Kurioje Lietuvos įmonėje gausite teisingą atlyginimą? | KaunoDiena.lt

KURIOJE LIETUVOS ĮMONĖJE GAUSITE TEISINGĄ ATLYGINIMĄ?

Nors pastaraisiais metais skaičiuojama, kad vyrų ir moterų atlyginimai Lietuvoje skiriasi apie 15 proc., yra įmonių, kuriose situacija kur kas geresnė. Tarp tokių pavyzdžių – kasmečiuose „Baltic Salary Survey“ organizuojamuose „Lygiaverčio užmokesčio“ apdovanojimuose įvertinta „Švyturys-Utenos alus“, kuri jau antrus metus iš eilės pripažįstama viena teisingiausią atlygį mokančių įmonių šalyje.

Įmonės atstovai įsitikinę, kad įvertinimai yra tik patvirtinimas, kad vykdoma atlygio politika ir vertybės, kuriomis vadovaujamasi, pasitvirtina. Ir pateikia tai pagrindžiančių faktų: darbuotojai – vieni lojaliausių rinkoje, jų įsitraukimas – didžiulis, darbo užmokestis nuolat peržiūrimas, o jo atotrūkis tarp tos pačios pareigybės specialistų – beveik nepastebimas.

„Baltic Salary Survey“ atlikto tyrimo metu vertinta, ar kompanijos moka vienodą atlygį tose pačiose pozicijose dirbantiems vyrams ir moterims, ar aukščiausiose įmonės pozicijose yra tolygiai tiek vienos, tiek kitos lyties atstovų, ir ar bendrai įmonės darbuotojams mokamas atlygis atitinka jų užimamų pozicijų vidutinius atlygius rinkoje.

Stengiasi ne dėl apdovanojimų, o dėl darbuotojų

Julija Gedrimė, „Švyturys-Utenos alus“ žmogiškųjų išteklių valdymo verslo partnerė Lietuvoje, sako, kad įmonė teisingo atlygio siekia ne dėl titulų.

„Jau daugelį metų įmonėje vykdome nuoseklią atlygio politiką, todėl įvertinimas mums yra ne sėkmė, o ilgamečio darbo rezultatas, esamos situacijos atspindys“, – sako J.Gedrimė.

Pasak jos, svarbiausios įmonės vertybės yra žmogiškosios: pagarba darbuotojui ir sąžiningumas. Ir, panašu, kad jų įgyvendinimo metodai pasiteisina – vidutinis darbo stažas įmonėje siekia net dvylika metų, o kai kurie darbuotojai čia jau sukaupę daugiau nei 40 metų patirties.

„Jei darbuotojas pajustų, kad už žinias, gebėjimus, iniciatyvą ir pastangas yra atlyginama nesąžiningai, jo motyvacija labai greitai sumažėtų, o sumažėjusi ne tik darytų įtaką darbo rezultatams, bet ir neigiamai veiktų kolegas“, – sako J.Gedrimė.

Siekia vidinio teisingumo

Šiais metais „Švyturys-Utenos alus“ „Lygiaverčio užmokesčio“ apdovanojimuose, lyginant su praėjusiais, pakilo iš ketvirtos vietos į antrą. Iš viso konkurse dalyvavo net 215 įmonių, veikiančių visoje Lietuvoje.

„Analitikai šį kartą vertino, ar tas pačias pareigas užimančiųjų atlyginimų skirtumai nėra pernelyg dideli: ar nėra taip, kad, pavyzdžiui, vienam pardavimo vadybininkui mokama gerokai mažiau ar daugiau nei kitam. Kadangi tokios praktikos nevykdome, tad mus išskyrė iš kitų įmonių“, – sako J.Gedrimė.

Anot jos, už tą patį darbą mokėti labai skirtingą atlygį būtų iš esmės nesąžininga ir labai pažeistų darbuotojų orumą. Normalu, kad kiekvieno darbuotojo įgūdžiai, kvalifikacija, patirtis ir asmeninės savybės skiriasi, todėl, net ir einant tas pačias pareigas, tam tikri atlyginimo skirtumai yra normalūs ir net reikalingi – tačiau labai svarbu, kad jų ribos būtų gana nedidelės.

„Be to, kalbant iš darbdavio perspektyvos, – tikėtis, kad darbuotojai savo atlygio neaptarinėja tarpusavyje, yra naivu. Ir jei sužino, kad dirbančiųjų tą patį darbą atlyginimai žymiai skiriasi, ar, dar blogiau, diskriminuoja, dingsta pasitikėjimas darbdaviu ir noras savo darbą atlikti kiek įmanoma geriau“, – dėsto J.Gedrimė.

Kai kurių darbuotojų atlyginimai istoriškai gali būti kiek didesni ar mažesni nei prisijungusiųjų pastaraisiais metais, tačiau darbo užmokestis įmonėje turėtų būti peržiūrimas kasmet ir tokie nuokrypiai sumažinami iki minimalių, kiekvienai pozicijai atnaujinant atlyginimo rėžius.

Darbo vieta, kurios nesinori palikti

Tam, kad darbuotojas norėtų likti savo darbo vietoje, gerintų darbo rezultatus, vien tik finansinės atlygio išraiškos nepakanka. Svarbus yra ir jo įsitraukimo skatinimas, atskleidžiantis darbdavio požiūrį – jei klausiama darbuotojo nuomonės, domimasi jo jausena darbo vietoje, žmogus tampa svaresne kompanijos dalimi.

Nuo pat pirmųjų darbo akimirkų „Švyturys-Utenos alus“ siekia kurti tokią darbo vietą, kurios nesinorėtų palikti: naujus darbuotojus pasitinka su naujoko gidu, vadovų integravimo programa, kelis kartus per metus buria į bendrus susitikimus. Nuolat vykdomi ir nuomonės tyrimai, atskleidžiantys darbuotojų pasitenkinimą kolegomis, vadovais, darbo sąlygomis ir pan.

„Mes labai stengiamės, kad darbuotojai suprastų, kodėl jie mums yra labai reikalingi. „Lygiaverčio užmokesčio“ apdovanojimai tarsi patvirtina, kad mūsų naudojamos priemonės ir vykdomi sprendimai yra veiksmingi. Tačiau iš esmės situacijos jokie įvertinimai nekeičia: mes visada jaučiame atsakomybę savo darbuotojams ir stengiamės jų nenuvilti“, – sako žmogiškųjų išteklių valdymo verslo partnerė Lietuvoje J.Gedrimė.

Pasak specialistės, tai, kad „Švyturys-Utenos alus“ jau vienuolika metų yra vienos didžiausių alaus gamybos kompanijų pasaulyje – danų „Carlsberg Group“ dalis, taip pat prisideda prie įmonės patrauklumo darbuotojams.

„Mūsų žmonės vertina teisingą atlygį ir tarptautines karjeros galimybes. Juk už atlygį ne mažiau svarbi tobulėjimo, augimo galimybė. Tai yra mūsų įmonės stipriosios pusės“, – teigia J.Gedrimė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS