Prokurorai: Lietuvos pašto valdyba turės būti formuojama iš naujo | KaunoDiena.lt

PROKURORAI: LIETUVOS PAŠTO VALDYBA TURĖS BŪTI FORMUOJAMA IŠ NAUJO

Nauja valstybės valdomo Lietuvos pašto valdyba pernai rudenį paskirta neteisėtai, todėl jos sprendimai yra negaliojantys, pareiškė Generalinė prokuratūra. Anot jos, pašto akcijas valdanti Susisiekimo ministerija turi inicijuoti naujos valdybos formavimą.

Tačiau Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Violeta Šulčytė penktadienį nusprendė, kad šiuo metu nėra pagrindo taikyti viešojo intereso gynimo priemonių, nes Susisiekimo ministerija jau ėmėsi šalinti pažeidimą.

„Atsisakymas taikyti viešojo intereso gynimo priemones, kas reikštų kreipimąsi į teismą dėl 2019 metų lapkričio 11 dieną pasirašyto susisiekimo ministro įsakymo panaikinimo teismine tvarka, laiko požiūriu būtų ilgesnis procesas nei nustatytų pažeidimų pašalinimas išrinkus naują valdybą“, – teigiama Generalinis prokuratūros pranešime.

Toks sprendimas argumentuojamas ir tuo, jog dabartinės valdybos priimti sprendimai nėra sukėlę kokių nors neigiamų pasekmių, tačiau naujoji valdyba juos turės peržiūrėti iš naujo.

Lietuvos pašto valdybos paskyrimą Generalinė prokuratūra įvertino pernai lapkritį  gavusi penkių Seimo opozicijos narių prašymą. Anot parlamentarų, nauja valdyba buvo paskirta pažeidžiant teisės aktus dėl kandidatų nepriklausomumo ir atrankos kriterijų. 

Sausio viduryje Generalinė prokuratūra parlamentarus informavo, kad susisiekimo ministro įsakymas dėl valdybos paskyrimo buvo įvertintas kaip neteisėtas.

„Susisiekimo ministro 2019 metų lapkričio 11 dienos įsakymu Lietuvos pašto valdyba buvo išrinkta pažeidžiant teisės aktų reikalavimus, todėl tokios valdybos priimti sprendimai negali būti laikomi teisėtais“, – rašoma V. Šulčytės sausio 17 dienos rašte parlamentarams, kurį matė BNS.

Jame nurodoma, kad nuspręsta taikyti Prokuratūros įstatyme numatytą viešojo intereso gynimo priemonę ir įspėti Lietuvos pašto valdybos narius, kad jie nedarytų teisės pažeidimų.

„Nepriimtų jokių sprendimų (...) ir nevykdytų šios valdybos jau priimtų sprendimų, iki bus išrinkta ir pradės veikti nauja valdyba, kuri šiuos sprendimus turėtų persvarstyti iš naujo“, – nurodoma rašte.

Apie prokurorų raštą parlamentaras pranešusiam portalui 15min.lt Lietuvos pašto vadovė Asta Sungailienė sakė besitikinti, kad kasdienei įmonės veiklai prokurorų nurodymas įtakos nepadarys, o valdybos pirmininkas, valstybės įmonės Lietuvos radijo ir televizijos centras vadovas Remigijus Šeris teigė, kad jokių sprendimų ir nedaroma.

R. Šeris BNS patvirtino, kad valdyba yra susipažinusi su prokurorų raštu, tačiau jo komentuoti nenorėjo.

„Valdyba yra akcininko paskirtas organas ir ji vykdo savo funkcijas. Jei funkcijos sustabdomos teisėsaugos nurodymu, tai atitinkamai akcininkas turi spręsti. Aš pats negaliu komentuoti“, – BNS sakė R. Šeris.

Tačiau jis sakė, kad valdyba laikysis prokurorų nurodymų nepriimti sprendimų: „Nurodymai . prokurorų turi būti vykdomi, o ne komentuojami“.

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius praėjusią savaitę sakė, kad atnaujinta Lietuvos pašto valdyba turėtų būti suformuota kovo mėnesį. Šiuo metu vyksta trijų nepriklausomų  narių paieška, jie turėtų pakeisti dalį ministerijos atstovų.

Dabartinėje valdyboje dar dirba Susisiekimo ministerijos atstovai Roma Andruškevičienė, Povilas Drižas, Saulius Kerza bei Janina Laskauskienė.

Senoji Lietuvos pašto valdyba atšaukta nuo lapkričio 26 dienos, nors nepriklausomi nariai tvirtino, kad jų įgaliojimai nutrūko spalio 31 dieną, ministrui pasirašius pirmą įsakymą ją atleisti. Ministras ir jį pavadavęs aplinkos ministras iš viso pasirašė 3 įsakymus dėl valdybos atleidimo, abi šalys nesutarė, ar jie galiojantys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS