Lietuvos bankas pernai užsienio atsargas investavo pelningai | KaunoDiena.lt

LIETUVOS BANKAS PERNAI UŽSIENIO ATSARGAS INVESTAVO PELNINGAI

Šalies centrinio banko finansinio turto valdymo rezultatai praėjusiais metais buvo teigiami ir siekė 35,1 mln. eurų, 2016-2018 metais - 53,2 mln. eurų.

Centrinio banko finansinis turtas apima investicijas, nesusijusias su pinigų politikos įgyvendinimu. Jas sudaro keturi portfeliai: investicinis, rezervų, trumpalaikis ir aukso.

„Turime keturis portfelius. Jų vidutinė (su pinigų politikos operacijomis nesusijusio. - ELTA) finansinio turto vertė praėjusiais metais vidutiniškai buvo 4,4 mlrd. eurų. Tai vidutinis dydis, nes, priklausomai nuo situacijų finansų rinkose, tas rezultatas kinta. Metų gale buvo galima pakankamai pelningai investuoti“, - žurnalistams antradienį sakė Lietuvos banko (LB) valdybos narys Tomas Garbaravičius.

T. Garbaravičius sakė, kad 2018 metai buvo nepalankūs beveik visoms investicijų rūšims, daugelyje rinkų grąžos buvo neigiamos. Tuo metu JAV dolerio kursas, pasak jo, pasižymi dideliais svyravimais, tačiau pastaraisiais metais dolerio pokyčiai buvo palankūs LB.

„Šį rezultatą galima išskaidyti į du dalykus: grąža su valiutų kursų įtaka ir be. Valiutų kursų įtaka pernai turėjo didelę reikšmę. Praėjusiais metais (pokytis. - ELTA) buvo nepalankus, bet šįmet pakrypo į kitą pusę ir buvo LB naudai. Reikia žiūrėti į ilgą laikotarpį, nes ilgu laikotarpiu tie valiutos kurso pokyčiai kompensuojasi“, - sakė LB valdybos narys.

Tuo metu rezervų portfelį, kaip pastebėjo T. Garbaravičius, galima pavadinti portfeliu juodai dienai.

„Rezervų portfelis yra tikrų atsargų portfelis, nedraudžiama valiutų rizika, investuojama į labai likvidų turtą, būtent JAV vyriausybės vertybinius popierius. Kadangi nedraudžiama valiutos rizika, rezultatai priklauso nuo valiutos kurso svyravimų. Pernai dolerio pokyčiai buvo palankūs, tačiau kitais metais gali būti visiškai kitaip. (...) Labai supaprastintai (portfelį. - ELTA) galima pavadinti portfelį juodai dienai, kai LB prireikia, kad (atsargos. - ELTA) būtų likvidžios, lengvai realizuojamos ir jų vertė nesumažėtų kataklizminiais atvejais“, - sakė LB valdybos narys.

Jis taip pat sakė, kad auksas pastaraisiais metais buvo gana sėkminga investicija.

„Ne tik vertė didėjo, bet kartu pakankamai reikšmingos buvo ir aukso palūkanos. Daug kas nustebs, bet auksą įmanoma padėti indėlių rinkose, įmanoma iškeisti į JAV dolerius ir dolerius investuoti. Visos pajamos ir pavadintos aukso palūkanomis“, - kalbėjo T. Garbaravičius.

Jis akcentavo, kad teigiamą rezultatą taip pat padėjo pasiekti ir rizikos pariteto metodas strateginiam investicijų paskirstymui, o tai sumažino riziką trumpuoju laikotarpiu.

„Kalbant paprastai, rizikas paritetas reiškia, kad rizika lygiomis dalimis padalijama kuo didesniam rizikos šaltinių skaičiui, taip pasiekiant maksimalią diversifikaciją. 2018 metais jis buvo pirmąkart pritaikytas investicijų struktūrai. Jis užtikrino maksimalią diversifikaciją: kai rizika išskaidyta, LB yra pasirengęs šokui iš visų pusių“, - sakė T. Garbaravičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS