„Perlas Energijai“ už netinkamai nutrauktas sutartis – 0,9 mln. eurų bauda | KaunoDiena.lt

„PERLAS ENERGIJAI“ UŽ NETINKAMAI NUTRAUKTAS SUTARTIS – 0,9 MLN. EURŲ BAUDA

  • 0

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skyrė 931,9 tūkst. eurų baudą buvusiai elektros tiekėjai „Perlas Energija“ už netinkamai nutrauktas sutartis su vartotojais. „Perlas Energijos“ direktorius Vilius Juraitis sako, kad įmonė nesutinka su sankcija ir tikisi savo tiesą įrodyti teisme.

VERT antradienį pranešė nustačiusi, kad „Perlas Energija“ pažeidė Elektros energetikos įstatymą, nes nesilaikė trijų savaičių termino dėl vartotojų informavimo apie sutarčių nutraukimą.

„Dėl terminų nesilaikymo dalis buvusių „Perlas Energijos“ klientų pateko į garantinį elektros energijos tiekimą. Tokie „Perlas Energijos“ veiksmai nulėmė didesnės kompensavimo lėšų sumos išmokėjimą jos vartotojams iš valstybės biudžeto“, – pranešime sakė VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Be to, „Perlas Energija“ bendrovei „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) perdavė klaidingus klientų, nedeklaravusių elektros suvartojimo 2022 metų rugpjūčio mėnesį, skaitiklių duomenis – ji perdavė paskutinius deklaruotus rodmenis, todėl buvo užfiksuotas nulinis suvartojimas už rugpjūtį ir sąskaitos jiems nebuvo pateiktos, o faktiškai suvartotas kiekis buvo perkeltas į vėlesnį laikotarpį – vartotojai už rugpjūtį sunaudotą elektrą sumokėjo rugsėjo ar vėlesnių mėnesių tarifais.

Tuo metu „Perlas Energijos“ direktorius Vilius Juraitis sako, kad VERT bando rasti pretekstą bendrovę nubausti, esą ankstesnio tyrimo metu VERT jau tyrė tas pačias aplinkybes ir skyrė 4,2 mln. eurų „baudą“. Jis sako, kad įmonė savo teisumą tikisi įrodyti teisme.

„VERT galimai suprasdami, kai bauda skirta nepagrįstai, nes buvo remiamasi tik atgaline data taikomu įstatymu, šiandien rado kitų būdų nubausti bendrovę, todėl kartojo jau vykusį tyrimą, naudojo valstybės resursus tam, kad rastų pretekstą bendrovei nubausti“, – pranešime teigė V. Juraitis.

Pasak jo, su klientais pasirašytose sutartyse buvo nurodyta, kad besibaigiant sutartims įmonė neskaičiavo teorinio suvartojimo, o perdavė paskutinius deklaruotus duomenis, kas, anot V. Juraičio, sąžininga vartotojų atžvilgiu.

Liūdna, kad tokie procesai vyksta teisinėje valstybėje.

 

„Šioje situacijoje stebina ir kaltinimų logikos trūkumas, ir tai, kad VERT nusižengia savo pačių taisyklėms, kurios sako, kad įmonę reikia nubausti per 6 mėnesius nuo užfiksuoto pažeidimo. Šiandien nuo tariamo pažeidimo fiksavimo yra praėję 14 mėnesių, veiklos nevykdome jau 15 mėnesių. Įdomu tai, kad VERT teigia, jog apie „Perlas Energija“ nusižengimus sužinojo tik 2023 metų liepos mėnesį, nors apie pastaruosius pažeidimus kalbėjo jau 2022 metų rugsėjį, kai stabdėme veiklą“, – teigė V. Juraitis.

„Liūdna, kad tokie procesai vyksta teisinėje valstybėje, tačiau esame tikri, kad savo teisumą galėsime įrodyti šiuo metu lygiagrečiai vykstančio teisminio proceso metu“, – teigė jis.

VERT skirta bauda siekia 3,5 proc. įmonės pajamų, gautų iš reguliuojamos nepriklausomo elektros tiekimo veiklos 2022 metais (26,6 mln. eurų).

Atlikusi patikrinimą VERT šiemet birželį įpareigojo „Perlas Energiją“ per mėnesį į valstybės biudžetą grąžinti daugiau nei 4,2 mln. eurų.

Liepos 29 dieną pasibaigus terminui ir įmonei nesumokėjus numatytos sumos, ji sprendimą apskundė Vilniaus apygardos administraciniam teismui (VAAT), tačiau šis rugpjūčio 7-ąją atsisakė priimti skundą. 

Anksčiau vieną mažiausių tarifų siūliusi „Perlas Energija“ pernai rugpjūtį pranešė keičianti beveik visų 180 tūkst. klientų sutartis – pasirinkę fiksuotas kainas buvo perkelti į kintamos kainos planą, kurio tarifai priklauso nuo kainos biržoje. Augant elektros kainoms, jos pati negaminanti įmonė tapo nepajėgi vykdyti įsipareigojimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS