„Profitus“: 2023-ieji sutelktiniame finansavime tapo lūžio metais – sutelkta 59,2 mln. eurų | KaunoDiena.lt

„PROFITUS“: 2023-IEJI SUTELKTINIAME FINANSAVIME TAPO LŪŽIO METAIS – SUTELKTA 59,2 MLN. EURŲ

  • 1

Praėjusius metus sutelktinio finansavimo platformos „Profitus“ vadovė Viktorija Čijunskytė vertina ne tik kaip stabilaus augimo, bet ir kaip tam tikro lūžio metus. Tai lėmė ypatingai sparčiai augęs investuotojų skaičius platformoje – per 2023 metus investuotojų skaičius augo net 53 proc., registruotų vartotojų skaičius platformoje perkopė 35 tūkst. 

Per 2023 m. Lietuvoje, Ispanijoje, Estijoje bei Latvijoje platformoje finansuotas 431 projekto etapas ir jiems sutelkta 59,2 mln. eurų. Tai – 36 proc. daugiau, nei 2022m., kuomet buvo sutelkta 43,7 mln. eurų, jie buvo skirti 371 projektų etapui finansuoti. Vidutinė finansuota suma projektui siekė 184 tūkst. Eurų. Pagrinde buvo finansuojami projektai, kurių lėšos buvo skiriamos nekilnojamo turto įsigijimui, NT plėtrai, apyvartinėms lėšoms bei refinansavimui.

„Praėję metai tapo išskirtiniais ne tik sparčiu investuotojų augimu, rodančių, kad sutelktinis finansavimas tampa labai patrauklia ir didelį pasitikėjimą turinčia investavimo priemone. 2023 m. išskirtinumas ir tas, kad finansavimo kreipėsi vis stambesni NT vystytojai. Tai lėmė dvi priežastys – išaugus palūkanoms finansinėse institucijose, verslai pamatė papildomą SFP patrauklumą, taip pat ir nuolat augančios mūsų galimybės sutelkti vis didesnes sumas. Pernai vienu etapu didžiausia sutelkta suma viršijo 3 milijonus eurų, ji skirta projekto Rygoje finansavimui“, – sakė „Profitus“ įkūrėja ir vadovė Viktorija Čijunskytė.

Vidutinis fizinio asmens (investuojančio iki 50 tūkst. Eur.) investicinis portfelis pernai siekė 4900 eurų, įmonių, kurios investuoja savo laisvas lėšas per SFP, vidutinis portfelis viršija 100 tūkst. eurų.  Auga ir stambiųjų fizinių investuotojų, kurių aktyvios investicijos sudaro bent 50 tūkst., investiciniai portfeliai, šiuo metu jie siekia 250 tūkst. eurų. Platformoje taip pat yra ir fizinių asmenų, kurių investicinis portfelis viršija 1 mln. eurų. Kiekvieną mėnesį „Profitus“ platformoje investuoja per 2500 investuotojų.

Pasak V. Čijunskytės gavus naująją sutelktinio finansavimo paslaugų teikėjų licenciją pagal Europos Sąjungos (ES) Sutelktinio finansavimo reglamentą (SFR), šiemet „Profitus“ planuoja dar aktyvesnę plėtrą užsienyje. Pernai investuotojams buvo pasiūlyti pirmi NT projektai Ispanijoje, Estijoje bei Latvijoje. Naujos rinkos suteikia galimybę labiau diversifikuoti investicijas, toks poreikis labai jaučiamas. Pernai tai daryta kur kas aktyviau nei ankstesniais metais, dėl to  vidutinė investicija sumažėjo ir siekė 650 eurus, tačiau bendras aktyvus investuotojų portfelis augo. Tam įtakos turėjo ir didesnis projektų pasirinkimas bei viena pagrindinių saugaus investavimo taisyklių  – diversifikavimo taikymas investavimo strategijoje.

„Šiemet taip pat matome nuoseklaus ir tvaraus augimo perspektyvas. Vertinant, kad NT statybos rinkos kreivės vėl po truputį krypsta aukštyn, augimas gali būti spartesnis nei 2023 m., vis tik pagrindinį dėmesį skiriame kokybiškoms paslaugoms ir labai atsakingam rizikų valdymui“, – sakė V. Čijunskytė.

„Profitus“ veikia nuo 2018 m., per šiuos metus iš viso sutelkta virš 150 mln. eurų, finansuoti 1164 projektai, investuotojai uždirbo per 8,6 mln. eurų. Šiuo metu vidutinė grąža siekia 12,14 proc. Platforma vienija daugiau kaip 35 tūkst. registruotų investuotojų bendruomenę.

„Profitus“ finansavimo duomenys 2019 – 2023 m.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nesu mates

tokio savim patenkinto zmogaus, matyt daug nubyra

SUSIJUSIOS NAUJIENOS