Valgiaraščiai įstaigoje ruošiami nekreipiant dėmesio į nustatytus reikalavimus: nebuvo sudaryti meniu sumažinto skaidulinių medžiagų kiekio ir sumažinto riebalų kiekio dietoms, gaminami patiekalai neatitiko numatytų receptūrų, deklaruojama maistinė energinė vertė pusryčiams, pietums ir vakarienei paskirstyta neproporcingai.
Maisto ruošimas vyko chaotiškai ir nesilaikant reikalavimų – pietums buvo skirta žaliavų 67 pacientams, tačiau paruošta net 74 porcijos, o sekmadieniais vietoje numatytų patiekalų – jūros lydekos maltinio su kukurūzų kruopomis bei pupelių sriubos – pacientams buvo tiekiami visiškai kiti valgiai – bulvių plokštainis ir daliai pacientų pagaminta ir patiekta miežinių kruopų sriuba. Keičiant patiekalus, nebuvo įvertinta nei jo maistinė, nei energinė vertė. Sriuba, maltiniai ir kiti patiekalai buvo ruošiami bendrose talpose, nepaisant skirtingų dietų reikalavimų.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos archyvo nuotr.
Maža to, darbuotojų persirengimo kambaryje, spintoje ir už jos, tarp avalynės, buvo rasta maisto produktų, sutampančių su naudojamais pacientų patiekalams ruošti: marinuoti agurkai, aliejus, krakmolas, kukurūzų kruopos. (Personalo teigimu, šioje vietoje maisto produktai buvo palikti netyčia.) Taip pat patikrinus faktines maisto atsargas nustatyta neatitikimų. Virtuvėje rasti ir galimai patiekalų gamybai laiku nesunaudoti – „sutaupyti“ maisto produktai: kiaušiniai, viščiukų broilerių krūtinėlės, kiaulienos kumpis, pieniškos dešrelės, ekologiškas aliejus.
Virtuvėje rasti ir galimai patiekalų gamybai laiku nesunaudoti – „sutaupyti“ maisto produktai: kiaušiniai, viščiukų broilerių krūtinėlės, kiaulienos kumpis (...).
„Šis atvejis dar kartą parodė, kad uždaruose kolektyvuose vis dar gyvuoja produktų „taupymo“ ir slėpimo atvejai. Kiekvienas virtuvės darbuotojas puikiai žino, kad personalui skirti baldai nėra maisto laikymo vieta, tad tokie „netyčiniai“ atvejų paaiškinimai – neįtikinantys. Toks nuolat nustatomas abejingumas vartotojui, o šiuo atveju ligoninės pacientui, kelia didelį susirūpinimą. Tinkamo maisto racionas ir jo kokybė gali daryti tiesioginę įtaką žmonių sveikatai, todėl norime atkreipti tiek ligoninių, tiek kitų viešojo maitinimo įstaigų vadovų dėmesį į atsakingo personalo parinkimą ir jo priežiūrą dirbant su maistu“, – kalbėjo VMVT Alytaus priežiūros skyriaus patarėja Jūratė Černiavskienė.
VMVT primena, kad pacientų maitinimas turi atitikti nustatytus reikalavimus, o bet kokie pažeidimai gali turėti įtakos jų sveikatai ir gerovei. Jei pastebėjote panašių situacijų ar turite informacijos apie galimus pažeidimus, kviečiame apie tai pranešti VMVT užpildžius anketą internetu.
(be temos)
(be temos)
(be temos)