Kretinga ir KRATC bendradarbiaus įsigydamos konteinerius atliekoms | KaunoDiena.lt

KRETINGA IR KRATC BENDRADARBIAUS ĮSIGYDAMOS KONTEINERIUS ATLIEKOMS

Per porą metų Kretingos rajone pastebimai patobulės komunalinių atliekų tvarkymas. Iki 2018-ųjų pabaigos Kretingoje atsiras požeminių, pusiau požeminių ir naujų antžeminių konteinerių. Planuojama naujovių ir žaliųjų atliekų tvarkymo srityje.

Kretingos rajonas – pirmasis

Antradienį Kretingos rajono savivaldybės ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) atstovai pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kurią galima laikyti startu siekiant tobulinti ir plėsti komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūrą.

Šio tikslo kartu planuoja siekti ir netrukus tai įtvirtinančias sutartis su bendrove turėtų pasirašyti ir Klaipėdos miesto, Skuodo rajono bei Neringos savivaldybės.

Bendradarbiavimą įtvirtinus sutartimis, bus dalyvaujama Aplinkos ministerijos vykdomame ES lėšomis iš dalies finansuojamame projekte, kurio metu planuojama pirkti tiek buitinėms, tiek rūšiavimui, tiek žaliosioms atliekoms pritaikytus požeminius, pusiau požeminius ir antžeminius bei kompostavimo konteinerius.

„Mūsų bendrovė vykdo jau ketvirtą ES remiamą aplinkosauginį projektą, tad turime pakankamai patirties, kuria mielai pasidalysime su bendradarbiauti norinčiomis regiono savivaldybėmis. Mūsų tikslas bendras: sukurti tokią atliekų tvarkymo sistemą, kuri būtų patogi regiono žmonėms, ir atitiktų ekologinius Europos standartus“, – sakė Šarūnas Reikalas, KRATC direktorius.

„Šis projektas suartins mus su KRATC ir su Klaipėdos miesto savivaldybe. Džiaugiamės suradę bendrų sąlyčio taškų. Manome, kad to ir reikia mūsų Vakarų Lietuvos regiono savivaldybėms“, – pabrėžė Virginijus Domarkas, Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorius, padėjęs parašą po sutartimi.

Kretingoje bus naujovių

Šis Kretingos savivaldybės žingsnis įneš naujovių gyventojams, mat iki šiol požeminiai konteineriai rajone dar nebuvo įrengti.

V.Domarkas paaiškino, kad nauji konteineriai Kretingoje atsiras tose vietose, kur jau eilę metų stovėjo senieji, todėl gyventojai dėl pokyčių nepajus jokių nepatogumų.

Požeminiai ir pusiau požeminiai konteineriai atsiras centrinėje Kretingos dalyje, daugiabučių kvartaluose, o kitose rajono vietovėse numatoma atnaujinti stumdomus antžeminius konteinerius.

Projektą ketinama įgyvendinti iki 2018-ųjų pabaigos. Realūs konteinerių įrengimo darbai, viliamasi, startuos jau kitą vasarą.

KRATC turės ne tik administruoti projektą, bet ir nupirkti konteinerius, pasamdyti rangovus, kurie įrengtų konteinerių aikšteles, mat rūšiavimo ir komunalinių atliekų konteineriai bus greta, vienoje vietoje, kaip jau yra Klaipėdoje.

Dėmesys – žaliosioms atliekoms

Itin daug dėmesio bus skiriama žaliosioms atliekoms tvarkyti. Iki šiol kretingiškiams buvo dalijami kompostavimo konteineriai ir gyventojai juose kompostuodavo žaliąsias atliekas.

Įgyvendinus projektą atsiras dar viena naujovė – žaliųjų atliekų surinkimo konteineriai. Tai reiškia, kad kretingiškiai susikaupiančias žaliąsias atliekas mes į tam pritaikytą konteinerį, tačiau jų nebepūdys savo kiemuose, mat vežėjai minėtas atliekas surinks apvažiuodami, kaip ir visas kitas.

Kretingos rajono savivaldybę projekto metu pasieks 960 tokių žaliųjų atliekų rinkimo konteinerių. Taip pat šio projekto metu ketinama nupirkti ir nemokamai gyventojams išdalyti 4 tūkst. įprastų kompostavimo konteinerių.

„Mes norime mažinti biologiškai skaidžių atliekų, išvežamų į sąvartyną, kiekį. Siekiame, kad būtų kuo daugiau kompostuojama“, – paaiškino V.Domarkas, Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorius.

Kretingos savivaldybei dalyvaujant šiame projekte teks apmokėti 15 proc. visų išlaidų – apie 200 tūkst. eurų. Likusi dalis bus sumokėta iš ES finansinės paramos. Tikslios sumos paaiškės, kai įvyks konteinerių pirkimo ir aikštelių įrengimo paslaugų viešieji konkursai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

?

ir kiek brangs rinkliava gyventojams?silutej stovi tokie pozeminiai konteineriai,tai vasara visas kvartalas dvokia

SUSIJUSIOS NAUJIENOS