmones ,greitino pasirinkimą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS