KTU maisto saugos dėstytoja pataria: ne visi produktai vienodi – štai, ką turi žinoti kiekvienas vartotojas Pereiti į pagrindinį turinį

KTU maisto saugos dėstytoja pataria: ne visi produktai vienodi – štai, ką turi žinoti kiekvienas vartotojas

2025-04-25 09:05 kauno.diena.lt inf.

Pirkdami produktus parduotuvėje dažnai žiūrime į galiojimo datą ar kainą, bet retai atkreipiame dėmesį į tai, kas iš tiesų nurodo gaminio kokybę ir saugumą. KTU docentė, maisto saugos dėstytoja Ina Jasutienė primena: „Kai ant pakuotės matome BRC, IFS ar FSSC ženklą, žinome – visi įmonės procesai ir aplinka yra griežtai kontroliuojami. Tai yra ne tik konkurencinis pranašumas, bet ir tikra garantija vartotojui, kad produktas saugus“.

Būtent tokį įvertinimą ką tik pelnė Kėdainių konservų fabrikas, išlaikęs vieną griežčiausių pasaulio maisto pramonės auditų – BRC FOOD auditą be išankstinio įspėjimo – ir gavęs aukščiausią įvertinimą – A+.

Kas slepiasi už BRC ženklo?

BRC (British Retail Consortium) Global Food Standard – tai tarptautinis maisto saugos ir kokybės standartas, kuris vertina ne tik galutinį produktą, bet ir visą gamybos grandinę: nuo žaliavų atsekamumo iki higienos, temperatūros kontrolės ir darbuotojų elgsenos. A+ įvertinimas skiriamas tik toms įmonėms, kurios  auditą atlaiko netikėtai – be išankstinio įspėjimo.

Sertifikatas. G. Minelgaitės-Dautorės nuotr.

„BRC A+ sertifikatas mums yra ne tik pripažinimas, bet ir atsakomybė“, – teigė Zita Petkevičienė, Kėdainių konservų fabriko gamybos ir tiekimo grandinės direktorė. – Tai ženklas, kad kasdien darome viską, kad mūsų produktai būtų saugūs, o klientai galėtų mumis pasitikėti.“

Zita Petkevičienė. G. Minelgaitės-Dautorės nuotr.

Investicijos, kurios atsiperka

Per pastaruosius metus fabrikas ženkliai investavo į modernias technologijas, procesų skaitmeninimą ir darbuotojų mokymus. Tokie sprendimai leidžia užtikrinti nepertraukiamą kokybės kontrolę viso gamybos proceso metu. Gauti tarptautiniai sertifikatai ne tik didina vartotojų pasitikėjimą, bet ir atveria duris į tarptautines rinkas, kur tokie kokybės ženklai – būtina sąlyga bendradarbiavimui.

„Mūsų strateginis siekis – kurti bei gaminti skanius ir saugius produktus, kurie atitiktų aukščiausius pasaulinius standartus, bei atlieptų išrankiausių vartotojų lūkesčius“, – sakė „Vikonda grupės“, kuriai priklauso Kėdainių konservų fabrikas, generalinis direktorius Mindaugas Snarskis.

Mindaugas Snarskis. G. Minelgaitės-Dautorės nuotr.

Saugumas tampa kompleksiniu reiškiniu

Pasak I. Jasutienės, šiandien vis dažniau atsižvelgiama ne tik į higienos ar technologinius aspektus, bet ir į ekologinį pėdsaką. Gamintojai vertinami pagal tai, ar naudoja tvarius išteklius, ar mažina maisto švaistymą – todėl net „kreivų agurkų“ ar netaisyklingų pomidorų atsiradimas lentynose tampa norma.

„Saugus maistas – tai toks, kuris nesukelia sveikatos problemų, alerginių reakcijų ar neturi pavojingų likučių. Tai – esminė žmogaus gerovės dalis“, – akcentavo mokslininkė.

Ina Jasutienė. KTU archyvo nuotr.

Apie fabriką

Kėdainių konservų fabrikas – viena didžiausių konservuotų maisto produktų gamyklų Lietuvoje, veikianti nuo 1944 metų. Šiandien jos asortimentas viršija 400 produktų, o šios gamyklos produktų eksportas pasiekia daugiau nei 30 šalių. Svarbu paminėti, kad be BRC A+, gamykla turi ir ekologiškos gamybos LT-EKO-001 AS sertifikatą.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra