„Lidl“ pirkėjai gali rinktis vis daugiau lietuviškų produktų | KaunoDiena.lt

„LIDL“ PIRKĖJAI GALI RINKTIS VIS DAUGIAU LIETUVIŠKŲ PRODUKTŲ

  • 2

Karantino metu ekonominį neaiškumą patiria ne vienas mažesnis vietos verslas. Šį mėnesį prekybos tinklas "Lidl" startavo su nauja iniciatyva "Remiame mažuosius gamintojus, nes jų darbai dideli ir svarbūs". Taip norima atkreipti dėmesį į smulkiuosius Lietuvos gamintojus ir paraginti pirkėjus juos palaikyti kartu.

Šiuo metu "Lidl" asortimentas pasipildė Audriaus Banionio ūkio pieno ir mėsos gaminiais – saldaus pieno sūriu, šaltai rūkyta šonine, vytinta ir šaltai rūkyta skilandine dešra, Žagarės pieninės grietine ir pusriebe varške, Ilzenbergo dvaro ūkio natūraliu rūgpieniu, pienu ir sviestu.

Gamintojas – tai bendradarbis

Asta Budrienė, Kauno rajone esančio Audriaus Banionio ūkio, pardavimo vadovė, "Kauno dienai" pasakojo, kad jau metų pradžioje buvo kalba, kad gegužės mėnesį pabandys pristatyti savo produktus "Lidl" tinkle: "Karantinas tik pagreitino per krizę Lietuvos ūkių integravimąsi į rinką. Ir, svarbu, su palankia gamintojams kainodara."

Tradicijos: Lidl asortimentas pasipildė A.Banionio ūkio žinomais pieno ir mėsos gaminiais.

Parduotuvėse rengiant akcijas, jos buvo sėkmingos. A.Budrienė, turinti nemažą patirtį bendradarbiaujant su prekybos tinklais, džiaugėsi "Lidl" požiūriu į Lietuvos gamintojus.

"Smagu, kad "Lidl" į mus žiūri ne kaip į tiekėjus, o kaip į kolegas, bendradarbius. Tiek dėl logistikos kiekvienu atveju paklausia, ar mums tinka, tiek dėl produkcijos kiekių. Malonu, kad visada linkę komunikuoti, kalbėtis. Jei kyla kokių nors problemų, jas visada sprendžiame kartu", – paaiškino A.Banionio ūkio pardavimų vadovė.

Kokia buvo pradžia "Lidl" tinkle?

"Pirmiausia ėmėme tiekti saldžius sūrius. Ir su jais pavyko puikiai, – pasakojo A.Budrienė. – Prieš savaitę pristatėme pikantišką užtepėlę ir rūgpienį su burbuliukais. Planuojame netrukus tiekti panakotą ir natūralų 4,3 proc. rūgpienį, vėliau – varškytę su aviečių burbuliukais, dar vėliau 9 proc. varškę. Kalbant apie mūsų rūkytus mėsos gaminius, pirmiausia pristatėme rūkytas dešras. Jos labai sėkmingai išpirktos. Tada ant prekystalių vėl bus rūkytų lašinių. Turėtume susiderėti dėl rūkytos nugarinės, kaimiškos dešros tiekimo."

Smagu, kad „Lidl“ į mus žiūri ne kaip į tiekėjus, o kaip į kolegas, bendradarbius. Tiek dėl logistikos kiekvienu atveju paklausia, ar mums tinka, tiek dėl produkcijos kiekių.

Prieš 22 metus veiklą pradėjęs A.Banionio ūkis Kauno rajone esančiame Margininkų kaime šiuo metu užima daugiau nei 1,5 tūkst. ha, kuriuose dirba apie 70 žmonių, o visa čia užauginama ir pagaminama produkcija yra natūrali.

"Patys auginame kiaules, patys auginame jaučius, turime avių, vištų dedeklių, – paaiškino A.Banionio ūkio pardavimo vadovė. – Patys auginame grūdus. Turime savo duonos kepyklą, bandysime į "Lidl" tinklą ir su jos gaminiais ateiti. Turime pieno, mėsos perdirbimo padalinius.

Savo obelų sodus, bityną. Mūsų ūkis yra labai įvairiapusis, nesikoncentruojame vienoje srityje ir sezoniškumo nejaučiame."

Pas pirkėjus iš ūkio iškeliauja alksnių malkomis rūkyklose rūkoma mėsa, apie tris savaites nokinamos kvapnios dešros, natūralūs kumpiai, gardūs lašiniai – viskas be jokių maisto priedų, tik natūraliais prieskoniais pagardinta.

Rūkyti skilandukai iš savų užaugintų kiaulių, avies paštetas jau įprasti gaminiai. A.Budrienė pasakojo apie ateities planus. Anot jos, ūkio vadovo A.Banionio iniciatyva pradėtos auginti antys ir žasys, yra sumanymų jas rūkyti ir rinkai patiekti naujų produktų.

Tradicijos ir unikalumas

"Lidl" pirkėjai visose parduotuvėse jau gali įsigyti šviežių pieno produktų, atkeliavusių tiesiai iš Ilzenbergo dvaro ūkio. Jo direktorė Diana Jokimčienė, kalbėdama su "Kauno diena", taip pat pasidžiaugė bendradarbiavimu su žinomu prekybos tinklu. Anot vadovės, labai malonu, kad palaikomi mūsų mažieji gamintojai.

Išskirtinumas: Ilzenbergo dvaro ūkyje kiekvienas gaminys paglostytas darbuotojo rankų.

Rokiškio rajone Ilzenbergo dvaro ūkis ėmė stotis ant kojų prieš šešerius metus, kai verslininkas Vaidas Barakauskas naujam gyvenimui prikėlė ne tik visą dvaro sodybą, bet ir jame veikiantį natūralios žemdirbystės ūkį. Šiuo metu čia apdirbama per 500 ha žemių ir veikia 30 įvairios paskirties statinių. Čia sukurtos 25 darbo vietos.

Pasak vadovės, lzenbergo dvaro ūkis – vienintelis Baltijos šalyse, veikiantis kaip prieš kelis šimtus metų: augalai tręšiami natūraliomis organinėmis trąšomis, galvijai ir paukščiai šeriami pašaru, užaugintu ir pagamintu ūkyje, laukai dirbami taikant sėjomainą. Tarptautiniu ekologinio ūkio sertifikatu įvertinta visa dvaro veikla – augalininkystė, sodininkystė, gyvulininkystė.

"Atėjo metas, kai galime parodyti, kad Lietuvoje yra ūkininkų, gaminančių sveikus produktus, kurie kokybe ne tik nenusileidžia įvežtiniams, bet neretai pranoksta, – kalbėjo D.Jokimčienė. – Vartotojams svarbu įsigyti maisto gaminių be jokių priedų."

Kas kitas, jei ne vietos gamintojai žino Lietuvos gyventojams įprasto maisto skonį. lzenbergo dvaro ūkio vadovė sakė pastebėjusi, kad sau pirkėjai vis labiau ima vertinti lietuvišką produkciją, vis dažniau ieško, kad būtų viskas natūralu.

"Mažose įmonėse gamyba kitokia nei didelėse gamyklose, – paaiškino D.Jokimčienė. – Didžiųjų produkcija, naudojant priedus, yra ilgesnio galiojimo. O mūsų maisto gaminių vartojimo terminai trumpesni. Kiekvienas produktas yra natūralus, visai kitokios kokybės.

Malonu, kad galime tiekti juos "Lidl" pirkėjams. Ypač palanki kainodara. Tai labai svarbu, kad produktas būtų įperkamas. Mūsų gaminių visiškai kitokia vertė, nes viskas – rankų darbo. Mes kiekvieną buteliuką, kiekvieną indelį užklijuojame rankomis. Pieną pilstome rankomis. Mes mechanizmų neturime. Viską darome su meile. Motyvuojame darbuotojus, kad gamintų su meile."

D.Jokimčienės teigimu, Ilzenbergo dvaro ūkis nedidelis, negali prekybos tinklui patiekti viso savo gaminamo asortimento iš daugiau nei 100 produktų, nes paprasčiausiai neįstengtų išlaikyti didelių apimčių. Todėl atsirinktos kelios gaminių rūšys ir sutarta dėl jų prekybos.

Ilzenbergo dvaro ūkio vadovė didžiavosi, kad jų gaminama produkcija įvertinta ir dėl aukščiausios kokybės.

Apdovanojimai už kokybę

Žagarės pieninė šviežius pieno produktus gamina tik daugiau nei penkerius metus, tačiau jau spėjo įrodyti savo vertę – pieninės sėkmę bei asortimento kokybę įrodo ir ne vienas apdovanojimas. Čia pagamintų šviežių pieno produktų – grietinės ir varškės – gali įsigyti ir "Lidl" pirkėjai visose parduotuvėse.

"Prekybos tinklas mus pats susirado, pakvietė bendradarbiauti, – "Kauno dienai" pasakojo Žagarės pieninės vadovė Evelina Miežiūnienė. – Visada smagu, kai pardavėjas atkreipia dėmesį į gamintoją. Ypač tokį nedidelį kaip mes. Dar žengti tik pirmi žingsniai, manau, kad laikui bėgant labiau įsibėgėsime. Mums ši bendradarbiavimo galimybė yra puiki proga kartu su "Lidl" pasiekti parduotuvių lankytojų širdis. Svarbu palaikyti smulkiuosius Lietuvos ūkininkus ir verslininkus, ypač šiuo sunkiu laikotarpiu."

Sutapimas, kad kelias į "Lidl" lentynas atsivėrė COVID-19 krizės metu. E.Miežiūnienė sakė, kad įmonei karantino metu pavyko išlaikyti visus darbuotojus. Gamybos apimtys, jos teigimu, šiek tiek sumažėjo, kaip ir kitiems dėl koronaviruso sukeltų ekonominių padarinių. Tačiau netektys labai nežymios, nes maisto prekės paklausios visada.

"Gal kiek daugiau fasuotos produkcijos – varškės, sūrio žmonės pirko, nes karantinavęsi ar dirbdami namie nuotoliniu būdu dažniau patys gaminosi, – pastebėjo E.Miežiūnienė. – Taigi, kai kurių produktų pardavimai net padidėjo."

Skaistgirio miestelyje įsikūrusioje įmonėje šiuo metu dirba 40 darbuotojų, o jos pavadinimas parinktas toks, mat 1925-aisiais Žagarėje, maždaug 10 km nuo dabartinės cecho vietos, buvo atidaryta tuo metu pati moderniausia pieninė Lietuvoje.

Visu žaliaviniu pienu įmonė apsirūpina išskirtinai tik iš savame ūkyje auginamų karvių, todėl gali garantuoti visų savo produktų šviežumą ir kokybę. Pienas iš fermų į cechą pristatomas kiekvieną rytą ir tą pačią dieną perdirbamas į grietinę, varškę, kitus gaminius.

Ir dabartinė Žagarės pieninė moderni. Pasak E.Miežiūnienės, nuolat tobulinami ne tik pačius produktus, bet ir jų pakuotes. Pavyzdžiui, Žagarės pieninės varškė yra parduodama specialiuose varškės maišeliuose su dugnu – taip juos lengviau įdėti į šaldytuvą, o sunaudojus tik dalį varškės, pakuotę galima uždaryti užspaudus specialią juostelę.

Sėkminga pirmoji savaitė

"Vietos ūkiams ir maisto gamintojams pagalba šiuo metu yra reikalinga kaip niekada, o stebėdami šalyje besiklostančią situaciją supratome, kad turime kiek galėdami prisidėti prie smulkiojo verslo palaikymo. Todėl kasdien iš daugiau nei 80-ies Lietuvos tiekėjų asortimentą papildėme lietuviška mažųjų gamintojų produkcija iš A.Banionio ūkio, Žagarės pieninės ir Ilzenbergo dvaro ūkio. Pirmoji šios iniciatyvos savaitė nustebino ir puikiai nuteikė – džiaugiamės, kad mažųjų Lietuvos gamintojų produkcija sulaukė tokio pirkėjų susidomėjimo. Mes ir toliau bendraujame su vietos ūkininkais planuodami "Lidl" asortimentą ir svarstome dėl tolesnių galimybių bendradarbiauti", – sako "Lidl Lietuva" vyriausiasis asortimento vadovas Lukas Gudas.

GALERIJA

  • „Lidl“ pirkėjai gali rinktis vis daugiau lietuviškų produktų
  • „Lidl“ pirkėjai gali rinktis vis daugiau lietuviškų produktų
„Lidl“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...,nieko KONKRETAUS neGALIU paSAKYTI...,

LIDLas nuo MANES!!! tolokai,todel renkuosi KITUS PREKYBOS CENTRUS... TASKAS

B. B. d.

Seniai taip reikėjo!!!! Dėl to ir ne lankau šito tinklo... Prekes neaiškios, kokybė tuo labiau, o pastatai, na kaip naujosios arklidės... Kažkoks neaiškus projektavimas.... AS tai tokiuose pastatuose arklius laikyčiau... O ne prekybcentry :-///

SUSIJUSIOS NAUJIENOS