Ką reikia žinoti apie daiginimą: pataria, kaip pasirinkti sėklas ir išauginti tvirtus daigus | KaunoDiena.lt

KĄ REIKIA ŽINOTI APIE DAIGINIMĄ: PATARIA, KAIP PASIRINKTI SĖKLAS IR IŠAUGINTI TVIRTUS DAIGUS

  • 1

Prasidėjus pavasariui, jau laikas pagalvoti apie vasaros derlių ir pradėti daiginti sėklas. Žinoma, galima ruošti ne tik daigus, bet ir papuošti palanges prieskoninėmis žolelėmis ar svogūnų laiškais. Jie suteiks namams žalumos ir praturtins pavasarinius patiekalus.

Tai, kad klientai noriai augina daržoves savo namuose, pastebi ir prekybos tinklo „Senukai“ atstovai. Pasak jų, fizinėse ir elektroninėje parduotuvėje išaugę įvairių sėklų, daiginimo padėklų, žemės ir durpių pardavimai rodo, kad vis daugiau žmonių vadovaujasi sveikos mitybos principais ir šviežias daržoves augina patys. Kasmet populiarėja ne tik jau įprastų augalų, bet ir mūsų kraštui egzotiškesnių arbūzų sėklos. Daugiausia sėklų parduodama kovo mėnesį, kai prasideda pats daiginimo įkarštis.

Išskiria svarbiausius akcentus

Prekybos tinklo specialistai sako, kad ypatingų žinių daržovių daiginimui nereikia, tačiau svarbu apsvarstyti, kokiame žemės plote ir kokiomis sąlygomis jas auginsite, kokio dydžio jūsų daržas, kiek rūšių daržovių ketinate sėti. Taip galėsite suplanuoti reikiamą daigyklų kiekį. O jeigu ketinate ant palangių auginti ir prieskonines žoleles, taip pat pagalvokite, ar jų vazonėliai patogiai sutilps, juos bus paprasta pasiekti.

Ekspertai pateikia svarbiausius patarimus kad galėtumėte džiaugtis gausiu derliumi.

• Sėklų pasirinkimas. Atsižvelgę į savo ir šeimos poreikius, susidarykite sąrašą, kokių sėklų jums reikia. Rinkdamiesi sėklas, įvertinkite jų galiojimo laiką, pakuotės tipą – ar ji popierinė, ar hermetinė, o gal sėklos yra juostelėje. Sėklos juostelėje gali būti patogios sėti lauke. Tuo tarpu daigykloms geriau rinktis sėklas iš hermetinės pakuotės.

Taip pat verta pasidomėti norimų daiginti daržovių rūšimis. Pavyzdžiui, pomidorų rūšių yra itin daug – jos skiriasi spalva, dydžiu, yra tinkamos auginti šiltnamyje arba lauke ir pan. Žinoma, galima daiginti skirtingas rūšis – taip galėsite įvertinti, kokios labiausiai patinka.

• Daigyklų pasirinkimas. Pasak specialistų, itin patogios yra durpių daigyklos. Jose galima auginti ir greitai, ir lėčiau augančius daigus. Vis dėlto renkantis durpių daigyklas, reikėtų atkreipti dėmesį į durpių rūgštingumą pH. Durpių daigyklos saugo daigų šaknis nuo mechaninių pažeidimų juos pervežant ir persodinant. Pastebima, kad daigai iš durpių daigyklų puikiai prigyja ir netgi pagreitina derlių.

Kitas daigyklų tipas – polimerinės daigyklos. Jos patogios tuo, kad yra ilgaamžės. Tik prieš daiginant, jas reikėtų apžiūrėti, ar nėra kokių nors pažeidimų, ir tinkamai dezinfekuoti. Pasirinkus daigyklą su skaidriu dangčiu, galima sukurti palankiausias sąlygas daigams dygti ir augti. Be to, lengviau palaikyti tinkamą drėgmės kiekį ir pastovią temperatūrą. Profesionalai pastebi, kad polimerinėse daigyklose sėklos sudygsta vienodžiau. Joms reikia ir mažiau durpių, daigų šaknys persodinant nepažeidžiamos, lengviau prigyja.

• Žemės pasirinkimas palangių darželiams. Norint ne tik sudaiginti daigus specialiose daigyklose, bet ir turėti gražų bei žalią prieskoninių žolelių darželį ar užsiauginti svogūnų laiškų, reikėtų pagalvoti apie jiems tinkamiausią žemę. Vieni augalai mėgsta rūgštingesnę terpę, kiti – priešingai. Todėl patogiausia perskaityti informaciją ant sėklų pakelio ir įsigyti jau paruoštą durpių substratą. Jame būna tinkamas rūgštingumas ir papildomas trąšų kiekis. Prieš sėjant sėklas, substratą reikėtų palaikyti kambario temperatūroje. Svogūnus galima daiginti ne tik žemėje, bet ir indeliuose su vandeniu.

Atkreipkite dėmesį į daiginimo sąlygas

„Senukų“ specialistai pataria iš pradžių suberti ne po vieną, o kiek daugiau sėklų. Jas berti ne tiesiai iš pakelio, bet atsargiai pirštais. O išdygus keliems daigeliams, reikėtų išrauti šalia esančius mažesnius ir palikti tik vieną, kurį auginsite.

Paruošus sėkloms tinkamą daigyklą, reikėtų nepamiršti ir kitų svarbių žingsnių, kad jos dygtų ir augtų tinkamai, daigai būtų kokybiški ir vėliau lengvai prigytų perkelti į šiltnamį ar lauką. Tad įvertinkite, kur namuose laikysite daigyklas, ar joms pakaks erdvės, šviesos ir drėgmės.

• Daigyklos vieta. Daigai turėtų gauti pakankamai šviesos. Todėl daiginti reikėtų gerai apšviestoje vietoje, pavyzdžiui, ant palangės pietų pusėje, kur daugiau saulės. Kai trūksta šviesos, sėklos lėčiau dygsta, daigai būna menkesni, lapeliai nedideli, nepakankamai žalios spalvos. Pasak specialistų, daigai turėtų gauti bent 8–10 val. šviesos. Jeigu jos trūksta, galima juos apšviesti specialiomis lempomis.

• Pakankamai drėgmės. Kad daigai būtų tvirti, jiems turi pakakti drėgmės. Vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį į tinkamą drėgmės kiekį – ne tik neleisti išdžiūti durpėms, bet ir neperlaistyti. Perlaisčius šaknys gali pradėti sirgti ar net pūti, daigai nepasisavina reikiamo maistingųjų medžiagų kiekio. Taip pat reikėtų pagalvoti ir apie patalpos drėgmę – patalpa turėtų būti ne per daug sausa.

• Temperatūra. Sėkloms sudygti turi būti ir reikiama temperatūra. Kaip tik todėl daiginti pradedama pavasarį, kai oras kiek sušyla ir daugiau saulės. Geriausia, kai temperatūra stabili visą laiką. Nuo temperatūros priklauso, kaip greitai sėklos sudygs ir kaip greitai daigas augs, ar bus pakankamai tvirtas, atkreipia dėmesį „Senukų“ specialistai.

Ką daiginti ankstyvą pavasarį?

Pomidorai. Paprastai pomidorų sėklos sudygsta per 4–6 dienas. Joms geriausia dygimo temperatūra yra apie 20–23 laipsnius. Pomidorų daigams reikia optimalaus šviesos kiekio, tačiau juos reikia saugoti nuo tiesioginės saulės.

Paprikos. Šioms sėkloms sudygti reikia maždaug 7 dienų. Paprikų dygimo temperatūra yra apie 23–26 laipsnius. Auginant paprikų daigus ant palangių, svarbu palaikyti tinkamą patalpos temperatūrą ir atkreipti dėmesį į saulės šviesos kiekį. Gavę per daug saulės, daigai gali per daug ištįsti.

Salierai. Šių daržovių sėklos dygsta ilgai. Prieš sėjant, rekomenduojama jas pamirkyti arba nupilti 40–45 laipsnių vandeniu, kad būtų pašalintas dygimą stabdantis eterinis aliejus. Sėklos sudygti turėtų per 12–15 dienų. Salierai mėgsta panašią temperatūrą kaip ir pomidorai.

Porai. Jie sudygta per 9–13 dienų. Porų daigai auginami taip pat, kaip ir salierų daigai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

zmones

daugiau augina patys ne del to kad nori ekologisku darzoviu, o paprasciausiai ne visi gali nusipirkti tokiom kainom tas darzoves

SUSIJUSIOS NAUJIENOS