Pasitikėjimas „Lifosos“ administratoriumi ima šlubuoti | KaunoDiena.lt

PASITIKĖJIMAS „LIFOSOS“ ADMINISTRATORIUMI IMA ŠLUBUOTI

  • 0

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad ima šlubuoti pasitikėjimas laikinuoju Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ administratoriumi. Jis valstybės paskirtas siekiant atkurti ES sankcijų Rusijai suvaržytos didelės įmonės veiklą.

„Deja, laikinasis administratorius nesugebėjo atkurti įmonės veiklos per tris mėnesius, todėl drįsčiau pasakyti, kad pasitikėjimas administratoriumi pradeda šlubuoti. Tačiau yra pažadas atnaujinti įmonės veiklą iki rugpjūčio 7 d.“, – LRT radijui antradienį sakė įmonėje apsilankęs M.Majauskas.

Anot jo, sankcijos turi būti pritaikytos taip, kad su Kremliumi susiję asmenys negautų jokios naudos, tačiau, jo teigimu, nereikia eiti į kraštutinumus ir sužlugdyti pačios įmonės.

„Ši įmonė sėkmingai veikia daugelį metų, kuria pridėtinę vertę, darbo vietas, pritraukia investicijų Lietuvoje ir tikrai toliau gali taip veikti“, – sakė M.Majauskas.

Planuojama, kad, atnaujinus veiklą, įmonė veiks 70 proc. apimtimi ir iki metų pabaigos pasieks 100 proc. pajėgumų.

„Tai priklausys nuo laikinojo administratoriaus gebėjimo atlikti savo pareigas tinkamai. Tos pareigos susideda iš dviejų dalių: kad savininkai negautų jokios finansinės ir ekonominės naudos iš šios įmonės veiklos, ir, antra, užtikrinti, kad įmonės produkcija būtų tiekiama naujiems pirkėjams, kurie jau yra, mūsų supratimu, surasti ir pasirašomos sutartys“, – teigė Seimo komiteto vadovas.

Pasak jo, įmonė turi mėnesį laiko pasiruošti, tačiau jai tai nemažas iššūkis, nes laikinajam administratoriui sunkiai sekasi susitarti su įmonės vadovybe: „Bet šiandien atrodė, kad to susitarimo yra daugiau.“

Birželio pabaigoje skelbta, kad „Lifosa“ rugpjūčio 7 d. planuoja atnaujinti veiklą ir dirbti 70 proc. pajėgumu.

Anksčiau skelbta, kad iš 1 000 darbuotojų į darbą sugrįžo 250, o 415 yra prastovose. M.Majauskas priekaištavo, kad darbuotojai į darbą galėjo grįžti jau anksčiau.

„Tokia situacija yra netoleruotina, mano supratimu, jie jau galėjo grįžti į darbą, jei laikinasis administratorius ir įmonė būtų sugebėjusi pasiekti užsibrėžtų tikslų“, – teigė parlamentaras.

Abejonės: pasak M.Majausko, laikinasis administratorius nesugebėjo atkurti įmonės veiklos per tris mėnesius, todėl drįstų pasakyti, kad pasitikėjimas administratoriumi pradeda šlubuoti. / L. Balandžio / BNS nuotr.

Iki sankcijų taikymo bendrovėje dirbo 1 030 darbuotojų, šiuo metu jų yra 985, rodo „Sodros“ duomenys.

Pasak M.Majausko, „Lifosa“ veikia kaip savarankiškas fabrikas, kurio produkciją realizuodavo kita Rusijos oligarcho Andrejaus Melničenkos įmonė, o joms ir akcininkui pritaikius Vakarų sankcijas įmonės turi veikti kaip savarankiškos ir nepriklausomos viena nuo kitos.

„Todėl „Lifosai“ buvo svarbi užduotis atrasti naujų rinkų, naujų pirkėjų ir užsitikrinti visą pardavimo sistemą. Antras svarbus etapas – atrasti alternatyvių žaliavų tiekimo rinkų, ne iš Rusijos. Mus patikino, kad įmonė gali visiškai funkcionuoti gaudama žaliavų ne iš Rusijos, o iš kitų pasaulio šalių“, – sakė M.Majauskas.

„Įmonė daug metų sėkmingai veikė kaip savarankiška įmonė, nebūdama A.Melničenkos įmonių grupės dalimi, ir esu tikras, kad ji ir toliau galėtų veikti kaip savarankiška įmonė, tiesiog reikia perorientuoti jos veiklą“, – kalbėjo jis.

Liepą įmonė žada parduoti didžiąją dalį turimos produkcijos, atnaujinti žaliavų pirkimo sutartis, užtikrinančias ilgalaikį žaliavų tiekimą. Dalis sutarčių jau yra derinamos. Liepos pabaigoje bus siekiama visus įmonės darbuotojus grąžinti iš prastovų.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė gegužę laikinąja „Lifosos“ administratore paskyrė bendrovę „Finance Guru“ su partneriais „Zeta Law“, „Ernst & Young Baltic“, „EY Law“, „Grant Thornton Baltic“ ir „Domus Sola“. Jų užduotis – užtikrinti įmonės veiklą nepažeidžiant tarptautinių sankcijų.

ES kovo 9-ąją paskelbus sankcijas Kremliui artimam A.Melničenkai, buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, o balandžio 10 d. įmonė veiklą sustabdė.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“ (dabar „EuroChem Europe“), kurios 90 proc. priklauso A.Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“.


Darbuotojai gyvena viltimi

Veiklą pavasarį sustabdžiusios ir dabar bandančios ją atgaivinti Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“ profesinės sąjungos pirmininkas Kęstutis Šlama sako, kad darbuotojai gyvena viltimi, jog įmonės veikla bus atnaujinta rugpjūčio 7 d. Pasak jo, kitu atveju padaugės prašymų išeiti iš darbo.

„Darbuotojų nebetenkina jau kelintas mėnuo trunkantys pažadai, kad tuoj grįšime, tuoj atnaujinsime, todėl darbuotojų nuotaikos vis labiau buvo pesimistinės. Bet dabar, kai jau yra data, aiškus planas, kada turime sugrįžti, mano žiniomis, dalis darbuotojų grįš dar liepos pabaigoje, kad būtų pasiruošta veiklos atnaujinimui, todėl dabar darbuotojai gyvena viltimi“, – LRT radijui antradienį sakė K.Šlama.

Anot jo, balandžio 10 d. sustabdžius įmonę, didžioji dalis darbuotojų išėjo neplanuotų kasmečių atostogų, tačiau, jų rezervui pasibaigus, žmonės yra prastovose. Pasak profsąjungos pirmininko, kol kas yra tik pavieniai atvejai, kai darbuotojai prašo išeiti iš darbo.

„Tai nemasinis reiškinys, tik pavieniai atvejai, bet jei tęstųsi ilgiau, jei iki rugpjūčio 7 d. įmonė veiklos gamybinės neatnaujintų, tokių atvejų bus daugiau“, – kalbėjo jis.

K.Šlamos žiniomis, šiuo metu įmonėje dirba apie 34 proc. darbuotojų.

Jo teigimu, ilgai „iš vietos nejudėjo“ produkcijos pardavimai, tačiau, norėdama atnaujinti veiklą, įmonė turėjo parduoti produkciją, gauti apyvartinių lėšų ir sudaryti naujas žaliavų pirkimo sutartis.

„Nežinau, sutapimas ar ne, bet kai įsikišo Finansų ministerija, tie reikalai gerokai pajudėjo – bent dėl pagamintos produkcijos pardavimo, o įmonės sandėliuose jos buvo tikrai daug“, – kalbėjo jis.

GALERIJA

  • Abejonės: pasak M.Majausko, laikinasis administratorius nesugebėjo atkurti įmonės veiklos per tris mėnesius.
Gairės: Lifosa, Mykolas Majauskas, ES sankcijos Rusijai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS