Po lapais – eurų krūvos | KaunoDiena.lt

PO LAPAIS – EURŲ KRŪVOS

Palangos komunaliniame ūkyje – mįslėmis dvelkiančios istorijos dėl žaliųjų atliekų tvarkymo. Paaiškėjo, kad nuo praėjusių metų visi kurorte sugrėbti lapai buvo kaupiami prie vandens karjero. Vietiniai ėmė įtarinėti, kad lapus bus ketinama paslėpti po gruntu, kad tik už jų kompostavimą savivaldybės įmonei netektų mokėti įspūdingų sumų.

Ant kranto – puvėsiai

Važiuojant Palangos oro uosto link, kelio dešinėje esančio Kunigiškių karjero teritorija senokai yra virtusi lapų kaupykla.

Lapai tręšta nuo rudens, tad tikėtina, kad po įspūdinga krūva į gruntą sunkiasi pūvančių lapų skystis.

Vietos gyventojai, apėję krūvą iš visų pusių, ėmė kelti klausimą, kodėl lapai sukrauti prie vandens ir ar neužterš jo puvėsiais?

"Man net atrodo, kad, tvarkant karjero šlaitą, mėginama palaidoti lapus po grunto sluoksniu. Kad nereikėtų sukti galvos, kur juos dėti", – pastebėjo dienraščiui atsiųstų nuotraukų autorius.

Kartą jau nubaudė

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Palangos miesto agentūros vedėja Ramunė Lukaševičienė tikino, kad įmonė Palangos komunalinis ūkis jau bausta už tokį lapų laikymą.

"Palangos miesto agentūra 2015 metais, atliekant įmonės Palangos komunalinio ūkio eksploatuojamo Kunigiškių žvyro ir smėlio karjero patikrinimą, nustatė, kad bendrovė neteisėtai vežė ir kompostavo biologiškai suyrančias atliekas – lapus, žolę. Buvo duotas privalomasis nurodymas šias atliekas išvežti ir perduoti atliekų tvarkytojui, tačiau įmonė šio privalomojo nurodymo reikalavimo laiku neįvykdė", – tikino R.Lukaševičienė.

Po paskirtos administracinės baudos bendrovei buvo duotas pakartotinis privalomasis nurodymas, kurio reikalavimų įvykdymo terminas šiandien nėra pasibaigęs.

Už privalomojo nurodymo reikalavimų neįvykdymą laiku numatyta bauda pareigūnams – nuo 289 iki 579 eurų.

Už pareigūno pakartotinio privalomojo nurodymo nevykdymą gresia bauda nuo 579 iki 2 027 eurų arba nušalinimas nuo darbo, pareigų.

Administracines bylas dėl pakartotinai duoto privalomojo nurodymo reikalavimų nevykdymo nagrinėja ir administracines nuobaudas skiria rajono apylinkės teismas.

Viskas dėl pinigų

Paaiškėjo, kad čia pūva 700–800 tonų sugrėbtų lapų. Kodėl žaliosios atliekos suvežtos čia, o ne sukrautos kompostavimo aikštelėje, mėgino aiškintis ką tik į įmonės Palangos komunalinio ūkio vadovo kėdę sugrįžęs Konstantinas Skierus.

"Bėda ta, kad Palangoje mes išvežame visus lapus, tiek komunalininkų sugrėbtus, tiek gyventojų. Kituose miestuose yra griežtesnė tvarka. Negaliu atsakyti už buvusį įmonės vadovą, kodėl taip buvo padaryta, bet lapus suvežė čia", – pripažino K.Skierus.

Palangos komunalininkų vadas prisiekinėjo, kad lapų užkasti niekas neketino. Apžiūrėjęs nuotraukas ir išvydęs, jog dalis jų, panašu, jau užversta atvežtiniu gruntu, suskubo pats apžiūrėti įvykio vietą.

"Dar šiandien pradėjo dirbti didžiulis ekskavatorius. Apžiūrėjau, nebuvo užkasti lapai, ten augalija sužėlusi. Teisingą žmogus, kuris fotografavo, pastabą padarė. Privers susitvarkyti", – grįžęs iš karjerų kalbėjo K.Skierus.

Įmonės vadovas prisipažino, dėl kokios priežasties vis buvo delsiama imtis tvarkyti lapus.

"Iki šiol nebuvo susitarta su Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centru. Mes, kaip įmonė, nebuvome įtraukti į žaliųjų atliekų surinkėjų ir vežėjų sąrašą. Pagalvokite, vartų mokestis yra 36 eurai už toną. Į vieną mašiną telpa keturios tonos", – kalbėjo K.Skierus.

Teks pakloti tūkstančius

Vadinasi, už vieną lapų pilną sunkvežimį įmonei tektų mokėti 144 eurus. O už visas 700–800 tonų lapų reikėtų sumokėti 28,8 tūkst. eurų.

K.Skierus tikino, kad padėtį jau bando pagerinti, o praėjusios savaitės ketvirtadienį ir penktadienį jau gabeno papuvusius lapus į Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) aikštelę Joskauduose.

"Per savaitę išvežėme apie 100 tonų. Atliekų turėtojai privalo žaliąsias nugabenti į tokias specializuotas aikšteles. Nekarkite visų velnių ant buvusio pavaduotojo. Taip išėjo", – kalbėjo K.Skierus.

K.Skierus turėjo omenyje tai, kad pusmetį įmonei vadovavo šiuo metu pavaduotoju tapęs Vidas Misikonis.

"Jis kuruos autobusų stotį ir laidojimo namus", – tikino K.Skierus.

Pripažino: melavo viešai

Paklausus, kaip ką tik į pareigas sugrįžęs K.Skierus vertina tą faktą, kad buvęs įmonės vadovas viešai apsimelavo, dienraščiui teikdamas komentarą, K.Skierus mėgino taisyti padėtį.

"Žurnalistui gali meluoti tik vieną sykį. Jei pamelavai, santykius susigadinai su žurnalistais dešimčiai metų", – rėžė K.Skierus.

Dienraštis rašė, kad Palangoje, Ligoninės gatvėje, gyventojai užfiksavo didžiulę medžių šakų krūvą, kuri sukrauta ant valstybinės žemės ("Dėl šakų aikštelėje – keisti detektyvai", "Klaipėda", 2016 04 01).

Tada žurnalistams V.Misikonis teigė, kad šios šakos nepriklauso komunalininkams, o tai esą yra Palangos girininkijos turtas.

Paaiškėjus, jog viešai buvo teigiama netiesa, K.Skierus patikino, kad šakos tikrai komunalininkų ir artimiausiu metu bus susmulkintos biokuro gamybai.

Pavaduotojui – baudžiamoji byla

Pasiteiravus, kaip įmonės vadovas vertina tą faktą, kad pavaduotoju paskirtas V.Misikonis netrukus sės į teisiamųjų suolą dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos iškeltos baudžiamosios bylos, K.Skierus pripažino, kad jam tai yra naujiena, nors nuogirdų apie tai esą būta.

V.Misikoniui baudžiamojoje byloje pateikti kaltinimai dėl sukčiavimo stambiu mastu, turto pasisavinimo stambiu mastu ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Vienoje privačioje bendrovėje anksčiau dirbęs V.Misikonis į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos akiratį pateko dėl 43,4 tūkst. eurų PVM slėpimo. Įmonės vadovas kaltinamas pasisavinęs 155 tūkst. eurų įmonės lėšų. Tačiau, kol teisme tai neįrodyta, darbuotojas negali būti laikomas kaltu. Teismas šią bylą turėtų atversti šiandien.

Teismų maratonas gresia ne tik V.Misikoniui.

Remiantis STT surinktais faktais, ir K.Skierui buvo iškelta byla. Palangos apylinkės teismas šių metų vasarį priėmė nutartį, kurioje sprendimas grindžiamas Baudžiamojo kodekso 37-uoju straipsniu.

Teismas nepanaikino Baudžiamojo kodekso 222 straipsnyje numatytų veikų – apgaulingo apskaitos tvarkymo, tik vadovaudamasis teisės aktu atleido nuo baudžiamosios atsakomybės dėl nusikaltimo mažareikšmiškumo, nes K.Skierus buvo atlyginęs įmonei padarytą žalą.

Tačiau ši nutartis yra apskųsta Klaipėdos apygardos teismui.

Nesikreipė dėl pažymos

Paaiškėjo dar įdomesnių faktų, bylojančių apie tam tikrą Palangos valdžios požiūrį. Prieš paskiriant K.Skierų į pareigas, nebuvo kreiptasi į specialiąsias tarnybas dėl pažymos apie kandidatą.

Įmonės Palangos komunalinio ūkio stebėtojų tarybos pirmininkas Mindaugas Skritulskas aiškino, kad ši įmonė yra uždara akcinė bendrovė, todėl jai esą netaikoma prievolė kreiptis dėl specialiųjų tarnybų pažymos.

"Jis nėra valstybės tarnautojas, tik vadovas", – kalbėjo M.Skritulskas.

Ar savivaldybė buvo teisi ir ar nėra padarytas pažeidimas, teks išsiaiškinti specialistams.

Regi mistinius užsakovus

Tačiau perklausus, ar Palangos savivaldybė nėra pagrindinė šios įmonės akcininkė, M.Skritulskas tikino, kad ši įmonė nėra valstybės ar savivaldybės įmonė, statusas jos yra kitoks, nors ir priklauso savivaldybei.

"O tas asmuo nėra pripažintas kaltu, teismas jį išteisino. Žmogus yra nekaltas, kol kitaip nepripažino teismas. Nušalinimas nuo pareigų yra panaikintas teismo sprendimu", – paaiškino M.Skritulskas.

Stebėtojų tarybos pirmininkas teigė, kad K.Skieraus kandidatūra buvo pasirinkta dėl praktinių sumetimų, nes artėja turizmo sezonas.

Paklausus, kaip stebėtojų tarybos pirmininkas vertina tą faktą, kad buvęs įmonės Palangos komunalinio ūkio vadovas V.Misikonis žurnalistams sakė netiesą dėl įmonės suvežtų šakų, M.Skritulskas pareiškė, kad laikraščių neskaito.

"Neskaičiau ir negaliu komentuoti. Ar aš, stebėtojų tarybos narys, turiu aiškintis, kur kokios tai šakos? Apsimelavo ar neapsimelavo, čia reikia įrodyti. Pagalvokime, gal tai įdomu tik jūsų straipsnio užsakovui?" – mįslingai pareiškė M.Skritulskas, matyt, kurdamas dar vieną sąmokslo teoriją.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus per pavaldinius perdavė, kad bendrovės vadovą renka ir atšaukia, prižiūri veiklą bendrovės stebėtojų taryba. Palangos miesto savivaldybė įmonės Palangos komunalinio ūkio vadovo rinkimų ir atšaukimų procedūroje esą nedalyvauja.

GALERIJA

  • Dėl šios lapų krūvos aplinkosaugininkai jau baudė Palangos komunalininkus.
  • K.Skierus kurorte yra nepamainomas specialistas, todėl jo iš posto neįstengė išversti net STT.
  • Po lapais – eurų krūvos
  • Po lapais – eurų krūvos
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Lapas

Miške pūvantis lapas - normalu. O mieste sušluojami lapai kartu su šiukšlėmis, stiklo duženomis, plastiku, dulkėmis. Todėl juo reikia nuvežti į specialias aikšteles, kur jie supūdomi vandenis nukreipiant į valymo įrenginius, o gautas kompostas kelis kartu persijojamas prieš naudojimą.

2

mi6kuose aplink palanga irgi lapai pūva - gelbėkit :D , kuo tolyn tuo gražyn , naturalus puvimas jau matai kelia siaubą žmonėm.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS