Mėsa: nauda neabejotina, bet produktas turi būti saugus | KaunoDiena.lt

MĖSA: NAUDA NEABEJOTINA, BET PRODUKTAS TURI BŪTI SAUGUS

  • 4

Mėsa mūsų racione vyrauja nuo neatmenamų amžių. Nors šiais laikais ją ir bandoma nuvainikuoti, bet mitybos specialistai sutaria, kad niekur nerasime tiek daug naudingų medžiagų, kiek jų yra mėsos produktuose.

Naudingų medžiagų lobynas

Mėsoje ir jos gaminiuose itin gausu įvairių naudingų medžiagų: aminorūgščių, reikalingų raumenims ir imuninei sistemai, geležies, B grupės vitaminų, A, D, K, E vitaminų, kalio, fosforo, magnio, kalcio, cinko.

Kitos svarbios organizmui medžiagos yra riebalai ir baltymai, kurie lengvai ir greitai pasisavinami. Nors riebalų perteklius gali būti kenksmingas, bet saikingas kiekis yra koncentruotas energijos šaltinis, jie reikalingi riebaluose tirpiems vitaminams įsisavinti, be to, suteikia maistui skonį, kvapą. Mėsos riebaluose yra sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių.

Mėsa puikus ir karnitino, karnizino, omega-3, omega-6 maistinis šaltinis. Visos šios medžiagos dalyvauja energijos apykaitoje, svarbios kaip antioksidantai.

Šviežios mėsos ypatybės

Renkantis mėsą svarbu atkreipti dėmesį į jos konsistenciją: produktas turi būti standus, elastingas, paspaudus pirštu turi atsirasti duobutė, kuri nedelsiant išsilygina. Norint sustabdyti gedimo procesus, šviežią atšaldytą paukštieną ir triušieną reikia laikyti ne aukštesnėje kaip 4 laipsnių ir ne žemesnėje kaip –2 laipsnių temperatūroje, o kitų gyvūnų mėsą reikia laikyti tokioje temperatūroje, kad jos vidaus temperatūra būtų ne aukštesnė kaip 7 laipsniai ir ne žemesnė kaip –1 laipsnis.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad sušaldyta paukštiena negali būti aukštesnės kaip –12 laipsnių temperatūros, o sušaldyta kitų gyvūnų rūšių mėsa – ne aukštesnės kaip –18 laipsnių temperatūros. Tokia temperatūra turi būti išlaikoma iki pirkinių krepšelio. Todėl perkant sušaldytą mėsą reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar tikrai šaldytuvo termometras rodo tinkamą mėsos laikymo temperatūrą.

Nepatartina pirkti produktų iš perpildytų šaldymo įrenginių, pilnų šerkšno ir sniego, nes tokiu atveju šaldoma nepakankamai, o jei pažeista pakuotė ar joje matosi sniego apnašos – žinokite, kad tokie produktai greičiau suges. Net ir sušaldytų produktų negalima labai ilgai laikyti. Kuo ilgiau produktą laikysite, tuo jo maistinė vertė bus mažesnė.

Net ir sušaldytų produktų negalima labai ilgai laikyti. Kuo ilgiau produktą laikysite, tuo jo maistinė vertė bus mažesnė.

Kaip rinktis gaminius?

Pagal apdorojimo būdus mėsos gaminiai skirstomi į termiškai apdorotus ir termiškai neapdorotus mėsos gaminius. Termiškai neapdoroti mėsos gaminiai yra šaltai rūkytos, mažai rūkytos dešros ir dešrelės, skilandžiai, šaltai rūkyti gabaliniai mėsos gaminiai, šaltai rūkyti vyniotiniai, tepamos dešros ir dešrelės, vytintos dešros ir dešrelės, sūdyti ir šaltai rūkyti lašiniai bei kiti mėsos gaminiai, kurie vienu ar kitu būdu buvo apdoroti ne aukštesnėje kaip 35 laipsnių temperatūroje.

Lietuvoje mėsos gaminiai skirstomi į rūšis – aukščiausią, pirmą ir antrą. Aukščiausios rūšies mėsos gaminiai turi būti gaminami tik iš mėsos žaliavos. Jų gamyboje neleidžiama naudoti kraujo (išskyrus kraujines ir subproduktų dešras), baltyminių mėsos pakaitalų, maisto užpildų (arba dedant labai mažą kiekį skonines savybes gerinančių priedų) bei mechaniškai atskirtos mėsos. Daktariškos dešros, virtos pieniškos dešros ir virtų pieniškų dešrelių gamyboje juslinėms savybėms pagerinti leidžiama naudoti iš viso ne daugiau kaip 3 proc. pieno ir kiaušinių miltelių. Pirmos rūšies mėsos gaminiuose mėsos pakaitalų, užpildų ir krakmolo naudojimas yra ribojamas, neleidžiama naudoti sojų miltų. Antros rūšies mėsos gaminiuose neribojamas krakmolo ir užpildų kiekis, tačiau gamintojas privalo jų kiekį nurodyti ženklinimo etiketėje.

Vykdoma kontrolė

VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjos Audronės Mikalauskienės teigimu, pareigūnai nuolat atlieka mėsos ir jos gaminių kontrolę, rengia patikrinimus gyvulių ir paukščių skerdyklose, mėsos išpjaustymo, smulkintos mėsos, mėsos pusgaminių ir gaminių gamybos įmonėse, mėsos šaltojo sandėliavimo įmonėse bei turgavietėse. „Vertindami šiuo metu turimus duomenis, galime teigti, kad pernai pažeidimų skaičius ir pobūdis išliko panašus kaip ir 2018 m.“, – sakė ji.

2018 m. VMVT gavo 293 vartotojų skundus, bet pasitvirtino 65, o pernai gauta 260, pasitvirtino 60. „Dažniausiai nustatomi mėsos ir mėsos gaminių kokybės pažeidimai, pasibaigęs tinkamumo vartoti terminas, neužtikrinamos laikymo sąlygos, ženklinimo pažeidimai ir kt. Galime teigti, kad, lyginant 2018 m. ir 2019 m. gautų vartotojų skundų skaičių, jis beveik nesikeitė, skundų pagrįstumas taip pat išliko panašus“, – pasakojo A. Mikalauskienė.

Kokybės ženklai – pagalba vartotojui

Kokybės spaudai ant kai kurių produktų pakuočių klijuojami taip pat ne veltui – tai itin vertinga pagalba pirkėjams, renkantis iš rinkoje esančios produktų įvairovės. Taigi, rekomenduojama atkreipti dėmesį, ką jie žymi ir kokia bendrovė atsakinga už jų kokybę.

Pavyzdžiui, „Lidl“ pirkėjai Lietuvoje jau pastebėjo ant prekybos tinklo privataus prekės ženklo šviežios mėsos pakuočių žymėjimą, nurodantį, kad šių gaminių kokybė patikrinta „Eurofins“. „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento vadovo pavaduotojas Karolis Lebednikas paaiškina, kad konkrečiai šis žymėjimas reiškia, jog šviežia paukštiena, kiauliena, jautiena ir žuvis yra reguliariai ir, be visų privalomai taikomų patikrinimų, papildomai tikrinama šioje nepriklausomoje laboratorijoje.

„Šiuo kokybės sertifikatu pažymėti švieži mėsos gaminiai tikrinami pasaulinėje nepriklausomoje analitinių tyrimų laboratorijoje. Iniciatyva papildomai tikrinti produktus ir informuoti apie tai pirkėjus atspindi atsakingą „Lidl“ požiūrį, tad pirkėjas gali būti ramus, kad tai saugus produktas, atitinkantis aukščiausius kokybės ir saugos reikalavimus“, – sako K. Lebednikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kolhozo Pirmininkas

Parduodu kiaulė svers 200kg po 1.5€rasykit kas norit pirkt myleta ir sveikai auginta jauki kiaulių.

Kauno gyventojas

Tokie straipsniai yra naudingi ir reikalingi ,o mėsos pasirinkimas gal dar bus ,gal ne visuomet šitaip plėšikaus prekyba???? Viltis miršta paskutinė.

hah

jau turbut niekas nebeperka mesos kad apie ja raso
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS