L. Skierus: „Vičiūnų“ gamyklos Plungėje plėtrą pristabdė sukilusios palūkanos | KaunoDiena.lt

L. SKIERUS: „VIČIŪNŲ“ GAMYKLOS PLUNGĖJE PLĖTRĄ PRISTABDĖ SUKILUSIOS PALŪKANOS

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio ir jo verslo partnerio Liudo Skieraus valdomos „Vičiūnų grupės“ kontroliuojamos žuvies ir kitų jūros gėrybių produktų gamybos ir prekybos įmonės „Vičiūnai ir partneriai“ planas už maždaug 100 mln. eurų išplėsti gamyklą Plungėje stringa dėl išaugusių palūkanų, sako vienas grupės bendrasavininkių L. Skierus.

Jo teigimu, dėl pabrangusių paskolų šiuo metu itin atsargiai vertinama galimybė skolintis iš bankų, nes norima, kad šis projektas netaptų našta grupei ir neblogintų jos rezultatų Europoje.  

„Sprendžiama – kad nepabloginti grupės verslo Europoje finansinių rodiklių, kad funkcionuotų taip, kaip dabar funkcionuoja, ir galėtume vykdyti tą projektą. Nes niekas nesitikėjo, kad šitaip palūkanos šoktels, užtat reikia atsargaus optimizmo“, – BNS sakė L. Skierus.

„Vičiūnų ir partnerių“ 2022 metų veiklos ataskaitose Registrų centrui teigiama, kad gamyklos Plungėje plėtra jau pradėta: ji jau projektuojama, už įrangą sumokėti avansai.

L. Skierus patvirtino, kad projektas jau yra, leidimas statyboms išduotas, įranga užsakyta. 

„Mes žiūrime į tai realistiškai: kaip pasiskolinti, kaip skolos kaina – nesakome, kad rytoj kapsulę kasam. Įranga užsakyta, statybų leidimas yra, viskas yra paruošta“, – teigė L. Skierus.

Plungės mero Audriaus Klišonio manymu, bendrovė nuo planų atsilieka neišsprendus projekto finansavimo klausimų.

„Aš manau, kad kol kas patys savininkai sprendžia dėl pačio projekto finansavimo, nes galima galvoti labai daug ką, tačiau jeigu nėra finansinio mechanizmo, tai kiekvienas projektas yra negyvybingas“, – BNS teigė A. Klišonis.

Jis taip pat mano, kad gamyklos plėtros planus galėjo pakoreguoti karas Ukrainoje.

„Buvo matymas, kad tai galėjo įvykti, tačiau karas tikrai koreguoja situaciją ir jeigu nebūtų karinės situacijos, tai aš manau, kad jie jau būtų pradėję darbus“, – BNS sakė A. Klišonis.

L. Skierus sako, kad gamyklos plėtros pradžia kol kas nėra aiški, tačiau kai darbai prasidės, jie vyks greitai.

„Mes viską padarysime per trumpą laiką, bet kada pradėsime, dar negalime pasakyti“, – kalbėjo grupės akcininkas.

Plungės meras A. Klišonis tikisi, kad projektas bus įgyvendintas, jis būtų naudingas miestui: „Kol kas yra pauzė ir tikimės, kad pavyks išsidėstyti tą finansinę dalį, kad tas projektas bus tvarus, nes, be jokios abejonės, norisi, kad gamybos Plungėje būtų daugiau“.

Anksčiau meras yra teigęs, kad gamyklos plėtra Plungėje sukurtų 200 naujų darbo vietų.

2022-ųjų pradžioje „Vičiūnų grupės“ vadovas Šarūnas Matijošaitis sakė, kad įmonė pradėjo galimybių studiją dėl galimos žuvies produktų gamyklos plėtros bei parengiamuosius darbus, o galutinius sprendimus žadėjo priimti vėliau, įvertinus tyrimo rezultatus.

„Vičiūnai ir partneriai“ finansinės ataskaitos rodo, kad bendrovė pernai uždirbo 4,1 mln. eurų grynojo pelno – 11 proc. daugiau nei 2021 metais (3,7 mln. eurų), ji gavo 153,9 mln. eurų pajamų, arba 23 proc. daugiau (125,4 mln. eurų).

„Pagrindinės grynojo pelno išaugimo priežastys – realizacijos kiekių augimas, efektyvus linijų panaudojimas, strateginiai sprendimai žaliavos kainų pokyčiams“, – teigiama įmonės metiniame pranešime.

„Vičiūnų grupės“ savininkai nuo pernai pavasario, kai Rusija pradėjo invaziją Ukrainoje, teigia bandantys parduoti verslą Kaliningrado srityje, tačiau kol kas nesėkmingai.

Fabrikas Sovetske pernai uždirbo 24,872 mln. eurų grynojo pelno – 2,8 karto daugiau nei 2021-asiais, jo pajamos siekė 216,56 mln. eurų – 6,5 proc. daugiau.

V. Matijošaitis ir L. Skierus valdo po 50 proc. „Vičiūnų grupės“ valdytojos „VG Holding“ akcijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS